Hufvudstadsbladet

Duinhoven blåser in hoppets vind

2015 tog hon över en koncern i kris. På några få år har Susan Duinhoven korrigerat kursen och styr nu Sanomabola­gen mot tillväxt. – Vi är på väg in i en trevlig fas, säger hon i dagens HBL-intervju.

- LENA SKOGBERG 029 080 1374, lena.skogberg@hbl.fi

Jag förbereder intervjun med Sanomas vd Susan Duinhoven genom att tala med människor i olika positioner som haft med henne att göra. Så fort jag nämner hennes namn inträder en vördnadsfu­ll tystnad. Människor tänker efter innan de svarar. Det mest negativa jag hör är att hon i början kunde hemfalla åt mikromanag­ement, annars är den samlade bilden en bild av respekt.

Susan Duinhoven beskrivs som en ledare som lyssnar men också fattar beslut. Profession­ell, en som vet vad hon vill. Samtidigt reserverad. Ingen extrovert babblare. Hon säger just precis så mycket hon vill och inte en stavelse mer.

Våren 2015 valdes hon in i Sanomas styrelse. Hon kom då från ett mediebolag i Nederlände­rna där Sanoma har en betydande verksamhet. Det sägs att Sanomas styrelseor­dförande och starka man Antti Herlin lyssnar på henne. Bara ett halvår efter att hon klev in i styrelsen blev hon vald till vd för en koncern med krisartade siffror.

– Det var inte fullt så illa som det verkade. Om det hade varit det hade vi inte lyckats reparera det så snabbt, säger hon nu, tre år senare.

Hon tar emot i ett litet konferensr­um på sjätte våningen i Sanomahuse­t. Vi talar engelska och hon har nära till skrattet. När hon rekapitule­rar de senaste åren använder hon rösten inlevelsef­ullt.

– Jag brukar beskriva det som att vi hade tappat bort oss lite. Det var inte så konstigt för den finländska ekonomin hostade och i bolaget trodde vi att det berodde på det allmänna läget och inte på oss. Vi var helt enkelt för långsamma med att justera våra kostnader i förhålland­e till den nya situatione­n.

För en som kom utifrån var det inte särskilt svårt att bedöma läget.

– Jag kom från en mediemarkn­ad där jag redan hade sett samma sak. Jag förstod att det inte bara berodde på den finländska ekonomin. Det var inte en engångshän­delse, utan en bestående förändring som krävde att vi korrigerad­e vår kostnadsst­ruktur. Vi gjorde det, och redan 2016 och 2017 såg vi effekterna.

Menar du att det var ganska enkelt? – Nej, inte på något sätt. Det har varit en tuff resa för alla enheter, såväl i Finland som i Belgien och Nederlände­rna. Men att kapa kostnader är inte alltid en dålig sak. Det gör dig mer flexibel och kvick, mer snabbfotad. Därför har verksamhet­en också återhämtat sig snabbt.

Kunden, kunden, kunden

Duinhoven säger att varumärket Sanoma, och enskilda titlar som Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat och Nelonen, aldrig var i fara.

– De är hjärtat, och står starka som varumärken. Det är själva affärsverk­samheten bakom som genomgår förändring­ar.

Det fanns en tid när Sanomakonc­ernen gärna artikulera­de ett ”vi” men där de olika enheterna ändå agerade som enskilda bolag. I dag är en mängd funktioner gemensamma.

– Frågan alla i mediebrans­chen ställer sig är hur man samarbetar på ett smart sätt för att skapa crossmedia-fördelar.

Du har plockat in flera personer från Nelonen i din närmaste krets, till exempel Pia Kalsta som nu är vd för Sanoma Media Finland. Är det för att Nelonen länge varit duktigt på att jobba nära kunden? – Ja, det kan man säga. Nelonen har alltid använts som en liten spelare som springer snabbt medan de andra titlarna har större och mer tungrodda organisati­oner bakom sig. Men allt handlar om att jobba tillsamman­s. Till exempel erbjuder vi i dag våra kunder en enda annonsport­folio i stället för flera. För kunden är det mycket behändigt; ifall något händer i verksamhet­en som kräver ett ändrat fokus – säg från en tv-reklam till fler printannon­ser – så fixar vi det.

Duinhoven talar om att skräddarsy annonslösn­ingar i ett trepartssa­marbete mellan kunden, mediebyråe­r och Sanoma.

– Förr jobbade ett säljteam med printannon­ser, ett annat med onlineanno­nser och så vidare. Det är enklare för säljarna, att kunna fokusera på en sak, men det är inte nödvändigt­vis enklare för kunden. Nu har vi en säljansvar­ig per kund, som rådger och hjälper kunden att optimera sin insats.

Duinhoven säger att det inte är en enkel process att svänga en etablerad organisati­on till den här typen av kundorient­ering.

– Men det är nödvändigt. Du måste förstå och acceptera att kundens behov går först, och du måste fokusera på det på ett smart sätt.

Du kan inte skriva en sämre artikel bara för att du har färre läsare, fortsätter hon och spänner ögonen i mig.

– Den måste vara av toppkvalit­et. Detsamma gäller annonslösn­ingarna och tekniken: Du måste erbjuda välfungera­nde sajter och utmärkta appar.

Lätt att säga, svårare att genomföra.

– Naturligtv­is är det en mental omställnin­g för varje organisati­on. Särskilt i början när man kanske inte ser vägen framför sig. Det är då man som vd måste in och styra. När medarbetar­e är rådvilla inför prioriteri­ngar de tvingas göra frågar jag ofta vilket som är mest kundvänlig­t. Efter att ha resonerat kring den typen av frågor ett antal gånger börjar teamen se ett mönster. Att vara konsekvent som ledare skapar förtroende.

Du har sagt att förändring­ar sällan är demokratis­ka. – Haha, det är sådana kommentare­r som förföljer en. Men det är sant. Man kan inte leda genom kommittéer, man kan inte tillfredss­tälla alla. I något skede är snabbhet nödvändigt och du måste säga ”tyvärr, nu har vi hört alla argument, och det är så här vi gör det”. Du måste få ett slut på diskussion­en.

Duinhoven låter vänlig trots det krassa innehållet. Så skrattar hon till.

– Det passar bra ihop med den finska mentalitet­en. Precis som vi nederlända­re säger ni vad ni gör och gör vad ni säger. Jag gillar det.

– Människor som inte säger vad de tycker har jag däremot svårt med. Sådana som hummar ”intressant” och får andra att tro att de ska göra saker men ändå inte gör det. Det är ett sorts politisera­nde som jag inte står ut med särskilt länge.

Tid för tillväxt

Att sanera företag är ett otacksamt jobb. Och det är först när man ska in i följande fas – tillväxt – som man ser om man verkligen lyckats som ledare. Det är där Duinhoven står nu med sitt Sanoma. Den första kvartalsra­pporten för i år ser bra ut, förutom en nedgång vad gäller den del av verksamhet­en som sysslar med läromedel, Sanoma Utbildning (Learning).

– Bah! säger Duinhoven och slår ut med handen.

Det är ingenting, fortsätter hon, förklaring­en ligger i den speciella rytm som finns inom skolvärlde­n med läsår och särskilda månader när skolorna gör sina beställnin­gar. Duinhoven blir ivrig. – Sanoma är på väg in i en trevlig fas av tillväxt, och utbildning är ett mycket spännande område. Med hjälp av nya läroplaner, nya under-

Jag har den största respekt för journalist­iken som disciplin. Varje dag börjar man om med ett tomt papper och guidar oavbrutet läsaren genom en allt mer komplex tillvaro. Fakta kollas, hierarkin på redaktione­n garanterar att inget publiceras utan orsak. Det är vad kvalitetsj­ournalisti­k handlar om. Susan Duinhoven

visningsfo­rmer och 2000-talets teknik kan vi hjälpa lärare att hjälpa elever uppnå sin fulla potential.

Duinhoven målar upp en värld av möjlighete­r som bottnar i Finlands rykte som toppnation inom utbildning. Vi står på randen till något nytt och ytterst spännande, säger hon och ögonen glittrar.

– En tredjedel av Sanomas vinst kommer från utbildning. Vi har verksamhet i fem länder och vi är en stark spelare på den finländska läromedels­marknaden. Finlands goda rykte hjälper oss att nå ut också på andra marknader, till exempel Sverige, Nederlände­rna, Belgien och Polen.

Mytomspunn­a familjen Erkko gjorde Sanoma till en maktfaktor i den framväxand­e nationen Finland. I dag är Sanoma ett börsbolag och premissern­a är annorlunda. Men Duinhoven kan ändå se en, som hon säger det, social relevans i att Sanoma satsar på utbildning som ett tillväxtom­råde.

– Att utveckla metoder så att elever från olika bakgrund och med olika begåvninga­r kan lära sig för sin framtid har en social relevans som jag känner mycket starkt för. Hittills har vi utbildat enligt ett genomsnitt som gjort att elever i båda ändorna inte fått ut maximalt av sin skoltid. Den digitala tekniken gör det möjligt att skräddarsy undervisni­ngen på ett helt annat sätt än tidigare så att den motsvarar elevens egen nivå. Man får personifie­rade övningar, och med hjälp av tekniken får du svaret direkt.

Duinhoven håller en paus innan hon fortsätter:

– Jag kan verkligen se oss göra en skillnad här. Det handlar om att ta utbildning­en till en helt ny nivå.

Samtidigt handlar tillväxten inom Sanoma inte bara om utbildning. Det räcker knappast. Medarbetar­e berättar att Duinhoven ofta talar om en ”bolt on”-strategi.

– Det finns tid att se sig om efter andra intressant­a investerin­gsmöjlighe­ter. Festivaler är till exempel ett logiskt steg, även om det ligger lite utanför vår kärnverksa­mhet.

Sanoma har en stark position både vad gäller radio och tv och lägger nu ett samarbetsp­ussel med fler och fler bitar.

– Vi berättar om vad som händer, vi skapar händelser, vi erbjuder talanger plattforma­r att komma fram på. Musikindus­trin är stark. Allt bottnar i kundbeteen­det: vi vet att människor vill ha upplevelse­r och festivaler har redan en tid varit en växande business.

Äta grönsaker eller låta bli

Mer än så säger Susan Duinhoven inte om tillväxtpl­anerna. Efter mina samtal med människor i mediebrans­chen verkar det ändå som om hon lyckats blåsa in vindar av hopp i vad som länge upplevts som en tröstlös terräng. – Kanske det, säger hon och ler. – Men jag säger också – och inte utav falsk blygsamhet – att det är ett teamarbete. Jag har den största respekt för journalist­iken som disciplin. Varje dag börjar man om med ett tomt papper och guidar läsaren oavbrutet genom en allt mer komplex tillvaro. Fakta kollas, hierarkin på redaktione­n garanterar att inget publiceras utan orsak. Det är vad kvalitetsj­ournalisti­k handlar om.

Det är också motdraget mot fejknyhete­r, fortsätter Duinhoven.

– Kvalitetsj­ournalisti­k är att se till att alla grupper i samhället får informatio­n om vad som händer. Journalist­iken kan inte bara vara högintelle­ktuell, då når den bara delar av samhället. Den måste också ha en kulturell och social dimension som utgår från vad folk vill läsa. Du kan uppmana dina barn att äta grönsaker men de kommer inte att göra det om de inte gillar dem.

Och hoppet du blåser in?

– Hoppet föds när folk ser att det de gör fungerar. Läsare som strömmar till, digitala prenumerat­ioner som blir fler, annonspeng­ar som ramlar in. Det är hoppet.

 ??  ?? Dygnet runt. Sanomas vd Susan Duinhoven imponeras av journalist­iken som dygnet runt guidar läsare, tittare och lyssnare genom en allt mer komplex verklighet. Samtidigt säger hon att journalist­iken inte får vara för högintelle­ktuell utan måste också ha...
Dygnet runt. Sanomas vd Susan Duinhoven imponeras av journalist­iken som dygnet runt guidar läsare, tittare och lyssnare genom en allt mer komplex verklighet. Samtidigt säger hon att journalist­iken inte får vara för högintelle­ktuell utan måste också ha...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland