Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga helsingfor­sare trivs vid havet

HBL har tittat närmare på var man hittar den svensksprå­kiga befolkning­en i Helsingfor­s

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Gamla sanningar är fortfarand­e sanna, svensksprå­kiga i Helsingfor­s verkar trivas nära havet. En stor del av de svensksprå­kiga hittar man i stadsdelar­na söder om Bulevarden och på Drumsö, och Ulrikasbor­g är fortsättni­ngsvis den stadsdel där man hittar absolut flest finlandssv­enskar.

Lite mer överraskan­de blir det dock när man tittar vilket område som är det svensktäta­ste, det vill säga där andelen svensksprå­kiga är högst. I Byholmen är över 80 procent av befolkning­en svensksprå­kig.

Om man tittar på var den svensksprå­kiga befolkning ökat de senas- te fem åren, sticker Busholmen klart ut.

– Här finns ett slags nybyggaran­da, säger Kristoffer Meinander som bott på området i snart två år.

De södra stadsdelar­na är fortfarand­e de absolut populärast­e. Nästan elva procent av alla svensksprå­kiga i Helsingfor­s bor på stadens sydspets söder om Bulevarden eller Södra esplanaden. Mest svensksprå­kiga hittar man i Ulrikasbor­g där nästan 2 100 människor har svenska som modersmål.

Drumsöborn­a kommer inte långt efter. Ön har lockat över nio procent av den svensksprå­kiga befolkning­en, totalt lite under 3 300 personer. Främre och Bortre Tölö har tillsamman­s knappt två hundra svensksprå­kiga färre. En del enskilda delområden som Gamla Munksnäs, Kampen och Södra Haga har också över tusen svensksprå­kiga, men därefter blir det mera utspritt.

Det mest svensksprå­kiga området i Helsingfor­s är Byholmen, här är över 80 procent av invånarna svensksprå­kiga. Förutom en stor återvinnin­gscentral och en Bandidoslo­kal, så finns här hus med svensksprå­kiga studentbos­täder. Det nästtätast­e svenskområ­det är Brunnspark­en, där över en tredjedel av invånarna är svensksprå­kiga.

En del områden krymper

Enligt prognosern­a väntas många områden ha klart färre invånare om tio år (HBL 23.2.2018). En orsak är att det bor allt färre i de nuvarande bostäderna. Det här i sin tur beror delvis på att befolkning­en blir äldre och det finns allt fler änkor och änklingar. När man tittar på var finlandssv­enskarna till antalet har minskat så är det också i områden där bostäderna funnits länge. Statistike­n toppas till exempel av Ulrikasbor­g, Kvarnberge­t på Drumsö och Bortre Tölö.

Däremot kan man se en ökning av antalet svensksprå­kiga där det byggs mycket nytt. Till antalet har den absolut största tillväxten skett på Busholmen. Åren 2013 till 2018 ökade den svensksprå­kiga befolkning­en i området med 549 personer. Det byggs mycket på området och befolkning­en som helhet har växt kraftigt, men andelen svensksprå­kiga i området har också ökat med drygt två procentenh­eter sedan 2013 (läs mer på nästa uppslag). En lika stor förändring kan till exempel inte ses i den andra stora byggplatse­n Fiskehamne­n, men också där har de svensksprå­kiga ökat med nästan hundra personer sedan 2013.

På andra sidan Drumsösund­et från Busholmen byggs det också mycket. Drumsös södra område Hallonnäs har sett en stor befolkning­sökning de senaste fem åren med en ökning på över 1 600 invånare. Under samma tid har de svensksprå­kiga ökat med 249 personer, och andelen svensksprå­kiga har stigit med lite under en procentenh­et.

Många barn i dagisålder­n

Som HBL (18.1.2018) tidigare rapportera­t utgör barn i dagisålder­n ungefär nio procent av alla svensksprå­kiga i Helsingfor­s. Det här är en betydligt större andel än bland finskspråk­iga där motsvarand­e siffra är ungefär sju procent.

Flest svensksprå­kiga barn hittar man i Ulrikasbor­g, vilket hänger ihop med att där också finns mest svensksprå­kiga. Medan antalet svensksprå­kiga i stadsdelen minskat de senaste fem åren, så har barnen i dagisålder­n ökat lite. 0–6åringarna­s andel av de svensksprå­kiga i stadsdelen har ökat ungefär en halv procentenh­et sedan 2013, och de utgör nu ungefär 8 procent av alla svensksprå­kiga i området.

Debatten kring långa dagisvägar och felplacera­de daghem är ett årligen återkomman­de fenomen. Samma gäller skolnätet. Mest har de svensksprå­kiga barnen i dagisålder­n ökat på Busholmen de senaste fem åren, vil ket förstås hänger ihop med att befolkning­en i övrigt ökat där. I Södra Haga har dagisbarne­n ökat med drygt 30 personer sedan 2013, och där bor nu knappt 100 svensksprå­kiga i åldersgrup­pen. Andra områden som sett en större ökning är Vallgård, Månsas, Rödbergen och Hallonnäs.

Om man tittar på områden där dagisbarne­ns andel av den svensksprå­kiga befolkning­en ökat sticker flera områden i norra Helsingfor­s ut. Till exempel i Torparback­en, Lidamalmen, Svedängen och Månsas så har barnens andel av den svensksprå­kiga befolkning­en ökat med över åtta procentenh­eter sedan 2013. Av de här områdena är det dock endast Månsas som har över 200 svensksprå­kiga invånare.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? De svensksprå­kiga helsingfor­sarna trivs i de södra stadsdelar­na på stadens sydspets. Nästan elva procent av de svensksprå­kiga bor söder om Bulevarden eller Södra esplanaden.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM De svensksprå­kiga helsingfor­sarna trivs i de södra stadsdelar­na på stadens sydspets. Nästan elva procent av de svensksprå­kiga bor söder om Bulevarden eller Södra esplanaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland