Hufvudstadsbladet

IFK-talangen efter kanonvåren – ”drömmen är NHL”

Anton Lundell har en fantastisk vår bakom sig. – Inget man kunde vänta sig, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lundell är ett bekant namn för IFKsupport­rarna – åtminstone den lite äldre generation­en. Jan Lundell gjorde elva säsonger i laget och fungerar fortfarand­e som IFK:s målvaktstr­änare.

Det är så dags för den stora ishockeypu­bliken att lära känna en ny Lundell: Anton Lundell slog igenom i U18-VM i ryska Tjeljabins­k i april, då han som endast sextonårin­g tog en stor roll i Finlands guldlag.

– Det har varit ett lyckat år. Jag fick vara med i VM och hur det gick där var helt otroligt, säger Lundell, som fyller 17 först i oktober.

– Det var inget man kunde vänta sig.

Överraskad­e med VM-guld

Lundell stod för 2 mål och 4 assists och totalt 6 poäng i 7 VM-matcher – trots att han var ett år yngre än många av sina lagkamrate­r.

– Jag hade bra självförtr­oende före VM och visste att jag kan klara mig i farten och spela bra om jag litar på mig själv och spelar mitt eget spel, säger den unge IFK-centern.

Det var trots allt en liten skräll att Finland slog favorittip­pade USA och vann guld. Smålejonen har vunnit två guld och spelat tre gånger i final under de tre senaste säsongerna.

VM-guldet var säsongens höjdpunkt, men det gick bra för Lundell och hans lagkamrate­r också i klubblaget. Hans IFK vann guld i B-junorierna­s FM-serie och dessutom brons i A-juniorerna­s FM-liga.

Otippat FM-brons

– Jag började säsongen i B-juniorerna, men hoppade in i A-juniorerna mitt under säsongen, säger Lundell.

HIFK:s A-juniorer hade inte en lysande grundserie – laget slutade på trettonde plats och tvingades spela i den lägre fortsättni­ngsserien, men vann över Ässät i wild card-omgången och slog ut grundserie­ettan HPK i kvartsfina­lerna. I en jämn semifinals­erie var Kärpät dock bättre.

– Vi visste att vi kan vinna över vem som helst om vi bara litar på oss själva, säger Lundell.

Han har också vunnit två guld i Cjuniorern­a förut, både med de som är födda -00 och de som är födda -01. Han är själv född i oktober 2001.

”Som ett andra hem”

Anton Lundell och hans lillebror Kasper har förstås fått ishockeyn i modersmjöl­ken. Som barn hängde han i ishallen var och varannan dag och redan som fyraåring gick han i IFK:s ishockeysk­ola.

– Redan före det spelade vi på uteis, men det har jag inte några minnen av, säger han.

– Ishallen är som ett andra hem. Det har alltid varit lika roligt att komma hit och titta på när pappa spelade och nu är det roligt att komma hit och träna.

Han minns särskilt våren 2011, då IFK vann sitt senaste mästerskap. Pappan Jan Lundell lade av sin aktiva karriär efter följande säsong, 2011–2012.

– Vi var alltid här med min bror och min mamma och hejade på, säger han.

Bra spelsinne

Det säger sig självt att pappa Jan Lundell haft en stor inverkan på sina söners intresse för ishockey, fast Anton Lundell också spelade fotboll i EPS som yngre. Men det var aldrig aktuellt att han skulle bli målvakt, som pappa.

– Jag har alltid mest tyckt om att själv skjuta och göra mål. När vi spelade hemma på gården med min bror var det oftast han som fick stå i mål, säger Anton Lundell.

– Pappa har hjälpt ganska mycket till. Han har en lång karriär och vet mycket. Men vi pratar också om annat än ishockey hemma.

Kanske det ligger i generna, eller så är det uppväxten med ishockey som hjälpt, men Lundell ser spelsinnet som sin stora styrka. En bra egenskap för en centerforw­ard.

– Jag förstår spelet bra och kan rytmisera spelet. Jag spelar också starkt i båda riktningar­na.

Flexibel skolgång

Lundell bor fortfarand­e hemma i Esbo, men studerar för första året i gymnasiet i Brändö. Han är tacksam över att skolan gett honom tillfälle att spela ishockey.

– Det har gått jättebra att kombinera studier med ishockey. Skolan har låtit mig vara borta ibland och sedan är det på mitt ansvar att läsa ikapp de andra.

Laget tränar tre gånger om morgnarna under veckan och därtill blir det ett kvällspass nästan varje dag. Det blir med andra ord 9–12 träningspa­ss i veckan.

– Det krävs hårt arbete varje dag. Det går inte att sluta träna, utan jag behöver mer kraft och mer fart och bli bättre på olika delområden.

NHL är drömmen

Eftersom Lundell är född först i slutet av året är han inte tillgängli­g för årets NHL-draft. Men han har ett klart mål för sig.

– Det är min största dröm att få spela i NHL. Annars vill jag spela i IFK. Jag tror det ordnar sig med tiden.

Det är många tonåringar som slagit sig in i ligan och till och med tagit steget över till NHL under de senaste åren: Patrik Laine, Miro Heiskanen, Eeli Tolvanen exempelvis. Bli inte förvånade om den andra generation­en av Lundell kliver in i IFKreprese­ntationsla­get inom ett par år.

Jag har alltid mest tyckt om att själv skjuta och göra mål. När vi spelade hemma på gården med min bror var det oftast han som fick stå i mål.

Pappa har hjälpt ganska mycket till. Han har en lång karriär och vet mycket. Men vi pratar också om annat än ishockey hemma.

Anton Lundell

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Anton Lundell har haft en sagolik vår i klubblaget och i landslaget.
FOTO: NIKLAS MELTIO Anton Lundell har haft en sagolik vår i klubblaget och i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland