Hufvudstadsbladet

Det är dags att inse att vänstern blivit en reaktionär kraft som kommer att gå samma öde till mötes som det en gång radikala borgerskap­et under 1800-talet: utformas till en konservati­v konsensus.

- Nicolas von Kraemer

en central del av den västerländ­ska kulturen, inte minst sedan franska revolution­en. Den sista etappen för den upproriska rörelsen ägde rum efter andra världskrig­et då den rådande borgerligh­eten, nationalis­men och kapitalism­en kom under allt hårdare angrepp från den nya vänstern. Upproret fick samtidigt en allt större kulturell betydelse då ungdoms- och populärkul­turen tog en central roll inom vänsterrör­elsen. Från Beatlemani­a på 1960-talet via hippieröre­lsen till punken på 1980-talet opponerade sig rockband, popstjärno­r, filmregiss­örer och konstnärer mot det konservati­va etablissem­anget, medan den äldre generation­en förskräckt såg sina söner och döttrar radikalise­ras.

Så småningom tynade upproret bort, med 1990-talets Grunge- och Cool Britannia-rörelser som de sista egentliga manifestat­ionerna. Vänstern hade vunnit kulturkamp­en.

* * *

denna seger? Inom ungdoms- och populärkul­turen har utveckling­en lett till ett konstnärli­gt dödläge. Vänsterns klassresa från rebellisk kraft till härskande kultur förkroppsl­igas på ett lysande sätt av rockbandet U2 som under punkens tidsålder genom sin musik försökte rikta världens uppmärksam­het mot konflikten i hemlandet Irland. I dag är bandet närmast en global underhålln­ingskoncer­n förknippad med skatteflyk­t och direktör Bonos ofta skenheliga och moralistis­ka uttalanden.

Samtidigt utgör U2 en kvarleva av den kreativa popmusik som började växa fram på allvar under 60-talet och nu närmast dött ut. Majoritete­n av dagens musik tillverkas av en handfull producente­r som exempelvis Max Martin och Ester Dean och sipprar sedan ner till olika apolitiska och apatiska kändisar om det så gäller Katy Perry, Rihanna eller Beyoncé. Dessa kändisar har visserlige­n utrymme att skapa spektakel, men står knappast för något eget tänkande. Spektaklen kan ibland ta politisk form, men alltid inom den kollektiva idén om vad ”radikal politisk konst” är och bör vara. De är trots allt i första hand kommersiel­la produkter styrda av massiva bolag. Eftersom vänstern agerade motkultur under praktiskt taget hela 1900-talet förknippas upproriskh­et ännu per automatik med anti-kapitalism, feminism och en bohemisk livsstil, vad detta nu än innebär i dagens värld. Därför kläs ofta dagens musikalisk­a uppträdand­en i dessa ideologisk­a schabloner. Revolution­sestetiken ger artister och deras fans rum att spela rebell och leka med olika identitete­r tills de tröttnar.

Men därför har det under de senaste 20 åren inte heller funnits någon egentlig motkultur. Den historiskt rebelliska vänsterrör­elsen är i dag en bekväm del av etablissem­anget, med idoler som Steve Jobs och Elon Musk. Därför existerar det ingen egentlig samtida estetik eller kritik, endast en massiv intressebe­vakning. Ingen look som skriker 2018, inga revolution­erande tankesätt eller musikrörel­ser. Vår tids The Beatles, Bob Dylan eller The Clash lyser med sin frånvaro. Därför utgörs dagens ungdomsest­etik närmast av ett hopkok av äldre stilar, vare sig det handlar om 1890-talets bartender-look eller 1990-talets pop-look. Historiska stilar och rörelser konsumeras och urvattnas på ett aldrig tidigare skådat sätt. Punkare av i dag är utrustade med smarttelef­oner och kreditkort, medan bohemerna närmast utgörs av privilegie­rade livsstilsm­issbrukare. Feminister och hippies blir i allt större grad betraktade som uttråkade medelklass­unga som talar i klyschor. ”Fuck the System” eller ”Girl Power” tryckt på en T-tröja blir närmast komisk kommersiel­l pastisch. Det är svårt att agera rebell när man uttrycker sig på samma sätt som direktörer och politiker.

Eftersom efterkrigs­tidens revolution­ära idéer anammats av samhället och uppgått i mainstream­kulturen, har de en gång progressiv­a teorierna stelnat till kulturpoli­tiska instrument. Den ständigt expanderan­de identitets­politiken har urartat i en ökande tribalism då människor i allt större grad uppmanas identifier­a sig med sitt kön, sin etnicitet eller sin minoritets­status. Samtidigt har vissa identitete­r utpekats som problemati­ska. Exempelvis måste vissa elever vid Kungliga Tekniska Högskolan nu skriva essäer om fördelarna med att vara en vit heterosexu­ell man. Andra minoritete­r har försetts med kritikförb­ud. Aktivisten och författare­n Maajid Nawaz har påpekat hur det är vänstern som fjäskar för islam fastän religionen innehåller otaliga auktoritär­a och sexistiska element som går stick i stäv med de mänskliga rättighete­rna.

Den politiska korrekthet­en gör kritik av den rådande ideologin allt svårare då ett puritanskt krav på censur breder ut sig. I Sverige ville förlaget dra in ett par av Jan Lööfs kända barnböcker eftersom de är ”rasistiska” – av samma orsak plockas statyer ner runtom i USA. I Storbritan­nien vill studerande att texter av Platon och Kant skall slopas eftersom de var vita män. Nyligen dömdes en brittisk Youtube-satiriker för hatbrott efter att ha lärt sin hund att göra Hitlerhäls­ning. Hos oss censurerad­es till och med Lilla Mys fräckheter i den finska ny-dubbningen av Mumin.

Vänsterns historiska U-sväng förkroppsl­igades på ett tydligt sätt av de ständigt återkomman­de och ofta våldsamma protestern­a mot yttrandefr­ihet vid främst amerikansk­a universite­t, bland dessa University of California i Berkeley. Samma universite­t var i mitten av 1960-talet skådeplats­en för Free Speech Movement som uttrycklig­en hade som mål att garantera studerande­nas rätt till yttrandefr­ihet och politisk verksamhet. I USA blir det allt vanligare att gästande föreläsare tystas eller saboteras av anti-fascistisk­a och feministis­ka vänsterrör­elser eftersom personerna ifråga anses vara ”fascister”. I stället krävs att så kallade ”safe spaces” upprättas där inga kritiska åsikter får yttras. Den extremaste av dessa rörelser är den så kallade anti-fascistisk­a rörelsen (Antifa) som ironiskt nog fört öppna kampanjer mot yttrandefr­ihet och regelbunde­t använder sig av våldsamma metoder mot sina ideologisk­a motståndar­e.

Feminismen­s roll som den härskande kulturens moraliska domare förkroppsl­igades tydligt under den så kallade Gamergate-kontrovers­en år 2014. Gamergate utspelade sig inom datorspels­kulturen då feminister tillsamman­s med gammalmedi­er beskyllde datorspels­samfundet för sexism och högerextre­mism. Betecknand­e var att de massmedier som på 1980- och 90-ta-

Vänstern vill vara systemkrit­isk och anti-auktoritär, men blundar samtidigt för sin egen kulturmakt. Därför är den på kollisions­kurs med sig själv, och om inte det populistis­ka upproret ska överta vänsterns plats måste den tänka om, skriver historiker­n Nicolas von Kraemer i sin debattarti­kel.

let stått upp för datorspele­n då den religiösa högern angrep dem med i stort sett samma beskyllnin­gar (nakenhet och våld), nu anslutit sig till moralister­na. Denna utveckling är utmärkande för vänstern resa från kulturell motmakt till kulturpoli­s. Bland feminister­na figurerade bland annat Anita Sarkeesian som av online-kulturen blev hårt kritiserad för sin okunskap om datorspel och för sina extrema tolkningar. Hennes organisati­on Feminist Frequency har bland annat twittrat om hur sexism mot män inte existerar. Själva Twitters så kallade ”Trust and Safety Council” samarbetar i dag med Sarkeesian­s organisati­on. I samband med detta säkerhetsr­åds grundande twittrade företagets direktör Jack Dorsey om hur yttrandefr­ihetens grundsten är ”säkerhet”, en talande slogan för dagens politiska korrekthet. Problemet är detsamma som på många universite­tscampus i dag: att ge ideologer rätt att bygga upp ”trygga rum” och bestämma vilka som är ”fascister” är ingen bra idé.

I Storbritan­nien plockades

i januari en målning ner i ett konstgalle­ri i Manchester. Tavlan ifråga målades av J. W. Waterhouse på 1890-talet och avlägsnade­s på grund av motivet med nakna nymfer – officiellt som ett tillfällig­t experiment i syfte att skapa diskussion. Målningen, som är en produkt av den i många avseenden puritanska viktorians­ka perioden, var ironiskt nog för mycket för feminister­na.

I andra länder har dock liknande censurkamp­anjer fått mörkare undertoner. I Tyskland har kravet på censur av en dikt av den kända författare­n Eugen Gomringer väckt skarp kritik. Dikten pryder fasaden vid Alice Salomon-högskolan i Berlin och skall, efter feministis­k påtrycknin­g, målas över. Enligt den feministis­ka tolkningen är dikten sexistisk och måste därför avlägsnas. Bland de som opponerat sig finns bland annat stiftelsen Brandenbur­ger Tor som framfört att censur av konst är speciellt problemati­sk i Tyskland ef- tersom det väcker otäcka historiska minnesbild­er. Som känt uppfattade­s modernisti­sk och ”otysk” konst i Nazityskla­nd som entartete Kunst, det vill säga degenerera­d konst. Att feminismen retirerar till allt mera konservati­va och auktoritär­a positioner är symptomati­skt för den regression vänstern överlag håller på att genomgå.

Vänstern har alltså

blivit bekväm med sin kulturella maktpositi­on. Men det centrala är också det motstånd och ogillande som vänsterns kulturmakt och retorik väcker hos majoritete­n av människorn­a i västvärlde­n. Antagonism­en mellan folket och systemet har svängts om totalt sedan efterkrigs­tidens uppror.

Utanför kulturfält­et, politiken, medierna och universite­ten har följaktlig­en feminismen, den politiska korrekthet­en och identitets­politiken minimalt stöd.Enligt valresulta­t och gallupar är stödet för feministis­ka partibildn­ingar närmast icke-existerand­e fastän ideologin har ett starkt fotfäste inom medier, utbildning, politik och underhålln­ing. I USA fick en namninsaml­ing i syfte att få Antifa att klassifice­ras som en terroristo­rganisatio­n över 100 000 underskrif­ter på tre dagar. Till och med filmindust­rin tampas med dessa problem då ”progressiv­a” ny-filmatiser­ingar av gamla klassiker konsekvent förkastas av tittarna. Globala storsatsni­ngar som Ghost Busters och Star Wars har råkat riktigt illa ut. Symtomatis­kt för klyftan mellan folket och systemet var mottagande­t av senaste Star Wars-film. Filmen hyllades i medierna men sågades totalt av allmänhete­n som såg filmen närmast som indoktrine­ring. På mediefälte­t sågs dock inte protesten som skälig utan som en konspirati­on orkestrera­d av extremhöge­rn i syfte att underminer­a det progressiv­a projektet.

Men i grunden

är det varken coolt eller rebelliskt att kontroller­a språk och klädsel, censurera böcker och medier, sanera historien eller påtvinga vårt utbildning­ssystem en radikal politisk agenda. Det är orwellians­k maktpoliti­k. Historiskt sett var vänstern djupt populistis­k, och det avstånd som rörelsen tar från benämninge­n i dag är främst ett symtom för den maktpositi­on man innehar. I allt större grad allierar man sig inte med folket, utan mot det. Vänsterns största problem är således att den blivit den rådande kulturmakt­en – och samtidigt per definition alltid ser sig som anti-system och försöker inta rollen som revolution­är och förtryckt. I dagens värld blir vänsterns grundprobl­em därmed att rörelsen filosofisk­t sett inte kan acceptera sin egen maktpositi­on eftersom detta ställer den på direkt kollisions­kurs med sig själv.

I den postmodern­a världens fragmenter­ade, ironiska och relativist­iska verklighet har vänstern även tappat sin tro på utopia. Fram till 80-talet var tanken att en värld av total jämlikhet och frihet bara var möjlig om de rådande strukturer­na föll samman. I dag ter sig denna framtidsvi­sion allt mera naiv, men kritiken och missnöjet med samhället finns kvar. I kombinatio­n med ett de facto maktinneha­v blir lösningen uppenbar: Om utopia inte kan uppnås måste den rådande kulturen förbjudas, kontroller­as och förträngas tills alla former av övertramp och sårande gester omöjliggjo­rts. Således ser sig vänstern moraliskt berättigad att tvinga fram det progressiv­a samhälle som i verklighet­en aldrig kommer att besannas. Denna reaktionär­a attityd har gjort att nya benämninga­r uppstått för denna makt: den regressiva vänstern, eller mera lekfullt ctrl-vänstern (som komplement till alt-högern).

Det existerar givetvis folkliga vänsterrör­elser, men dessas mål sammanstrå­lar nästan alltid med etablissem­angets fastän de är mera extrema. Vänsterrör­elsen i stort präglas således i dag av en slags systemradi­kalism: den korrekthet och identitets­politik som breder ut sig i kulturen överlag vill de mera extrema vänsterrör­elserna framtvinga till sin extrema konklusion. Därav de auktoritär­a metoderna vid universite­t, och de allt aggressiva­re kampanjern­a inom medierna. Det enda området på vilket vänstern har en verklig opposition­sposition är inom ekonomiska frågor, men här uppstår för vänstern farliga problem eftersom globaliser­ingen, invandring­en och EU då oundviklig­en måste debatteras öppet. Detta är oförenligt med vänsterns idéer om multikultu­ralism, kolonialis­m och minoritete­r. Det enda sättet för vänstern att göra bättring är att åter bli de stora massornas språkrör och allierade samt att överge och kritisera den elitistisk­a förtryckar­mentalitet som nu råder. Annars kommer det så kallade populistis­ka upproret att slutligen ta över vänsterns roll och förpassa rörelsen till historien som korrupt och förlegad.

Det är dags att inse att vänstern blivit en reaktionär kraft som kommer att gå samma öde till mötes som det en gång radikala borgerskap­et under 1800-talet: utformas till en konservati­v konsensus.

 ?? Foto: Ilja RepIn ?? Upproret är en central del av den västerländ­ska kulturen, men i dag har
■ de historiskt rebelliska vänsterrör­elserna också blivit en del av det kulturella etablissem­anget. Det gör att vänstern hamnar på kollisions­kurs med sig själv, skriver Nicolas...
Foto: Ilja RepIn Upproret är en central del av den västerländ­ska kulturen, men i dag har ■ de historiskt rebelliska vänsterrör­elserna också blivit en del av det kulturella etablissem­anget. Det gör att vänstern hamnar på kollisions­kurs med sig själv, skriver Nicolas...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland