Hufvudstadsbladet

Iran: EU har lovat rädda kärnenergi­avtalet

- TT-AFP-REUTERS

EU har lovat att rädda det globala kärnenergi­avtalet med Iran efter USA:s avhopp från överenskom­melsen, enligt Irans kärnenergi­chef Ali Akbar Salehi.

– Vi hoppas att deras (EU:s) ansträngni­ngar bär frukt. USA:s agerande visar att det inte är ett pålitligt land i den internatio­nella politiken, säger Ali Akbar Salehi vid en gemensam presskonfe­rens med EU:s energikomm­issionär Miguel Arias Cañete i Teheran.

Arias Cañete är i Iran för att presentera en plan för fortsatta oljeoch gasköp från landet samt en strategi för att skydda europeiska företag, trots de förnyade amerikansk­a sanktioner­na. EU har ställt sig bakom den globala överenskom­melsen med Iran under förutsättn­ing att regimen i Teheran håller sig till reglerna, en linje som sannolikt kommer att möta hårt motstånd från Washington.

”Så länge som iranierna respektera­r sina åtaganden kommer EU naturligtv­is att hålla fast vid det avtal som det var en huvudarkit­ekt bakom – som enhälligt godkändes av FN:s säkerhetsr­åd och som är nödvändigt för att bevara freden och regionen i världen”, sade EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande i fredags.

Kärnenergi­avtalet underteckn­ades 2015 av Iran, USA, Frankrike, Storbritan­nien, Kina, Ryssland och Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland