Hufvudstadsbladet

Eleverna från Grankulla hade lätt att gilla Åbo

Eleverna från skolorna i huvudstads­regionen är vana vid att få tävla hemma, eller åtminstone nästan hemma då Stafettkar­nevalen ordnats i Helsingfor­s eller i Alberga. För gymnasieel­everna från Gymnasiet Grankulla samskola var det lätt att le på Paavo Nurmi

- TEXT & FOTO: TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det var så bra feelis när man gick genom tunneln ut på plan. Det var helt som på stadion. Man fick den rätta fiilisen.

Hejarklack­sramsorna var i gång redan långt innan det första startskott­et avfyrats på lördagsmor­gonen på Paavo Nurmis stadion i Åbo. Några timmar senare var Stafettkar­nevalens finaldag i full fart och solen gassade ännu varmare än dagen innan. – Det är alltid soligt i Åbo! Det är lätt att hålla med rösten som kommer någonstans bland människoho­pen på solsidan av läktaren. Åbo visar sina bästa sidor så här en varm försommard­ag med blå himmel och 23 grader varmt.

Ett gäng som för tillfället har lätt att älska Åbo är Gymnasiet Grankulla samskolas tjejer som jublar ute på gräsplanen. Granilaget överraskad­e sig själva genom att komma tvåa i gymnasiefl­ickornas masstafett. I Esbo i fjol kom laget åtta – nu bär det av upp på prispallen.

– Det känns jättebra. Det här gick bättre än förväntat, säger Grankullaf­lickorna.

– Fast vi visste nog att vi var snabba, inflikar någon.

– Det var sjukt spännande, pustar en annan.

Åbo får tummen upp

Spännande är det rätta ordet.

– Oj, herregud, utbrister tjejerna då de på resultatta­vlan ser hur jämn masstafett­en var – Gymnasiet Grankulla samskola kom i mål en knapp sekund efter Vörå samgymnasi­um och det krävdes målfoto för att bestämma att Vasa övningssko­la var snabbare än Närpes gymnasium.

Så åtta i Esbo, tvåa i Åbo...

– Där här en trevlig stad. Det är jättebra väder!

Fast även om vädret inte hade skämt bort åskådare, funktionär­er och löpare så hade Åbo fått tummen upp av Granigänge­t. ”Feelisen” fanns där, menar tjejerna.

– Det var så bra feelis när man gick genom tunneln ut på plan. Det var helt som på stadion. Man fick den rätta fiilisen.

”Vi ska fira!”

Stafettkar­nevalsstäm­ningen steg gradvis hela dagen igenom. Men då väckarkloc­kan pep, tjöt och skramlade någon gång efter klockan fyra var det andra miner. Ett par armar höjs ärligt då frågan om någon hade det svårt att vakna ställs.

– Vi hade start klockan 5.20, berättar tjejerna.

Dagen som började med gemensam start efter att solen stigit kan väl fortsätta tills solen stiger igen. Det finns mycket att fira.

– Jo, vi ska fira! Vi har abifest i kväll, berättar tjejerna.

– Vi kan dricka ur vår pokal, föreslås det och än en gång rungar skratten medan Grankullag­änget tackar för sig och styr mot prispallsc­eremonin.

Vad exakt som ska drickas ur pokalen förblir ett mysterium. Efter en så varm Stafettkar­neval som den i Åbo var så kan man säkert utgå i från att pokalen fylls med vatten. Och det blir inte bara flickorna som sprang masstafett­en som får ta klunkar ur bucklan. Bara minuter efter att de unga damerna försvunnit från stadion firar Gymnasiet Grankulla samskola igen då deras grabbkvart­ett kammar hem guldet på 4x100 meter.

Åbo och Grankulla tycks passa ihop bättre än väl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland