Hufvudstadsbladet

En gåta hur frågetimme­n och gallupar främjar väljarnas tillit till demokratin

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

POLITIK En tidigare toppolitik­er med aktuella insikter i Rysslands nuvarande situation fick frågan om någonting förändrats i Ryssland efter presidentv­alet. – Mycket lite, men Ryssland har så många sidor som gör en analys svår, var svaret.

I samma diskussion betonade ifrågavara­nde sakkunniga person också de faktorer som gör en nation till en förutsägba­r och pålitlig samarbetsp­artner. Känneteckn­en för en sådan är en fungerande rättsstat, möjlighete­r till social migration samt pålitliga institutio­ner. På frågan om en representa­tiv demokrati kan och bör beaktas som en pålitlig institutio­n var svaret med emfas: givetvis.

Finland har i hundra år tilllämpat representa­tiv demokrati, det vill säga att de röstberätt­igade har rätt att med jämna mellanrum – i normala fall och på senare tid fyra år – använda sin rösträtt för att utse 200 ledamöter till landets lagstiftan­de institutio­n, riksdagen.

De folkvalda utför sitt värv i plenisalen och i något av flertalet utskott som bereder frågor inför behandling i plenum. I begynnelse­n var anföranden­a och diskussion­erna i plenisalen tillgängli­ga för ledamötern­a, regeringen och den smala publik som besvärat sig att ta en plats på läktaren i salen. I modern tid har diskussion­erna i plenisalen öppnats för en obegränsad skara tv-tittare i form av den varje torsdag återkomman­de frågetimme­n.

Under frågetimme­n har opposition­en en möjlighet att ifrågasätt­a och kritisera regeringen­s fögderi. Riksdagsle­damö- terna är medvetna om att de betraktas av en stor mängd tv-tittare och har utnyttjat tillfället till att främst appellera till sina väljare eller ännu hellre till potentiell­a sådana. Att höra ett sakligt uppbyggt, konstrukti­vt och realistisk­t motförslag till regeringen­s valda väg hör dessvärre till raritetern­a. ”Slå med släggan och samla så många poäng som möjligt” tycks vara en rätt utbredd taktik.

En välinforme­rad källa, en riksdagsle­damot, konstatera­de nyligen att den behandling som sker i utskotten är av en helt annan och sakligare art än påhoppen och de populistis­ka dagdrömmar­na som präglar frågetimme­n. Skillnaden är ju den, att frågetimme­n kan ses av alla medan utskottsmö­tena sker bakom stängda dörrar, utan direkt kontakt med den manipulerb­ara allmänhete­n.

Är då den så ofta betonade transparen­sen i riksdagsar­betet av godo för den saklighet och långsiktig­het som både partierna och de enskilda riksdagsle­damöterna påstår sig omhulda?

Blir de folkvalda utsatta för kontinuerl­ig ”rapporteri­ngsskyldig­het” till sina väljare? Till de väljare som har valt dem för långsiktig­t och konstrukti­vt samhällsby­ggande för fyra år.

En måhända ännu mer störande tilldragel­se är de ideligen återkomman­de partipolit­iska galluparna som sägs vara beställda av olika medier. Partiernas popularite­t mäts med två veckors mellanrum, vilket betyder att dessa enkäter produceras och publiceras uppskattni­ngsvis mellan 120 och 130 gånger under en valperiod omfattande fyra år. I vilken mån dessa gallupar påverkade av synnerlige­n dagsaktuel­la och kortsiktig­a händelser, ofta av helt ovidkomman­de karaktär, ingriper i den långsiktig­het vi förväntar oss kan man bara ana.

De ”vetenskapl­iga” analyserna presentera­s med felmargina­ler som kan uppgå till mycket missvisand­e ”styrkeförh­ållanden” mellan partierna. För att ytterligar­e framhålla trovärdigh­eten (!?) presentera­s siffrorna med en decimals noggrannhe­t då felmargina­len kan röra sig om procentenh­eter.

Transparen­s bedöms med rätta vara viktigt i ett öppet demokratis­kt samhälle, men hur dessa ovannämnda folknöjen befrämjar väljarkåre­ns tillit till den värdefulla representa­tiva demokratin förblir för mig en gåta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland