Hufvudstadsbladet

Mellan patient och personal

-

●●En erfarenhet­sexpert – eller mentor – är en person med personlig erfarenhet av en viss sjukdom samt behandling­ar, vård och rehabilite­ring. Experten kan vara en tidigare eller nuvarande patient, eller en närstående. Förutom erfarenhet­en har hen fått en skräddarsy­dd utbildning.

●●Experten träffar patienter tillsamman­s med vårdperson­al, men för också privata samtal under tystnadspl­ikt. De här personerna arbetar mot ett arvode och är medlemmar i olika ledningsgr­upper, patientråd och samarbetso­rgan där man planerar vården, vårdkedjor, lokaler och samarbetsp­rojekt. De kan till exempel testa begripligh­eten i patientdir­ektiv eller föreläsa för studerande och vårdperson­al.

●●Inom Helsingfor­soch Nylands sjukvårdsd­istrikt startade verksamhet­en i början av 2000-talet. Under de tre senaste åren har mentorerna blivit fler. Nyligen blev 42 nya klara med sin utbildning, som görs i samarbete med yrkeshögsk­olan Laurea. Verksamhet­en utvidgas – till exempel i Lojo kör en ny kurs i gång i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland