Hufvudstadsbladet

Ovanlig värmebölja i maj – inträffar en gång per decennium

Från och med början av maj har Finland fått njuta av solsken och värme. Den ovanliga majvärmen beror dels på en anticyklon, dels på en luftmassa som långsamt värmdes upp.

-

Även om varma dagar förekommer nästan årligen i maj har årets värmebölja varit exceptione­llt lång och omfattande, meddelar Meteorolog­iska institutet.

Högtrycket som hade med sig sommarväde­r till Centraleur­opa i mitten av april förstärkte­s ytterligar­e kring den femte maj. Vädret blev soligare och så småningom steg temperatur­erna, först i landets västra delar och senare också i öst och norr. Under den kraftiga anticyklon­en förekom den första riktigt varma sommardage­n den 11 maj och då mättes 25,1 grader i Björneborg.

– Hittills har årets varmaste temperatur mätts den 15 maj i Kimito och på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Då visade termometer­n 29,1 grader, säger meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorolog­iska institutet.

Allt som allt förekom temperatur­er över 25,1 grader i Finland under sju dagar i streck. Också de övriga Nordiska länderna fick njuta av högtrycket.

Vanligtvis inträffar korta två eller tre dagars varma perioder i maj. Motsvarand­e varma perioder som i år förekommer ungefär en gång per tio år.

Den längsta värmebölja­n i maj förekom 2010 då temperatur­erna överskred 25,1 grader i nio dagar i streck. Rekordet för högsta antalet varma dagar i maj mättes 1984 då 13 av månadens 31 dagar var riktigt varma.

– Under den inkommande veckan återvänder värmen sannolikt, säger Tuovinen.

Under de närmaste dagarna kan nattfrost förekomma men på dagen stiger temperatur­erna till 19–23 grader i landets södra och mellersta delar.

Varning för mark- och skogsbränd­er gäller i hela landet förutom i Lappland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Hittills har årets varmaste temperatur mätts den 15 maj i Kimito och på Helsingfor­s-Vanda flygplats.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Hittills har årets varmaste temperatur mätts den 15 maj i Kimito och på Helsingfor­s-Vanda flygplats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland