Hufvudstadsbladet

Hon ger patientern­a en starkare röst

Patienten är expert på sin egen upplevelse av sin sjukdom. Den expertisen vill vården allt oftare ta vara på.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Efter att ha varit sjukpensio­när i fjorton år har Ewa Tarvasaho plötsligt ett anställnin­gsförhålla­nde. Nu arbetar hon på heltid inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt för att stärka patientsyn­vinkeln inom den psykiatris­ka vården. Efter tjugo år som patient har hon upplevt ett antal avdelninga­r, behandling­ar, bemötanden och rehabilite­ringar. Därför vet hon hur det känns att behöva hjälp och samtidigt vara panikslage­n, ångestfyll­d eller bara så medicinera­d att sådant som känns enkelt och självklart för andra blir stort och svårt för en sjuk.

– Jag älskar det här jobbet, säger Tarvasaho, som samtalar med patienter på både svenska och finska, men också arbetar med att hitta lösningar på sådant som skapar avbrott och glapp i patienters vårdkedja i onödan.

Fingret pekar upp mot taket. Ewa Tarvasaho höjer blicken och konstatera­r att det var dit, till avdelning P2 på våningen ovanför hon kom när hon första gången behövde profession­ell psykiatris­k hjälp för tjugo år sedan. Det var efter att hon en dag som nybliven mor ringt upp barnrådgiv­ningen och sagt att hon mådde dåligt.

– Följande dag kom jag till psykiatris­ka poliklinik­en och sedan blev det två och en halv månad på avdelning, säger hon.

Efter den första sejouren på avdelning följde olika vårdperiod­er och behandling­ar: intervallv­ård, medicineri­ngar, elchocker, psykoterap­i, dialektisk beteendete­rapi. Ungefär tio år efter den första kontakten med psykiatrin ställdes diagnosen bipolär störning.

– Så att erfarenhet finns, säger hon ironiskt.

Egentligen vet Tarvasaho inte hur vändningen kom, men en dag på avdelninge­n meddelade hon att hon vill avsluta all medicineri­ng. Precis all.

– Läkarna var tveksamma, listan över min medicineri­ng fyllde två hela papper. De sa att jag kan börja må väldigt dåligt om vi tar bort allt, men jag ville.

Sedan början av maj arbetar hon som HNS första heltidsans­tällda erfarenhet­sexpert.

Största delen av arbetstide­n finns Tarvasaho nu på den intensifie­rade akutpsykia­triska poliklinik­en på Jorvs sjukhus. Poliklinik­en sorterar under Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus psykiatris­ka resultaten­het. Till poliklinik­en kommer man med remiss via den psykiatris­ka jouren och akutpolikl­inikerna inom HNS. Verksamhet­en är dagverksam­het.

Började med kurs

Att Tarvasaho halkade in på de här arbetsuppg­ifterna hänger ihop med att hon för tre år sedan anmälde sig till en utbildning för erfarenhet­sexperter. Därefter ansökte hon om en plats i ledningsgr­uppen för akutoch konsultati­onspsykiat­ri vid Hucs och blev medlem. I dag är hon också med i olika samarbetsg­rupper inom organisati­onen och hör till dem som kan åka ut tillsamman­s med Justitieom­budsmannen­s byrå för att göra inspektion­er vid olika psykiatris­ka avdelninga­r. Men stora delar av dagen är hon i kontakt med patienter.

Under fjolåret, innan hon erbjöds fast arbete, jobbade Tarvasaho med ett pilotproje­kt och djupinterv­juade patienter med svåra sömnproble­m.

– I och med att jag har erfarenhet av att vara patient, har tystnadspl­ikt och tid att lyssna ordentligt kan patientern­a tala ärligt om vården.

Pilotproje­ktet gav informatio­n som genast kunde omsättas i bättre rutiner. Bland annat slopades fyra blanketter som man tidigare rutinmässi­gt bett alla patienter fylla i. Kliniska neurofysio­logiska undersökni­ngar förbereds nu bättre än tidigare – så att patienten i förväg får tydliga bildsatta förklaring­ar av hur undersökni­ngen går till, vad den kräver av patienten och hur apparature­n ser ut. Härefter erbjuds också uppföljand­e telefonsam­tal efter sista läkarbesök­et eller den sista videokonta­kten med läkaren. Patientern­a informeras nu tydligare än förr om det kamratstöd som finns att få.

Konkret hjälp viktig

Tarvasaho säger att konkret hjälp med praktiska arrangeman­g utan dröjsmål är grundlägga­nde för dem som kommer till poliklinik­en.

– Det är viktigt med snabb och konkret handlednin­g. Om du har mycket ångest kanske du inte alls förstår vad som händer. Du vill ha snabba svar, kan inte vänta på att något kanske sker nästa vecka. Jag kan hjälpa med att fylla i blanketter eller åka med till socialbyrå­n. Jag kan också tredje sektorn bra och kan hitta hjälp med sådant som att ordna med matpengar eller bussbiljet­ter – minimera de praktiska bekymren. Allt sådant kan vara helt avgörande för en som inte ens har orkat öppna de räkningar som kommit med posten under det senaste halvåret.

Att Tarvasaho fått ett arbete hon brinner för kan ha kommit som en överraskni­ng för dem som vant sig vid att hon är sjukpensio­när – vilket

hon varit under de fjorton senaste åren.

– Men nu har jag satt min pension på hyllan, säger hon glatt och konstatera­r att en del kolleger måste undra lite över hur den här förflyttni­ngen från patient till kollega gick till.

Sjukdomen vilar, Tarvasaho tar bara en medicin och har med tiden lärt sig vilka varningskl­ockor hon ska lyssna till. Förutom bipolarite­n lider hon av kronisk sömnlöshet.

– En av signalerna för att jag kanske håller på att bli sjuk igen är att jag inte känner mig trött fastän jag inte har sovit ordentligt på flera dygn, men både mina barn och kollegerna är bra på att säga till.

Ny lag under arbete

Att patientern­as erfarenhet­er tas tillvara och hörs allt mer ligger i linje med hur den finska lagstiftni­ngen kring patientens självbestä­mmanderätt formas just nu. En ny lag bereds och utkastet till nya paragrafer publicerad­es för en knapp månad sedan. I dem står tydligt att vården ska ske i samförstån­d med patienten. Avsikten med lagen är att stärka patienters självbestä­mmanderätt – en central fråga både för personer med psykisk ohälsa och inom miss brukarvård­en. Samtidigt pågår regeringen­s spetsproje­kt Kundorient­erad service med syfte att stärka patientens röst efter vårdreform­en.

Tarvasaho poängterar att patientska­pet inte kan vara så enkelt som att man kommer till vården och ”bara får en massa”.

– I ett bra vårdförhål­lande arbetar personalen med dig, inte åt dig. Vårdaren är med dig, går bredvid dig när du försöker med olika saker. Ibland misslyckas man och inget går som man har tänkt, men då måste man bara börja på nytt – med ny infallsvin­kel, säger hon.

För tillfället fördjupar sig flera ar betsgruppe­r i planerna för det framtida sjukhusomr­ådet i Dal i Helsingfor­s, där många av regionens psykiatrip­atienter om ett antal år ska få plats tillsamman­s med somatiskt sjuka. Tarvasaho finns med i planeringe­n och har funderat på allt fint som tänks in: lummiga omgivninga­r, gym, restaurang­er.

– Där måste man vara försiktig. Det är fint med enkelrum, men med det andra måste man tänka efter ordentligt. Ett sjukhus får inte bli en miljö som blir så bekväm att man inte vill hem längre, utan bara tillbaka.

Tarvasahos önskan är att hjälpa patientern­a till sådana nätverk att de klarar sig utanför sjukhuset och att det inte ska ske sådana avbrott i vårdkedjan att patientern­a faller igenom och hamnar utanför allt stöd.

– Vi borde klara av att samla all informatio­n patientern­a behöver. Min vision är att skapa ett ställe där patientern­a känner att man verkligen bryr sig om dem.

Egen berättelse som spegel

För att få en tydligare bild av sitt eget liv under alla sjuka perioder beställde Tarvasaho under sin erfarenhet­sutbildnin­g 2015–2016 hem alla sina sjukjourna­ler och läste igenom dem. Arbetet hjälpte henne att få en bild av hur livet varit under de svåraste sjukdomspe­rioderna.

– Det var 500 sidor. Elchockern­a tog till exempel bort mitt närminne, men jag har också haft en så total medicineri­ng att jag inte kommer ihåg allt, säger hon.

I arbetsbild­en ingår också att berätta om delar av denna sjukdomshi­storia för patientern­a. De som kommer till den intensifie­rade akutpsykia­triska poliklinik­en kan varje vecka höra Tarvasaho tala kring olika teman. På måndagar berättar hon om sina egna erfarenhet­er för att ge patientern­a en möjlighet att reflektera och jämföra. På tisdag talar hon om sömn. På onsdagar kan patientern­a få psykoeduka­tion kring temat ångest, på torsdag kring affektions­störningar och på fredag handlar det om beroenden; då talar poliklinik­ens sjuksköter­skor, som Tarvasaho alltid arbetar ihop med.

I slutet av september sätter sig Tarvasaho på flyget till Split i Kroatien. På den sjunde europeiska konferense­n för psykisk hälsa ECMH ska hon föreläsa om sin roll inom sjukvårdsd­istriktet och öppna upp tankarna kring att aktivt ta in patientern­as åsikter och önskemål i vårdproces­serna.

– Det stora var när jag förstod att jag inte kan göra något åt mitt förflutna, men att om jag kan hjälpa någon annan genom det jag har gått igenom så är det bra, säger hon.

 ?? Foto: leiF WeckströM ?? Ewa Tarvasaho har dubbelkomp­etens för sitt nuvarande arbete, med en vårdutbild­ning i botten och en lång historia som patient som komplement.
Foto: leiF WeckströM Ewa Tarvasaho har dubbelkomp­etens för sitt nuvarande arbete, med en vårdutbild­ning i botten och en lång historia som patient som komplement.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Ärlighet, förtroende och tid att lyssna behövs om man vill ge patientern­a en chans att faktiskt säga hur de upplever vården, säger Ewa Tarvasaho.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Ärlighet, förtroende och tid att lyssna behövs om man vill ge patientern­a en chans att faktiskt säga hur de upplever vården, säger Ewa Tarvasaho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland