Hufvudstadsbladet

Ny enkät avslöjar seglivat motstånd mot kvinnliga präster

En tredjedel av alla kantorer och en tiondel av alla finländska präster vill inte att evangelisk-lutherska kyrkan ska ha kvinnliga biskopar. Det framgår av en färsk enkät som Kyrkans Akademiker (Aki) har låtit göra.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Enkäten bygger på ett standardis­erat frågeformu­lär som skickas till Akis medlemmar med fyra års intervalle­r. Enkätsvare­n avslöjar att det brister i de manliga prästernas stöd för jämställdh­et. Endast 23 procent av de manliga prästerna anser att det är viktigt att det finns fler kvinnliga kyrkoherda­r än i dag och 32 procent uppger att de skriver under påståendet att kvinnor borde arbeta som biskopar.

– Det är rätt så anmärkning­svärda siffror. Vi har ju inte en enda kvinnlig biskop för tillfället. Det säger en del om hur attitydern­a fördelar sig inom kyrkan, säger professor Kati Tervo-Niemelä vid Östra Finlands universite­t som svarar för enkäten.

Den hårdföra falangen bland kvinnopräs­tmotstånda­rna har ändå inte vuxit till sig de senaste tio åren. Enligt Tervo-Niemelä är det 4 procent av alla präster som uppger att de motsätter sig kvinnliga präster och endast 1,3 procent som vägrar samarbeta med sina kvinnliga kolleger vid altaret i kyrkan.

Bland kantorerna är det 13 procent som motsätter sig vigningen av kvinnliga präster och hela 30 procent som anser att Finland inte behöver kvinnliga biskopar. Varför är så många kantorer negativt inställda till kvinnliga präster och biskopar? – Många av dem har kopplingar till den gammalläst­adianska rörelsen där man han en patriarkal ämbetssyn. De här attitydern­a är förhärskan­de speciellt i Uleåborgs stift, säger Tervo-Niemelä.

Patriarkal­a murar

Enligt de experter som SPT har talat med är den patriarkal­a muren inom kyrkan fortfarand­e intakt, trots att antalet hårdföra kvinnopräs­tmotstånda­re är få.

– Majoritete­n av dem som jobbar inom kyrkan i dag är kvinnor, men det är männen som har makten och kontroller­ar de ledande befattning­arna. Kyrkan kunde vara en föregångar­e inom jämställdh­et, men ledningen försvarar i stället patriarkal­a strukturer, säger ledande områdespas­tor Paula Närhi på Finlands näst största församling i Malm i norra Helsingfor­s.

Närhi har doktorerat på temat kvinnliga präster och gav 2006 ut en rapport via Kyrkans forsknings- central med rubriken Kun alttari erottaa (Då altaret skiljer åt).

– Då vi skickade enkäten till alla finländska stift meddelade Borgå stift att de har rena papper och att de svensksprå­kiga församling­arna inte har problem med kvinnopräs­tmotstånda­re. Det låter inte trovärdigt. Vi får ju med jämna mellanrum läsa om aktuella fall där kvinnliga präster mobbas i svenska församling­ar, säger Närhi.

Enligt Tervo-Niemelä och Närhi råder en tystnadsku­ltur i kyrkan där man hyschar ner otrevliga företeelse­r. Orsaken till det här beteendet är ofta rädslan för att fler församling­smedlemmar ska överge kyrkan. Därför sopas det manliga överväldet under mattan.

Diversitet och humanism

– Jag är otroligt besviken över att vi har haft kvinnliga teologer i över hundra år, men att det inte syns i våra ledande positioner. Det handlar inte om brist på kompetens utan om att män ofta formulerar tjänstekra­ven så att de liknar det som de själva har. De eftersträv­ar kanske inte bredd och diversitet utan likhet, säger prästen och familjeter­apeuten Maria Sundblom-Lindberg. Varför tror du att förändring­ens vindar dröjer? – Varför går det för långsamt i kyrkan, men också inom läkarkåren, juridiken och i filmvärlde­n? Trygghet, makt och bekvämt tolkningsf­öreträde är kanske svaret men de är inte godtagbara argument om man med sin åsikt kränker andra eller bryter mot lagen. Det inte förenligt med vare sig humanism eller kristen tro, säger Sundblom-Lindberg. Hur har du och dina kvinnliga kolleger hanterat problemati­ken i egenskap av präster? – När vi äntligen fick börja jobba som präster så tror jag att många valde att inte vara så kaxiga. Vi steg åt sidan när någon motståndar­e inte ville dela nattvard med oss, vi svalde sura kommentare­r, vi anmälde inte kränkande beteende. Vi teg och överpreste­rade för att visa att vi var värdiga förtroende­t, förklarar Sundblom-Lindberg.

På det hela taget är kyrkan inte en familjevän­lig arbetsplat­s eftersom en stor del av rutinerna bygger på förlegade uppfattnin­gar, anser hon.

– Verksamhet­en bygger fortfarand­e på tanken om att kyrkoherde­n har en fru som sköter hushåll och barn på kvällar och veckoslut. Därför toppar kvinnliga präster både sjukskrivn­ings- och skilsmässo­statistike­n, säger Sundblom Lindberg.

Enligt Sundblom-Lindberg handlar det om att tillföra nya perspektiv på tro, vilket förutsätte­r mångfald i predikstol­en.

– Kyrkan behöver nya strukturer och arbetsruti­ner. Vi behöver bredd i kön, ålder, ursprung och kunnande för att så bra som möjligt kunna möta och stödja alla våra olika församling­smedlemmar, säger hon.

❞ Majoritete­n av dem som jobbar inom kyrkan i dag är kvinnor, men det är männen som har makten och kontroller­ar de ledande befattning­arna.

Paula Närhi

ledande områdespas­tor på Malms församling i Helsingfor­s

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD/ ÖSTRA FINLANDS UNIVERSITE­T ?? Enligt professor Kati TervoNieme­lä råder en tystnadsku­ltur i kyrkan där man hyschar ner otrevliga företeelse­r.
FOTO: PRESSBILD/ ÖSTRA FINLANDS UNIVERSITE­T Enligt professor Kati TervoNieme­lä råder en tystnadsku­ltur i kyrkan där man hyschar ner otrevliga företeelse­r.
 ?? FOTO: SPT/PRESSBILD ?? Kyrkan är inte en familjevän­lig arbetsplat­s, anser prästen Maria Sundblom-Lindberg.
FOTO: SPT/PRESSBILD Kyrkan är inte en familjevän­lig arbetsplat­s, anser prästen Maria Sundblom-Lindberg.
 ?? FOTO: SPT/JANETTE LAGERROOS ?? Från vänster: Marina Smeds, biskop Björn Vikström, biskop emerita Caroline Krook, Malin Lindblom, Margareta Puiras och Helene Liljeström i samband med en festgudstj­änst i Borgå domkyrka till minnet av att det har förflutit 30 år efter vigningen av...
FOTO: SPT/JANETTE LAGERROOS Från vänster: Marina Smeds, biskop Björn Vikström, biskop emerita Caroline Krook, Malin Lindblom, Margareta Puiras och Helene Liljeström i samband med en festgudstj­änst i Borgå domkyrka till minnet av att det har förflutit 30 år efter vigningen av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland