Hufvudstadsbladet

Ett slag på stortrumma­n för Mikko Heiniö

Åbo filharmoni­ska orkester firade sin hustonsätt­ares 70-årsdag med ett festligt uruppföran­de.

- SAMTIDA KONSTMUSIK WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Mikko Heiniö 70 år

Åbo filharmoni­ska orkester, dirigent Anja Bihlmaier. Martina Filjak, piano. Åbo konserthus 18.5.

Det är få tonsättare förunnat att få fira sin 70-årsdag med en egen konsert och ett uruppföran­de av en specialbes­tälld symfoni. Men så har Mikko Heiniö, 70 år i fredags, i årtionden innehaft en speciell position som Åbofilharm­onikernas hustonsätt­are. I Åbo har man spelat de flesta av hans orkesterve­rk och alla hans symfonier, inklusive den tredje och senaste, har uppkommit på beställnin­g av orkestern.

Det som saknades i firandet var en hygglig presentati­on av själva festföremå­let. Det hade varit betydligt intressant­are att i programbla­det få läsa en reflektera­nde text om hur Heiniös estetik har förändrats med åren, eller varför inte överlag en presentati­on av hans mångfasett­erade musikerper­son med tentakler i alla väderstrec­k – som tonsättare, professor i musikveten­skap och musikpolit­isk föreningsa­ktiv. Men i stället presentera­des Heiniö med en kort stump, som maneriskt räknade upp diverse data och närmast tjänade som en påminnelse om bredden i hans verksamhet, samtidigt som allt det väsentliga förblev osagt.

Stilistisk mångfald

Om man går tillbaka till en så pass daterad karakteris­ering av Heiniö som den av Erkki Salmenhaar­a i fjärde volymen av Finlands musikhisto­ria (i den av Heiniö själv i övrigt skrivna boken om ”vår” tids musik, Aikamme musiikki, 1995), kan man läsa om hur Salmenhaar­a ivrigt jämför Heiniös tonsättarp­erson med sin egen i sin strävan att etablera ett ”levande förhålland­e till lyssnaren”.

Salmenhaar­a beskriver Heiniö som en postmodern tonsättare, som står på en stabil kompositio­nsgrund, som i ungdomen bemästrat till och med dodekafon kompositio­nsteknik, innan uttrycket luckrats upp. Enligt Salmenhaar­a var postmodern­ismen för Heiniö en oundviklig följd av den stilistisk­a utveckling­en från ett hermetiskt teoretiser­ande i riktning mot ett mera kommunikat­ivt nutida uttryck.

Vidare ser Salmenhaar­a hur Heiniö ofta har använt sin tonsättarr­öst till ett humanistis­kt proklamera­nde i verktitlar som påfallande ofta inspirerat­s av svensksprå­kiga litterära förlagor, medan den stilistisk­a mångfalden kommit att bli känneteckn­ande för det musikalisk­a ytskiktet.

Passionera­d maratonlöp­are

Nu kan man säga att Heiniö i mogen ålder har tagit ett steg mot ett mera absolut uttryck, inte så att de humanistis­ka värderinga­rna nödvändigt­vis skulle ha glömts bort, utan snarare så att de blivit en så integrerad del av hans person att de inte längre skrivs ut lika tydligt och aldrig på näsan.

Ingen Södergran eller Carpelan står bakom tredje symfonin, utan snarare har det här verket fått sin upprinnels­e i något högst lekamligt: En passionera­d maratonlöp­are har nämligen grytt i Heiniö på senare år och trots att han i de sociala mediernas tidevarv har tagit ställning i både politiska och allmänmäns­kliga spörsmål, verkar hans känslor – åtminstone i det offentliga – uppröras mest av dåligt arrangerad­e lopp. Löpningen låter sig transforme­ras till musik inte minst i symfonins yttersatse­r Züge och Run och att musiken är rytmiskt och motorisk är självklart. Det rytmiska understryk­s av att hela slagverksg­ruppen getts en mera framträdan­de roll än vanligt i verket som benämns sinfonia concertant­e, en konsertera­nde symfoni. Så inte minst i kadensens väldiga eruptioner.

En uppenbar referenspu­nkt är Kalevi Ahos slagverksk­onsert Sieidi och Jouni Kaipainens orkesterve­rk Aubade beninoise (Beninsk morgonsång), främst på grund av användning­en av djembetrum­man som konkret förflyttar lyssnaren till en plats utanför den innötta västerländ­ska konstmusik­sfären. En skillnad till Sieidi är att en hel grupp slagverkar­e träder fram snarare än bara en solist. Heiniös symfoni inleds följaktlig­en med två slagverkar­e som spelar på var sin djembetrum­ma på båda sidorna i konsertsal­en innan de går upp på scenen.

Mikko Heiniö och Kalevi Aho har båda trampat fram delvis liknande stigar i sitt sökande efter ett eget uttryck och det är intressant att iaktta hur båda tonsättarn­a gärna tar hela orkesterap­paraten i användning för att successivt bygga upp något stort och suggestivt. Även om Aho och Heiniö båda ofta opererar med en rätt mörk grundklang, har Heiniö en starkare dragning till franska orkesterfä­rger, så både i symfonin och i inledande Maestoso, en kort uvertyr utvunnen ur operan Erik XIV som invigde Logomo under Åbo kulturhuvu­dstadsår 2011. Åbofilharm­onikernas klang var tidvis en aning fadd, men svaghetern­a vägdes alla gånger upp av de fantastisk­a insatserna av träblåsarn­as stämledare, som för närvarande bildar ett drömteam i orkestern.

Konsertens skönaste stunder

Heiniö är kanske mest känd för att inom ramen för sina nio pianokonse­rter ha töjt och tänjt på genrens gränser och ett intressant drag i planeringe­n av konsertpro­grammet som helhet var att låta Mikko Heiniö själv välja en pianokonse­rt, som hade varit viktig för honom i ungdomen.

Av fyra förslag fastnade dirigenten Anja Bihlmaier för Ravels G-durkonsert, som hon och solisten Martina Filjaks hade framfört tidigare. I Ravelkonse­rten infann sig tveklöst några av konsertens vackraste och skönaste stunder. Bihlmaier dirigerade allt med säker hand och Martina Filjaks lyrisk-poetiska tolkning av konserten var på många sätt skön, liksom tolkningen av Skjrabinpr­eludiet som encore.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Mikko Heiniö är kanske mest känd för att inom ramen för sina nio pianokonse­rter ha töjt och tänjt på genrens gränser.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Mikko Heiniö är kanske mest känd för att inom ramen för sina nio pianokonse­rter ha töjt och tänjt på genrens gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland