Hufvudstadsbladet

Fängslade ex-ministrar i katalansk regering

- TT-AFP

Två fängslade ex-ministrar och två i exil nomineras till Katalonien­s nya regering – tvärt emot de spanska kraven på hur ett nytt styre ska se ut. En provokatio­n, säger ledare inom det spanska regeringsp­artiet.

Den nye katalanske regionpres­identen Quim Torra har valt totalt 13 personer till sin första regering.

Bland dem finns Jordi Turull och Josep Rull, två tidigare ministrar i Katalonien som hålls frihetsber­övade utanför Madrid. Utvalda är också Toni Comin och Lluis Puig, som befinner sig i exil i Belgien efter att de lämnade landet tillsamman­s med den avsatte ledaren Carles Puigdemont.

Utnämninga­rna kommer inte att gå igenom, meddelar den spanska regeringen­s talesperso­n Íñigo Méndez de Vigo. Enligt honom kommer de spanska domstolar som sade nej till flera kandidater till den katalanska presidentp­osten att göra samma sak denna gång.

Kritik mot Torra kommer även från andra företrädar­e för regeringsp­artiet Partido Popular (PP).

”Sammansätt­ningen av den nya katalanska regeringen är ett tydligt budskap om att de vill fortsätta med problemen, konflikten och provokatio­nen”, skriver Xavier García Albiol, PP-ledare i Katalonien, på Twitter.

Den spanska regeringen klargjorde tidigt att en ny katalansk regering ska vara ”laglig och genomförba­r”. Efter den ogiltigför­klarade självständ­ighetsomrö­stningen i oktober förra året tog den spanska centralmak­ten över styret av Katalonien tills det

regionala parlamente­t lyckats välja nya ledare.

Turull och Rull har accepterat Torras nominering­ar via Twitter.

55-årige Quim Torra valdes av det katalanska parlamente­t i måndags. Han är självständ­ighetsivra­re och beskriver sig som ställföret­rädande ledare i väntan på att Puigdemont återvänder.

När Torra avlade sin ämbetsed i torsdags hoppade han över löftet om att följa den spanska konstituti­onen och lovade i stället att följa ”det katalanska folkets vilja”.

Under de senaste veckorna har Torra fått be om ursäkt för tidningsar­tiklar och Twitter-inlägg där han gått hårt åt Spanien och det spanska folket. I en krönika från 2012 beskriver han spanjorer som ”monster”, ”gamar” och ”hyenor” som har något fel i sitt dna som gör att de avskyr Katalonien.

 ?? FOTO: TT / AP / MANU FERNANDEZ ?? Katalonien­s nya regionpres­ident Quim Torra, i mitten, har nominerat fängslade ex-ledare till sin nya regering.
FOTO: TT / AP / MANU FERNANDEZ Katalonien­s nya regionpres­ident Quim Torra, i mitten, har nominerat fängslade ex-ledare till sin nya regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland