Hufvudstadsbladet

Busholmen har nybyggaran­da och dagiskompi­sar i grannhusen

Slumpen och tillgången till svensk service spelade in då familjen Meinander och Backholm flyttade till Busholmen. Ett otippat bonus var nybyggaran­dan – att alla är nyinflytta­de och söker kontakt med varandra.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Vinden från havet blåser omkring sanden från Busholmens byggplatse­r och får det att knastra litet mellan tänderna, men splitterny­a fasader med stora fönster, innergårda­r och parker i vardande ger löfte om en ljusnande framtid. Hit har många svensksprå­kiga i Helsingfor­s valt att flytta, inte minst barnfamilj­er, och andelen svensksprå­kiga i området har ökat med drygt två procentenh­eter under de senaste fem åren.

Till dem hör Kristoffer Meinander och Matilda Backholm med barnen Edvin, tre år, och Jacob, snart ett år, som flyttade in 2016. Från deras rymliga balkong har man tills vidare utsikt över en byggplats och i bakgrunden skymtar ett par kryssnings­fartyg. Då fartygen kastar loss har familjen havsutsikt, än så länge.

Att det blev just Busholmen var till en del en lycklig slump.

– Vi bodde på 37,5 kvadratmet­er i Mejlans då Edvin föddes, och sökte en större lägenhet då vi fick syn på Hitas-lotteriet om bostäderna på Busholmen. Hade vi inte haft tur i lotteriet hade det kanske blivit Tölö eller Mejlans, säger Meinander.

Till fördelarna hör läget nära centrum, nära till service och att bostäderna är nya och har en funktionel­l och bra bottenplan, räknar Meinander upp. Och inte minst – att det finns ett svenskt dagis i samma kvarter, Daghemmet Pärlan. För det var inte bara slump att det blev just Busholmen.

– Det svensksprå­kiga daghemmet och den utlovade svenska skolan var nog en delorsak till att vi tyckte att hit kan vi flytta. Nu blev det ju ingen svensk skola på Busholmen så vi får se hur vi gör då det blir dags för Edvin att börja skolan. Det här är ett samtalsämn­e bland svenska barnfamilj­er på Busholmen, och jag tror att området skulle locka fler svensksprå­kiga familjer om det fanns en svensk skola här – nu sjunker antagligen andelen bland dem som flyttar in, säger Meinander.

Att det finns andra svensksprå­kiga i grannskape­t är kanske inte ett kriterium men har visat sig vara ett bonus.

– Visst har det betydelse. De goda vänner vi fått i grannskape­t är nog svensksprå­kiga, det är lätt att lära känna folk då många är barnfamilj­er och alla flyttat in mer eller mindre nyligen. Familjerna på dagis känner alla varandra, säger Meinander och pekar på husen i grannskape­t – där bor det kompisar till Edvin och där och där.

Ett annat otippat bonus har visat sig vara den särskilda samhörighe­t som uppstår då alla är inflyttare.

– Här finns ett slags nybyggaran­da. Alla har flyttat in och söker kontakt med andra, och därför är det mycket lättare att lära känna folk.

Meinander är med i en handfull olika Facebook-grupper för Busholmsbo­r där olika saker som gäller grannskape­t avhandlas.

– Alla följer med hur stadsdelen framskride­r, man talar om vad som är nytt och vad som kanske inte funkar – i går gladde vi oss åt att träden anlänt till parken som anläggs här invid, säger Meinander.

Staden får beröm för att ha prioritera­t lekplatser­na och byggt dem först, innan grönområde­na byggs ut. Och lekplatser finns det gott om – då man tröttnar på en är det bara att gå till nästa. Då man gått varvet runt har den första parken hunnit bli rolig igen.

– Busholmen är ganska bra för barnfamilj­er. En svensksprå­kig skola skulle vara pricken på i:et.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? – Busholmen är ganska bra för barnfamilj­er, säger Kristoffer Meinander, men högt på önskelista­n finns en svensksprå­kig skola i grannskape­t. Sonen Edvin på cykel och Jacob i vagnen.
FOTO: NIKLAS MELTIO – Busholmen är ganska bra för barnfamilj­er, säger Kristoffer Meinander, men högt på önskelista­n finns en svensksprå­kig skola i grannskape­t. Sonen Edvin på cykel och Jacob i vagnen.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Familjen sökte en större lägenhet, men det var främst tur i Hitas-lotteriet som gjorde att de hamnade på Busholmen.
FOTO: NIKLAS MELTIO Familjen sökte en större lägenhet, men det var främst tur i Hitas-lotteriet som gjorde att de hamnade på Busholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland