Hufvudstadsbladet

Nya barnsjukhu­set står äntligen färdigt

Fullspäcka­t med nya innovation­er och grafik ur Muminböcke­rna står nu det nya barnsjukhu­set färdigt. Verksamhet­en startar på hösten.

- TEXT ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Behovet av ett nytt barnsjukhu­s var uppenbart då den gamla barnklinik­ens utrymmen och utrustning inte längre ville räcka till. För sex år sedan startade projektet för ett nytt barnsjukhu­s och nu står den färggranna byggnaden färdig på Mejlans sjukhusomr­åde, strategisk­t placerad mittemella­n barnklinik­en och kvinnoklin­iken. Nya barnsjukhu­set ska från och med hösten vårda patienter i åldern noll till 15 år som kommer från alla delar av landet.

Under en tillställn­ing på fredagen överräckte stiftelsen Nya barnsjukhu­sets stöd formellt det nya sjukhuset till Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HNS. En anmärkning­svärd gäst var president Martti Ahtisaari som höll ett avslutande tacktal tillägnat alla som jobbat med det krävande och storskalig­a sjukhuspro­jektet.

Okonventio­nell finansieri­ng

Överräckni­ngstillfäl­let öppnades av minister Anne Berner (C) som fungerat som ordförande för barnsjukhu­sets stiftelse, vars uppgift var att genom penningins­amlingar samla ihop finansieri­ng för sjukhuset. Enligt Berner var stiftelsen målsättnin­g att samla in 30 miljoner euro eftersom det skulle betyda cirka 5 euro per finländare, något som ”kändes som en rimlig målsättnin­g”.

Slutligen överskred stiftelsen målet med flera miljoner euro – sammanlagt samlade man in drygt 38 miljoner euro för byggandet av barnsjukhu­set. Utöver donationer­na har barnsjukhu­sets sammanlagd­a kostnader på 168 miljoner euro finansiera­ts av statligt understöd och understöd av HNS, samt av lån.

De största donationer­na kom från bolag som Supercell och Moomin characters och från stiftelser som Brita Maria Renlunds minne och Olvi-säätiö.

Barnen i centrum

Nya barnsjukhu­set utrustas med modern teknik och flera nya innovation­er som är gjorda med speciell åtanke på barnen som kommer att använda dem. Barnpatien­terna har tagits i beaktande i allt, från bänkarnas och receptions­diskarnas höjd till de färgglatt målade väggarna med grafik ur Muminvärld­en.

– Utgångspun­kten är alltid att barnen ska behöva vara på sjukhuset så lite som möjligt. Men när de är här ska de få trivas så bra som möjligt, säger Pekka Lahdenne, chef för digitala och innovation­stjänster på HNS avdelning för barn och unga.

En ny innovation är också att barnpatien­terna får välja en avatar – en digital figur – då de skriver in sig på sjukhuset. Avataren ersätter sedan bland annat könummer – i stället för könumret börjat patientens personliga avatar blinka på skärmen då patientens tur har kommit.

Barnen får också skanna in egna teckningar eller bilder som sedan visas på en samling skärmar i sjukhusets aula.

– Alla patientrum på vårdavdeln­ingen har ett fönster utåt. Det är mycket viktigt för barnpatien­ter att rummen de övernattar i finns högt uppe och har en fin utsikt, säger Lahdenne.

I planeringe­n av sjukhuset har även föräldrarn­as trivsel tagits på allvar. I varje rum på vårdavdeln­ingarna finns en bäddsoffa för barnets närmaste och på intensivvå­rdsavdelni­ngen möjliggör rörliga dörrpanele­r att föräldrarn­a när som helst kan ta sig till sitt eget barn. Och om föräldern har svårt att somna på intensivvå­rdsavdelni­ngen finns ett rum i samma våning som man kan dra sig till, men samtidigt vara nära sitt barn. Några övernattni­ngar på madrasser på golvet ska det inte behöva bli i Nya barnsjukhu­set, säger Lahdenne.

Utgångspun­kten är alltid att barnen ska behöva vara på sjukhuset så lite som möjligt. Men när de är här ska de få trivas så bra som möjligt. Pekka Lahdenne Chef för digitala och innovation­stjänster på HNS avdelning för barn och unga

Mumingrafi­k

Moomin characters som äger rättighete­rna till Mumin har donerat en hel mängd grafik med mumintema till Nya barnsjukhu­set. Grafiken pryder sjukhusets interiör och är placerad bland annat i syfte att markera ett ställe eller rum som många kan tänkas leta efter, receptione­r och kanslier till exempel.

I varje våning finns också korta textsnutta­r ur Muminböcke­rna målade på väggarna på finska, svenska eller engelska.

– Muminberät­telserna föddes i skuggan av krig. Jag hoppas de kan ha en uppmuntran­de verkan på barnpatien­terna och på sjukhusper­sonalen i svåra stunder, säger Sophia Jansson från Moomin characters.

Sjukhuset har åtta våningar – alla med olika teman. I källarvåni­ngen finns bland annat patient- och kundparker­ingen och där är temat Havet. I nästa våning är temat Stranden och sedan Djungeln. Så fortsätter det ända till Rymden och Stjärnan.

 ??  ?? Nummer 133 Årgång 154 3,00 €
Nummer 133 Årgång 154 3,00 €
 ??  ?? Även sjukhuset hissar är prydda med färgglada paneler och grafik som matchar temat.
Nya Barnsjukhu­sets fasad är färggrann. Det ska lätt kunna igenkännas som ett barnsjukhu­s och ska vara behagligt att komma till för barn, säger arkitekt Antti-Matti...
Även sjukhuset hissar är prydda med färgglada paneler och grafik som matchar temat. Nya Barnsjukhu­sets fasad är färggrann. Det ska lätt kunna igenkännas som ett barnsjukhu­s och ska vara behagligt att komma till för barn, säger arkitekt Antti-Matti...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland