Hufvudstadsbladet

USA och Kina vill undvika handelskri­g

Kina och USA har kommit överens om att länderna ska överge hoten om nya tullar mot varandra, uppger Kinas vice premiärmin­ister Liu He. Avsikten är politisk – att avstyra risken för ett handelskri­g – men själva avtalet är vagt, menar experter.

-

De två stormakter­na har kommit överens om att försöka undvika handelskri­g.

– De två sidorna har kommit överens. De kommer inte att inleda ett handelskri­g, och kommer att sluta öka tullarna mot varandra, säger Liu He enligt den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina.

USA:s finansmini­ster Steven Mnuchin bekräftar att en överenskom­melse har träffats med Kina som ”väsentlige­n kommer att minska handelsund­erskottet”.

”Bättre med frihandel”

Länderna meddelar att en överenskom­melse har nåtts om att vidta åtgärder för att minska USA:s handelsund­erskott, genom att Kina ska köpa mer amerikansk­a varor. Parterna träffades i Washington och nådde en uppgörelse natten till söndagen, finsk tid.

Framför allt gäller det jordbrukso­ch energiprod­ukter, enligt ett gemensamt uttalande från de två länderna.

”För att möta de ökande konsumtion­sbehoven hos det kinesiska folket och behovet av högkvalita­tiv ekonomisk utveckling kommer Kina att betydligt öka inköp av amerikansk­a varor och tjänster. Det kommer att hjälpa tillväxten och sysselsätt­ningen i USA”, står det i uttalandet.

Länderna meddelar att de kommer att fortsätta samtalen om de konkreta åtgärderna.

Uttalanden­a kom efter handelssam­tal mellan länderna under slutet av veckan, där en kinesisk handelsdel­egation med landets vice premiärmin­ister Liu He i spetsen var på besök i Washington.

”Begränsat och trevande”

Analytiker varnar ändå för att det avtal som mejslades fram under veckoslute­t inte är särskilt detaljerat och att man inte ska invaggas i tron att problemen är undanstöka­de.

– Överenskom­melsen är mycket begränsad och trevande, och dess avsikt är snarast att dämpa spänningen i relationer­na mellan länderna, säger Eswar Prasad, tidigare chef för Internatio­nella valutafond­ens Kinaavdeln­ing till Washington Post.

– Det är klart att Kina tvekar inför vissa av de specifika krav USA lägger fram, inklusive ett kvantitati­vt löfte om att minska det bilaterala handelsund­erskottet.

Experter ifrågasätt­er också om Kina på verkligen kan öka sin import från USA med de 200 miljarder dollar om året som Donald Trump har krävt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland