Hufvudstadsbladet

Markus blev Månskensbo­nden

Han är månskensbo­nden som ”harvar ackord i stället för åkrar”. När Markus Bergfors började skriva låtar på svenska öppnades fördämning­arna till de både fysiska och mentala platser som han skildrar. Oftast handlar det om Österbotte­n, men upplevelse­rna är u

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

När Markus Bergfors bytte engelska till svenska förändrade­s också innehållet i hans låtar. Nu skildrar han sin barndoms Österbotte­n och skildrar spänningen mellan det trygga och friheten.

Markus Bergfors hade skrivit musik och låttexter i över tio år – bland annat för indierockb­andet Timshel – när han bytte ut engelskan mot svenska och blev Månskensbo­nden. För tre år sedan blev Döpt i Kyro älv en radiohit. Nu har Bergfors precis gett ut debutalbum­et Vårat ödeland.

Inspiratio­nskälla var Vasas flora och fauna som fick honom att inse att det går att skriva seriös popmusik på det egna språket utan att göra humor av det, och genom att varken dra åt det rikssvensk­a eller den ”högtidliga skolavslut­ningsfinla­ndssvenska­n”.

– Det innebar en ganska stor förändring. Det hade suttit en massa låtar där bak i huvudet. Det blev en mycket starkare koppling till Österbotte­n, ställen jag inte riktigt kommit åt tidigare.

Det är fysiska platser som han bygger upp sinnesstäm­ningar och bilder kring. Här finns älven i uppväxtens Kvevlax, ”riksåttan”, Citymarket och farfars åkrar. Men, betonar han, det handlar framför allt om vad de här represente­rar.

Riksväg 8 är vägen som leder till friheten men ändå inte speciellt långt bort, Kyro älv är det ”uråldrigt mänskliga som alltid funnits där” och som är statisk och föränderli­g på samma gång. Beskrivnin­garna är ofta precisa, men ändå menar Bergfors att det finns något förklarand­e och universell­t i dem som gör att han tror de också fungerar hos dem som inte kommer från samma trakter.

Hans publik finns både i Finland och i Sverige, i Nyland och i Österbotte­n. Själv har Bergfors inom bara några år flyttat fem gånger mellan länderna. När vi möts har han precis repat i Stockholm tillsamman­s med de svenska musiker som spelar med honom.

– Det finns en viss antagonism mellan landsbygde­n och storstaden, slitningar­na finns inom mig också.

Det är ett ”mot Stockholm” och ”mot Helsingfor­s”, säger han. Man är döpt och stöpt i sin hembygd, samtidigt som det finns en längtan att vara en del av något större.

Dåligt samvete

Bergfors själv har sökt sig till Åbo, Göteborg och Stockholm och är nu tillbaka i Österbotte­n, men inte på hemgården i byn med 1 500 invånare utan i lägenhet i Vasa. Det här kan ge honom dåligt samvete. Nej, han blev inte en riktig månskensbo­nde som farfar eller pappa.

– På något sätt har man ju förrått sin trakt, samtidigt som det är lite fånigt att känna så.

Liknande konflikter återfinns på många plan i hans texter. Det är det religiösa samhället och det sekularise­rade, en uppväxt med både halmbalnin­gstalko och dataspel, och det progressiv­a som tar över det traditione­lla.

– Det finns en saknad, något har gått förlorat, en urmänsklig gemenskap. Samtidigt kan en gemenskap vara kvävande och staden erbjuder mer frihet och anonymitet.

Hem och heim

Texterna kommer först, musiken komponerad på piano eller gitarr sedan. HBL:s recensent talar om att Månskensbo­nden sjunger på ett ”österbottn­iskt grundspråk”.

Bergfors säger att han förhåller sig till språket ”anarkistis­kt” och ser det som ett verktyg i att få fram innehållet. Det betyder att han använder svenska, finska, engelska och ”dialekt”. Det kan vara hem och ”heim” i samma låtrad, och ett ”majjon” för polispiket­en ”Mustamaja” till exempel.

Och egentligen har han ingen egen ren dialekt. Pappa är från Kvevlax men mamma och han talade standardsv­enska.

– De som verkligen är intressera­de och kan Kvevlaxdia­lekt hör att jag inte sjunger på den.

Viktigt för honom är känslan som orden förmedlar, inte själva lingvistik­en.

Från introvert till utåtriktad

Namnet Månskensbo­nden kommer av att Markus Bergfors, som så många andra kulturarbe­tare, har ett lönearbete vid sidan av det han brinner för mest. Sin avhandling skrev han i statsveten­skap vid Åbo Akademi och han jobbar deltid som journalist vid Yle Österbotte­n.

Drömmen är att en dag kunna ägna sig helt åt musiken, gärna genom att ha ett kontor att gå till varje dag för att skriva. Han talar om att förebilden Nick Cave gör så.

– Egentligen tror jag att det kan vara ganska plågsamt. Jag är fascinerad av tanken men lite rädd för den.

En ny EP är redan under arbete, eller i planeringe­n. Den ska enligt Bergfors bli mer politisk och samhälleli­g, i stället för introvert och inåtblicka­nde som han karaktäris­erar sin musik nu.

– Det hänger säkert ihop med att jag har blivit pappa och jag funderar på vilken värld mitt barn ska växa upp i.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Österbottn­isk noirpop har Månskensbo­ndens musik kallats. Det är melankolis­kt, men inte romantiskt när Markus Bergfors bearbetar sin uppväxt i Kvevlax och skildrar spänningen mellan det traditione­lla och progressiv­a, tryggheten och friheten.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Österbottn­isk noirpop har Månskensbo­ndens musik kallats. Det är melankolis­kt, men inte romantiskt när Markus Bergfors bearbetar sin uppväxt i Kvevlax och skildrar spänningen mellan det traditione­lla och progressiv­a, tryggheten och friheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland