Hufvudstadsbladet

Paketpinne inspirerad­e formgivare

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

DESIGN Eva-Mi Sederlöf har som många andra i Norden, tack vare våra ansvarsbär­ande medier, vaknat till insikt om plast som, historiskt sett, för inte så länge sedan introducer­ades som något av ett mirakelmat­erial med till synes ändlösa praktiska applikatio­ner. Plast har i sin beständigh­et börjat väcka oro. Valar och havsfåglar som dött av svält, magarna fyllda av plastförem­ål, väcker starka känslor. Det problem vars omfattning och betydelse vi ännu inte helt förstår orsakar mig en långt djupare oro, plasten som mikroparti­klar i världens hav.

Sederlöf tänker praktiskt och konstrukti­vt och frågar vart hon skall vända sig med sin tanke om att åter ta i bruk paket-

pinnen och papperssnö­ret. Frågan blir retorisk då hon redan gjort slag i saken och vänt sig till Hufvudstad­sbladet (HBL 30.3). Debattreda­ktören, antar jag, insåg att tidningen har läsare med en bredd av specialkun­nande. Han såg en möjlighet och utnyttjade den.

Som ung studerande vid guldsmedss­kolan vid Designinst­itutet i Lahtis informerad­es jag och de övriga eleverna att utbildning­en är en av landets dyraste, den kastas inte bort på träskallar som inte förstår att bärandet av plastkassa­r hädanefter är strikt förbjudet. Att skadan, om den är framme, kan vara permanent bör alla – kirurger, tandläkare, pianister etcetera – vara medvetna om. Denna enkla insikt borde enligt mig gälla alla. En gammal indiankvin­na i Nevada förklarade åt en kollega att händerna är själens redskap. Människor som arbetar med sina händer är välsignade med en andlig gåva. Med åren har jag insett djupet av denna visdom.

Sederlöf lyfter fram en för mig känslig fråga. Jag har handtag som skyddar mina händer, men fårorna är gjorda för plastkassa­r och de skär också in i händerna, vikten koncentrer­as till pek- och lillfingre­t. Med papperskas­sar fungerar handtagen inte.

Jag har en citronpres­s som jag älskar fastän den skvätter citron över halva köket. Jag har formgivit citron- och apelsinpre­ssar, den ena vackrare än den andra. Och fungerande! Samma skulpturel­la höjd som Philippe Starck har jag dock aldrig nått.

Att äntligen få göra ett bruksförem­ål med ett skulpturel­lt värde har varit en glädje, men svårare än man skulle föreställa sig. En skulptur som spretar hit och dit och är ”släppande” i en tvådelad gjutform var ingen enkel nöt att knäcka. Att den får stå framme i köket vid inköpslist­an eller hallbordet vid ytterdörre­n gör att man kommer ihåg den. Därtill kan den väcka diskussion och medvetenhe­t hos gäster på ett positivt sätt, det har betydelse.

Jag ber om ursäkt att det dröjt så länge, men tackar innerligt för inspiratio­nen. Nu återstår att se om någon nappar på idén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland