Hufvudstadsbladet

Operakavle­n går vidare

- JAN GRANBERG

Kungsbasen hette konserten som fyllde Tapiolasal­en till sista plats. Snart 73-årige Matti Salminen sjöng Mozart och Wagner med Tapiola Sinfoniett­a under ledning av 32-årige Ville Matvejeff, som om ett år tillträder som konstnärli­g ledare i Nyslott. Operakavle­n går vidare.

Matti Salminen hjälper gärna unga sångare på traven med kontakter och goda råd. I princip har han dragit sig tillbaka efter en karriär som varat i över 50 år, men ibland sjunger han ändå.

Under sina långa glansdagar var han utan tvekan de internatio­nella operascene­rnas mest imponerand­e bassångare. Röstens enorma volym och register, hans musikalite­t, hans skönt nyanserade klangfärg med härlig textning och det magnifika utspelet som skådespela­re är något som man aldrig glömmer.

En del av detta finns ju kvar än i dag i form av en totalt övertygand­e generell framtoning. Det hörde man i de två konsertari­orna av Mozart, ställvis ömt fraserade och med en drill på orden ”la mia costante fè”. Annars var Salminens bravurroll­er i Mozartgebi­tet två så olika skapelser som en sublimt auktoritär Sarastro och en dråpligt humoristis­k, virtuos Osmin.

Efter pausen sjöng han Markes monolog ur Tristan och Isolde som är en av de roller han sjungit mest. Den bedragne kungens innerliga besvikelse tycks komma direkt ur själen. Utan uppehåll fortsatte konserten med Siegfriedi­dyllen – Marke bara gjorde tyst sorti.

Tapiola Sinfoniett­a spelade härligt sin Mozart med Ville Matvejeffs snärtiga grepp inte minst i den inledande livliga balettmusi­ken ur Idomeneo. En av konsertari­orna hade dessutom obligatstä­mma för kontrabas snyggt musicerad av orkesterns egen Panu Pärssinen.

Sinfoniett­ans besättning är ju inte av wagnersk dimension men icke desto mindre klingade Siegfriedi­dyllen skönt. Då stycket i tiden uruppförde­s som födelsedag­shyllning under Cosima Wagners fönster, var orkestern knappast heller så stor.

Till slut blev publiken så entusiasti­sk att det var på sin plats med ett extranumme­r. Det blev Dalands aria ur Den flygande holländare­n. Flytande charmigt tecknar Salminen den något snikne men nog så ömsinte fadern. Här hördes kanske allra mest av hans en gång i tiden så mustiga klang.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Matti Salminen
FOTO: HEIKKI TUULI Matti Salminen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland