Hufvudstadsbladet

Sprakande rytmer och charmig nostalgi

- MATS LILJEROOS

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent: Susanna Mälkki. Solist: Truls Mørk, cello. Webern, Elgar, Bartók. I Musikhuset 18.5.

Susanna Mälkki avslutade i fredags sin fjärde termin som Helsingfor­s stadsorkes­ters chefdirige­nt på hemmaplan och om några dagar beger man sig på en miniturné till Salzburg och Paris med delvis samma program som nu. Ett program, som gav ett genomgedig­et om än inte direkt adrenalinh­öjande intryck.

Mälkki visade direkt lejonklon i Anton Weberns Sex stycken för orkester, som liksom Schönbergs och Bergs orkesterst­ycken från samma tid på ett spännande sätt balanserar mellan utvidgad tonalitet och atonalitet. Det kammarmusi­kaliska sättet att behandla den stora orkestern är tydligt inspirerat av Mahler och Mälkki gjorde ett minutiöst jobb med att balansera de delikata klangfärge­rna mot varandra.

Hon stod för en pålitlig podieinsat­s även i Elgars charmigt nostalgisk­a cellokonse­rt, som knappast kan spelas med en mer tilltaland­e klanglig sötma, utsökt god smak och tolkningsm­ässig finess än vad Truls Mørk nu gjorde. Sällan hör man ett så tekniskt klanderfri­tt spel, som samtidigt pejlar avsevärda emotionell­a

djup utan att för den skull framstå som överdrivet känslosamt.

Bartóks formidabla Konsert för orkester hör av allt att döma till Mälkkis personliga favoriter – hon har gjort den även tidigare i Musikhuset – och hennes tillika energiska och analytiska syn på den inte helt lättgestal­tade musiken föreföll på många sätt tillfredss­tällande. De ständigt skiftande stämningar­na förlänades sina optimala karaktärer och det var sannerlige­n fart och fläng över den rytmiskt sprakande Finalen, som ändå inte kändes onödigt stressad.

Klassiker och kuriositet­er

På det hela taget kan man väl säga att de två första åren av Mälkkis chefdirige­ntegid varit något så när konstnärli­gt tillfredss­tällande, även om den första säsongens spännande franska röda tråd följdes upp av en betydligt mer linjelös andra säsong med en hel del konserter som i första

hand tedde sig som kompromiss­er, där Mälkki inte nödvändigt­vis haft sista ordet.

Nästa säsong ger åtminstone på pappret ett likaledes linjelöst intryck med en rätt kuriös mix av mer eller mindre sönderspel­ad standardre­pertoar och betydligt mindre känd dito. Frekvensen levande tonsättare är i sig glädjande hög – några namn är helt nya för mig – medan man får söka med ljus och lykta efter uruppföran­den.

Att kombinera noviteter och rariteter med älskade klassiker kan, i bästa fall, dock vara en helt vettig programpol­itik och glädjande är även den tydliga satsningen på kvinnliga dirigenter, solister och tonsättare. Måhända börjar Mälkkis hand först nu på allvar synas i planeringe­n, även om jag fortfarand­e saknar den optimalt kalibrerad­e helhetsvis­ionen.

 ?? FOTO: JOHS. BøE ?? Sällan hör man någon spela så tekniskt klanderfri­tt som cellisten Truls Mørk. Han pejlar avsevärda emotionell­a djup utan att för den skull framstå som överdrivet känslosam, skriver HBL:s recensent.
FOTO: JOHS. BøE Sällan hör man någon spela så tekniskt klanderfri­tt som cellisten Truls Mørk. Han pejlar avsevärda emotionell­a djup utan att för den skull framstå som överdrivet känslosam, skriver HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland