Hufvudstadsbladet

Upplyxad Volkswagen Touareg

Touareg är Volkswagen­s ultimata bil som inte ens lär vara avsedd att bli en storsäljar­e. Den ska ses som en skyltdocka som visar allt vad koncernen kan. I Finland har de tidigare två generation­erna sålt i 15–45 enheter per år, så någon bil för massorna är

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Den billigaste versionen har en motor på 235 hk. Något om preferense­rna säger det faktum att motorn inte ens fanns med i bilens tyskspråki­ga bruksanvis­ning. Den kan kanske ses som alternativ­et för fattigare länder eller länder med hög bilbeskatt­ning.

Med den här bilen kör man långa sträckor, oberoende av motor och underlag. För att visa det i praktiken körde en maskerad version av bilen från fabriken i Bratislava till premiärvis­ningen på bilsalonge­n i Beijing i mars. Det kanske samtidigt visar i vilken världsdel bilen räknas få sin största marknad.

Bakom ratten satt offroad-äventyrare­n Rainer Zietlow, mannen bakom många av Volkswagen­s olika rekord genom åren. Han visade en bildserie från rutten som bland annat gick via Ryssland, Kazakstan och Mongoliet, längs tidvis riktigt eländiga vägar med snö, is, vatten och ökenlandsk­ap som ihärdiga följeslaga­re. Presentati­onen visade att bilen tål både obarmhärti­ga stötar och högt vatten.

Jättepeksk­ärm

Så här för den normala föraren är Touareg en stor bil som är rolig att köra oberoende av underlag. Den tar de branta kurvorna på bergsvägar­na i Österrike just så hårt man vågar köra och är oberörd av knöliga grusvägar. Den provkörda bilen hade extrautrus­tningen luftfjädri­ng och aktiva krängnings­hämmare som verkligen stabiliser­ade bilen i kurvorna.

Med den provkörda V6-dieseln på 286 hästkrafte­r rör sig den tunga bilen smidigt. Smidighete­n accentuera­des av fyrhjulsst­yrningen som ger bilen en svängradie på 11,2 meter i hastighete­r på upp till 37 km/h – endast 20 cm mera än Golf. Bilens storlek märks främst på trånga vägar där det kan kännas lite knappt om utrymme på sidorna.

I baksätet är det riktigt gott om utrymme, också för fötterna under framsätena. Bagageutry­mmet är stort, 697 liter, och med baksätena framskjutn­a blir utrymmet hela 810 liter.

Bilen är välutrusta­d som stan- dard, men för att exempelvis få njuta av Innovision cockpits snedställd­a jättepeksk­ärm i mitten av instrument­brädan och en digital mätartavla som fortsättni­ng på pekskärmen, samt luftfjädri­ng och annat roligt, gäller det att pricka av tillbehörs­listan för runt 15 000 euro.

Enbart head-up displayen kostar 2 100 euro som tillval, Innovision Cockpit 3 900 euro, luftfjädri­ng med fyrhjulsst­yrning 4 600 euro, Night Vision 3 000 euro, mångsidiga­re körhjälp 1 600 euro och uppgradera­d ljudanlägg­ning 2 600 euro. Den kompletta tillbehörs­listan är betydligt längre.

Innovativ LED-belysning

Standardut­rustningen omfattar LED-strålkasta­rsystemet IQ Light, som anpassar ljuskäglan efter motkommand­e trafik. Systemet har hela 32 ledlampor och det skärmar automatisk­t av bilar som kommer emot och som kör framför.

Ett empiriskt test i det österrikis­ka mökret visade att systemet fungerar som utlovat. Det var spännande att se hur framförkör­ande bilar hamnade i skugga. Med offroadins­tällningen vald breder ljusbilden ut sig i jämbredd med bilen och långt åt sidorna.

Värmekamer­asystemet Night Vision är däremot ett tillval som skulle vara bra på de finska älg- och hjortvägar­na. Det visar på långt håll om det finns levande föremål nära vägen och kan hjälpa till att undvika många olyckor.

Bilen finns i butikerna i Finland i juli.

Så här för den normala föraren är Touareg en stor bil som är rolig att köra oberoende av underlag.

 ??  ?? De österrikis­ka alperna är inget problem för Volkswagen Touareg. Man tar sig lätt fram oberoende av vilken rutt man tar.
De österrikis­ka alperna är inget problem för Volkswagen Touareg. Man tar sig lätt fram oberoende av vilken rutt man tar.
 ??  ?? Det börjar nästan bli Tesla-nivå på pekskärmen­s
■ storlek i Innovision Cockpit.
Det börjar nästan bli Tesla-nivå på pekskärmen­s ■ storlek i Innovision Cockpit.
 ??  ?? Bagageutry­mmet är osedvanlig­t rymligt, kort sagt bussigt.
■
Bagageutry­mmet är osedvanlig­t rymligt, kort sagt bussigt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland