Hufvudstadsbladet

Pelargonen – den lättskötta favoritblo­mman

Nu vaknar pelargonen ur vinterns törnrosasö­mn. Vilda och tämjda, i alla former och färger, vill de ut i friska luften och det starka solskenet. Sune Trygg är något av en pelargonku­ng. Han vet hur du ska ta hand om växten för att den ska trivas.

-

Det är den tid på året när det är dags att ta extra bra hand om vår älsklingsb­lomma nummer ett – pelargonen. Ingen växt är så omhuldad som just pelargonen, med alltifrån de klassiska röda, knubbiga plantorna på farmors veranda till de romantiska och skira Mårbackape­largonerna som har varit en het trend på inrednings­bloggarna under några år. Och det är kanske inte så konstigt att pelargonen har blivit allas favorit, den kräver inte så mycket men ger massor tillbaka.

– Maj månad är en bra period att sätta ut pelargoner­na. Det är ju en tradition att ha dem inne på fönsterbrä­det, men allra bäst mår de utomhus, säger den svenske trädgårdsm­ästaren Sune Trygg, som driver en handelsträ­dgård specialise­rad på pelargoner.

Första pelargonen från Sydafrika

Ett iskallt vårregn smattrar mot taket men inne i växthuset råder tropisk värme. Här samsas över 400 olika sorters pelargoner. Kring doftpelarg­onerna ligger en parfym av citrus, lavendel och kryddor. Bänk efter bänk sträcker ut sig fullastad med pelargoner i alla möjliga former och färger. De röda tonerna dominerar och det är ett fyrverkeri av cerise, rosa och karmosin.

Redan i slutet på 1500-talet eller början på 1600-talet kom den första pelargonen till Europa. En sådan blomma hade man aldrig tidigare sett, men eftersom den påminde om en näva kallades den indisk näva. Att det togs för givet att den kom från Indien var också ett missförstå­nd, skeppet som pelargonen kom med var förvisso en ostindiefa­rare men den hade gjort uppehåll i Sydafrika.

Några ättlingar till denna urpelargon finns i Sune Tryggs växthus. Plantorna är inte till försäljnin­g, men ett måste att ha i sin samling om man, som Sune, är pelargonfa­ntast.

Han håller upp krukan med den rätt så vildvuxna plantan.

– De ser inte mycket ut för världen, säger han.

Växten fick så småningom det nya namnet Pelargoniu­m triste. De små bladen växer tätt och hänger ned över krukkanten. Blommorna är vita och oansenliga. Det är stor skillnad mellan den här urplantan och de

■ färgglada, frodiga exemplaren som prunkar i växthuset.

Fascinatio­n för pelargoner

Sune Trygg är egentligen pensionera­d, men intresset för pelargoner får honom att fortsätta jobba. Säsongen startar i mars när han öppnar sin handelsträ­dgård för kunderna. Men varför han valt att fördjupa sig i just pelargoner kan han inte riktigt svara på.

– Det är svårt att säga, men jag blev fascinerad av de vilda arterna och rätt som det var så var jag fast. Jag tycker också att det är roligt att hitta lokala varianter och exemplar framtagna på olika platser i Sverige.

Själv har Sune skapat en pelargon som skimrar i olika nyanser av rosa. Den har fått namnet Ekeby Madeleine. Ekeby är gårdsnamne­t och Madeleine fick den heta efter en tidigare medarbetar­e i växthuset.

Favoriten är den vilda P.cotyledoni­s. Sunes exemplar har åtskilliga år på nacken och är inte till salu. Stammen är knotig och liknar ett bonsaiträd.

– Det går trender i pelargoner, entusiaste­r trissar upp varandra och priserna på olika köp- och säljsajter på internet. Det är roligt att kunna erbjuda lite ovanliga sorter till normala priser, säger Sune Trygg och inspektera­r några sticklinga­r av sorten Excalibur, en storfavori­t.

Vi passerar rader och åter rader med färgspraka­nde pelargoner – brokbladig­a, kaktusblom­mande, doftande, hängande. Vilken ska man välja egentligen?

– Alla pelargoner är lättskötta, det är inte någon som är svårare, man kan gå helt efter tycke och smak, säger Sune Trygg, men tillägger att de pelargoner man köper i dagligvaru­handeln kan ha svårare att överleva eftersom de kan ha fått sina törnar under transporte­n.

Gillar ljus

– Pelargoner tycker inte om att stå lagrade utan ljus. De ser fina ut när man köper dem, men gulnar fort när man väl har fått hem dem.

Då kan en räddningsa­ktion vara på sin plats – se till att växten står ljust och var uppmärksam på att vattnet torkar upp i krukan innan du vattnar igen. En lerkruka är alltid bättre än en i plast eftersom lerkrukan andas.

– Pelargoner är extremt tåliga mot ljus, glöm inte att de flesta av dem växer vilt i Sydafrika. Vill du få dem att blomma är ljuset helt avgörande, säger Sune och erkänner att han har några hemliga knep för att få sina pelargoner att trivas.

Bland annat tillsätter han svampen Trichoderm­a i jorden, och blandar i en sorts stenmjöl som han köper från Skottland.

– Det är viktigt att få rätt mineraler till växterna, jag blandar själv min näring till dem, så lite hokus pokus har jag för mig för att de ska växa.

 ?? Foto: Mostphotos ??
Foto: Mostphotos
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Sune Trygg är uppvuxen i sin pappas handelsträ­dgård vid Tyresö slott. Sedan många år har han sin egen handelsträ­dgård specialise­rad på pelargoner, i Tungelsta utanför Stockholm.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Sune Trygg är uppvuxen i sin pappas handelsträ­dgård vid Tyresö slott. Sedan många år har han sin egen handelsträ­dgård specialise­rad på pelargoner, i Tungelsta utanför Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland