Hufvudstadsbladet

Planer inför sommaren

- CARL APPELBERG

Nu är det äntligen vår och det ser ut som om vi har fått sommar på en gång också. Mars och april är tunga månader, man klagar alltid på vädret. Ändå är varje vårvinter sig lik och väntan på våren likaså. I år har allting gått enligt gammal modell – sol, slask, regn, nattköld, dagsmeja och allmänt gnäll.

Ett annat fenomen är sig också likt, man börjar göra upp planer för sommaren. Det gäller alltså sommarstug­an, sommarstäl­let, den plats där jag tänker avnjuta sommaren.

Det är inga små planer, det finns alltid så mycket som måste göras. I synnerhet om man har ett skärgårdss­tälle finns det så mycket som blev ogjort förra sommaren och har man till råga på allt också en trädgård finns det ännu mer.

Just nu är jag mitt uppe i det. Alltså, båtarna måste i sjön, stugan städas (det har jag egentligen redan fått hjälp med) och bryggan har övervintra­t väl. Men jag ska bygga växthus, odla upp trädgården och snickra några fågelholka­r i stället för de gamla som har fallit ner. Dessutom ska jag reparera gamla ekan, den läcker som ett såll, jag ska hugga ved, skaffa nya nät, fiska och fylla frysen med abborrfilé­er och fiskspad till den kommande vintern, plocka murklor på våren och svamp på hösten.

Dessutom ska jag sköta om mig själv, skaffa mig en klädsam solbränna, bygga upp min kondition och föryngra mig. Av alla fromma förhoppnin­gar är det här senaste det mest hopplösa. Av någon anledning är konditione­n om våren alltid sämre än föregående år, och man måste inse att man inte längre är tjugofem år, men det gör man inte när man sitter i sin bekväma stadsvånin­g.

Av erfarenhet vet jag att om jag lyckas med att klara av tio procent av de här vårplanern­a så är det bra, klarar jag av tjugo procent har jag överträffa­t mig själv. Så har det varit varje år och som jag sade – det blir inte bättre med tiden.

Man lär sig aldrig, men spelar det någon roll? Huvudsaken är att man har viljan kvar, alltid blir något gjort. Och så länge man gör något konstrukti­vt känns det bättre.

Det skulle inte falla mig in att resa bort över sommaren, den är det viktigaste vi har. Inte för att den alltid skulle vara så vacker och varm, men i kontrast till vår vinter är den ett underverk!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland