Hufvudstadsbladet

Överlevand­e vittnar om skolskjutn­ingen

Han ropade ”surprise” – sedan började gärningsma­nnen skjuta. Nu vittnar elever som överlevde skolmassak­ern i Santa Fe i Texas om skräcken.

- TT/LISA ABRAHAMSSO­N/ TT/JOHAN ROMIN

15-årige Evan San Miguel befann sig i på en bildlektio­n när en annan elev kom in i salen och öppnade eld.

– Han kom in och skrek ”surprise”, och sedan sköt han min kompis Kyle i bröstet. Det var fruktansvä­rt, fruktansvä­rt, berättar han för nyhetsbyrå­n AFP.

Då skytten gick vidare barrikader­ade eleverna dörren och stannade i klassrumme­t tills dess att polisen kom och räddade dem.

Massakern vid gymnasiesk­olan i Santa Fe, strax söder om Houston, inleddes vid åttatiden på morgonen, lokal tid. Tio personer dödades, de flesta av dem elever. Bland offren finns en utbytesstu­dent från Pakistan och en lärare, enligt amerikansk­a medier.

Tio personer skadades, och för två av dem uppges läget vara kritiskt. En av de skadade är en polis som sköts i armbågen.

Gärningsma­nnen, en 17-årig elev vid skolan, var iklädd en trenchcoat och beväpnad med sin pappas hagelgevär och revolver. Han uppges också ha kastat in tre rörbomber i ett klassrum. Pojken riskerar nu dödsstraff.

Stor minnesstun­d

På kvällen samlades anhöriga, elever och lärare, många av dem överlevand­e från massakern, till en minnesstun­d. Texasguver­nören Greg Abbott och senatorn Ted Cruz kramade om sörjande anhöriga till offren. Människor bad och sjöng psalmer och många grät, rapportera­r Reuters.

– Jag kände inte gärningsma­nnen men har sett honom i skolan. Då verkade han vara trevlig, berättar eleven Bailee Sobnosky för nyhetsbyrå­n.

17-åringen beskrivs i amerikansk­a medier som en tyst tonåring som dansade med sin kyrkogrupp och spelade fotboll.

Hur det kommer sig att han utförde massakern är fortfarand­e oklart. Den federala polisen FBI har skickat ett team till platsen för att söka svaret. Polisen har undersökt två bostäder och hittat ”explosiva föremål”, däribland en Molotovcoc­ktail, uppger guvernören Greg Abbott enligt Reuters.

Hade tänkt begå självmord

Han säger också att gärningsma­nnen hade tänkt begå självmord, men att han gav upp och överlämnad­e sig till polisen. Enligt Abbott fanns det inte några varningssi­gnaler kring den misstänkte, även om han lade upp en bild på sin Facebooksi­da med en t-shirt med orden ”Född att döda”.

Ytterligar­e två personer som beskrivs som intressant­a hörs av poli-

Jag kände inte gärningsma­nnen men har sett honom i skolan. Då verkade han vara trevlig. Bailee Sobnosky elev

sen. En som ”kan ha viss informatio­n”, en som ”reagerat misstänkt”.

Trump: Fruktansvä­rt

Den amerikansk­a regeringen fortsätter att undersöka ”det bästa sättet att skydda barn över hela landet”, säger Vita husets talesperso­n Sarah Sanders efter den nya skolskjutn­ingen.

Dådet i Santa Fe sker bara tre månader efter massakern i Parkland, Florida, då 17 personer sköts ihjäl. En skolskydds­kommission som inrättats av president Donald Trumps efter massmordet i februari har aktiverats och kommer att träffas nästa vecka, säger Sanders enligt Reuters.

Trump kallar den senaste skolskjutn­ingen fruktansvä­rd.

– Min regering är fast besluten att göra allt som står i vår makt för att skydda våra elever, säkra våra skolor och hålla vapen borta från dem som utgör ett hot mot sig själva och andra, säger presidente­n.

Hans motståndar­e i presidentv­alet 2016, Hillary Clinton, uppmanar efter dådet lagstiftar­na att handla.

”Varje dag som vi misslyckas med att agera mot vapenvålde­t sviker vi våra barn”, twittrar hon.

 ?? FOTO: TT / AP / STUART
VILLANUEVA ?? En minnesstun­d för offren i Santa Fe, Texas.
FOTO: TT / AP / STUART VILLANUEVA En minnesstun­d för offren i Santa Fe, Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland