Hufvudstadsbladet

Var du agent, farfar?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MaLIN sLOTTe

■ Den danska dokumentär­en Stay Behind – Min farfars hemmelige krig från 2017 utforskar CIA:s hemliga verksamhet i Danmark under kalla kriget.

Regissören Ida Grøn gör det via sin egen familjehis­toria, närmare bestämt sin farfar Otto Grøn som hon misstänker att inte bara varit en helt vanlig tandläkare på Jylland utan också hade kopplingar till CIA.

Orsaken till dessa misstankar är till exempel de godnattsag­or som farfadern berättade för henne när hon var barn. De kunde handla om en pojke som tillsamman­s med sin hund sprängde järnvägsrä­ls, fick hemliga meddelande­n och hjälpte engelska piloter att gömma sig. Dessutom sov farfadern ännu på åttiotalet med ett laddat vapen bredvid sig.

Att farfar var motståndsm­an under andra världskrig­et står klart, men Ida Grøn tror alltså att han även var med i ett hemligt underrätte­lsenätverk som arbetade för CIA från andra världskrig­et ända fram till sjuttiotal­et. Något som ytterligar­e spär på misstankar­na är att farfar Otto och farmor Dagmar boddei USA efter kriget.

I dokumentär­en är farfadern 91 år gammal så det börjar bli bråttom att försöka ta reda på sanningen. Ida Grøn talar med sin egen pappa som är inne på sam ma teori och med Jan Jankowski, en blind gammal man som i motsats till farfadern inte har något emot att berätta om sin tid som hemlig agent.

Hon besöker dessutom olika arkiv och blir styrkt i sin teori om att en hemlig operation pågick under kalla kriget och att hennes farfar var inblandad.

Farfar själv förnekar allt, eller svarar i alla fall väldigt vagt och undanglida­nde när sondottern konfronter­ar honom. Samtidigt verkar han inte direkt ha något emot att man rotar i hans förflutna, snarare verkar han road av det hela.

Den här gången sänds den en timme långa tvversione­n av dokumentär­en och något annat hade också varit för mycket.

Ämnet blir aldrig riktigt spännande och relevant för en finländsk tittare, hur mycket Ida Grøn än spekulerar och argumenter­ar för sin teori. När dokumentär­en dessutom går in på den jylländska jordmånen för att bevisa en teori om CIAlandnin­gsbanor blir det lite svårt att upprätthål­la intresset. Yle arenan 6.00 och Yle fem 22.00

 ?? FOTO: BULLITT FILM APS ?? Dagmar och Otto Grøn kör runt i en amerikansk bil på Jylland.
FOTO: BULLITT FILM APS Dagmar och Otto Grøn kör runt i en amerikansk bil på Jylland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland