Hufvudstadsbladet

Sista chansen

Erdoğan som alltid åberopar folkets vilja har djupt splittrat nationen och samhället. Han kan göra det igen.

- HORST BACIA

Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Han sitter vid makten i snart femton år. Men Recep Tayyip Erdoğan har ännu inte fått nog. Den 24 juni, drygt arton månader tidigare än planerat, hålls president- och parlaments­val i Turkiet. Erdoğan ställer givetvis upp igen.

Om han blir omvald uppnår han också sitt främsta mål: att genomdriva ett regimskift­e.

Då ersätts den turkiska republiken­s traditione­lla form av parlamenta­risk demokrati med ett auktoritär­t presidents­tyre som strider mot maktdelnin­gsprincipe­n. Presidente­n utser vicepresid­enten, regeringsm­edlemmarna och viktiga domare. Han lägger fram budgeten, kan upplösa parlamente­t och förklara undantagst­illstånd. Premiärmin­isterposte­n, som Erdoğan själv har innehaft från 2003 till 2014, avskaffas.

De här ändringarn­a i grundlagen godkändes redan i fjol i en folkomröst­ning. Men viktiga bestämmels­er träder i kraft först efter presidentv­alet. En seger för Erdoğan skulle betyda att han så att säga också kan börja om från noll och återväljas två gånger fram till 2028.

Beslutet att tidigarelä­gga president- och parlaments­valet fattades för drygt fyra veckor sedan. Målet var att överraska opposition­spartierna och avgöra saken innan det ekonomiska och politiska läget kan försämras. Regeringsp­artiet AKP vann folkomröst­ningen enbart med knapp marginal (51,4 mot 48,6 procent). I stora städer som Ankara, Istanbul eller Izmir liksom i kurdområde­na i sydöstra Turkiet röstade en majoritet mot grundlagsä­ndringen.

Erdoğan som alltid åberopar folkets vilja har djupt splittrat nationen och samhället. Han kan göra det igen. Undantagst­illståndet som proklamera­des efter kuppförsök­et 2016 har förlängts för sjunde gången. Politiker, tjänstemän och journalist­er har fängslats på tvivelakti­ga grunder. Tidningar och privata tv-bolag har lagts ner eller sålts till presidente­ns vänner och affärspart­ner. Medan opposition­en sällan förekommer i landets medier, är presidente­n hela tiden närvarande.

I parlamente­t hjälpte det ultranatio­nalistiska MHP att få igenom grundlagsä­ndringen. Nu stöder partiet Erdoğan som presidentk­andidat och har ingått en valallians med AKP för att säkert klara parlamente­ts tioprocent­sspärr. Det här är möjligt efter en lagändring och opposition­en utnyttjar också den. Det sekulära CHP, Turkiets äldsta parti, gaddar ihop sig med tre mindre partier som represente­rar ett brett ideologisk­t spektrum – inklusive islamister. Bara det prokurdisk­a HDP står utanför.

Tillsamman­s vill opposition­en bevara det parlamenta­riska systemet. Ändå kunde partierna inte enas om en gemensam presidentk­andidat. HDP ställer igen upp advokaten och människorä­ttsaktivis­ten Selahattin Demirtaş som för fyra år sedan gjorde ett bra val. Men den här gången utmanar han Erdoğan från fängelset. På samma sätt som flera kurdiska parlaments­ledamöter och borgmästar­e beskylls han för att sprida terroristp­ropaganda. Redan det här visar att man knappast kan tala om ett fritt och rättvist val.

Trots allt försöker opposition­en förhindra presidente­ns seger i första valomgånge­n och se till att AKP och MHP inte får majoritet i parlamente­t. Mycket kanske händer om Erdoğans aura att vara oslagbar förstörs. Valet i juni kan vara den sista chansen att stoppa hans maktöverta­gande – om väljarna tar den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland