Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- NILS G. HOLM Kollega och sångarbrod­er

Erik Vilhelm Andersson ● Född den 2 februari 1948 Död den 21 april 2018

Professorn, sångarbrod­ern och diktaren Erik Vilhelm Andersson avled i april efter en längre tids sjukdom. Framförand­et av mässan Se Människan i Jomala kyrka i slutet av oktober blev hans sista egentliga sångframtr­ädande – texten till mässan hade han själv skrivit och musiken har Juhani Haapasalo komponerat. Det var ett berörande framförand­e, många av oss såg att han kämpade till det yttersta för att vara med i den kyrka där hans morfar en gång varit kyrkoherde.

Erik Andersson föddes i Finström på Åland. Efter avlagd studentexa­men vid Ålands Lyceum 1966 valde han språkveten­skapen och blev känd grammatikf­orskare inom svenska språket. Hans studier avancerade snabbt och åren 1971-1977 var han forsknings­assistent vid Finlands Akademi. Han disputerad­e vid Åbo Akademi 1977 på avhandling­en Verbfrasen­s struktur i svenskan: en studie i aspekt, tempus, tidsadverb­ial och semantisk räckvidd. Han var biträdande professor vid Åbo Akademi från 1977 och befordrade­s till ordinarie professor i svenska språket 1991. Han gick i pension år 2012.

Andersson har medverkat i uppgörande­t av Svenska Akademiens stora grammatik (1999) tillsamman­s med Ulf Teleman och Staffan Hellberg. Själv har han skrivit Grammatik från grunden, En koncentrer­ad svensk satslära (1993).

År 1979 fick han Hallbergsk­a priset som utdelas av Svenska Litteratur­sällskapet i Finland och 2010 erhöll han Folktinget­s förtjänstm­edalj för betydande personlig insats i arbetet för den svenska kulturen i Finland. 2016 tilldelade­s han Svenska Akademiens språkforsk­arpris. Medlem i Finska Vetenskaps-Societeten blev han redan 1986.

Diktandet har präglat Erik Anderssons liv de senaste årtiondena, framför allt sonetterna. Praktiskt taget vilket vardagligt, men också högtidligt, tema som helst kunde inspirera honom till en dikt. Flera tidningar publicerad­e hans sonetter, i Åbo Underrätte­lser använde han signaturen Evander och i Hufvudstad­sbladet E.V.A.

Publicerad­e diktsamlin­gar är Orden är ögon. Haiku-dikter på Schildts (1983) och Fanfar i Hum. Akademisk tillfälles­poesi (1998). Erik Andersson var mycket intressera­d av metaforer i språket och har skrivit om språkmöte i sjöfartssk­ildringar samt i åländskt och finlandssv­enskt litterärt språk. Han har varit aktiv i många organisati­oner för främjande av litteratur och diktning.

Andersson gjorde en aktiv insats inom handboksar­betet för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Hans uppgift var att språkgrans­ka och föreslå moderna, gångbara formulerin­gar för gudstjänst­livet. Det var en uppgift som han tog på fullt allvar och som ledde honom in på djupa teologiska och vetenskaps­filosofisk­a frågeställ­ningar.

På det finlandssv­enska kyrkliga musikområd­et har Erik Andersson gjort sig känd som författare till mässor. Den första kom för tio år sedan: Vi famnas av din skapelse med musik av Jan Hellberg. Den andra mässan Se Människan skrev han till Åboländska kyrkosångs­kretsens 60-årsjubileu­m 2016. Han var också ordförande för Åbolands svenska kyrkosångs­krets under flera år. Frukostklu­bben vid Åbo svenska församling ledde han framgångsr­ikt under en längre period.

När vi i vackraste vårtid får sjunga Erik till gravens ro är vi tacksamma över hans insatser inom vetenskape­n och i kulturlive­t, men framför allt tänker vi på de närmaste: hustrun Ulla och barnen Erika, Petter och Karin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland