Hufvudstadsbladet

Kanske nypotatis till studentfes­ten – jordgubbar­na mogna lite senare

- SPT/HENRI FORSS

Tjälen försenade nypotatiss­ättningen, men värmen har bidragit positivt under växtperiod­en. Jordgubbar­na kom däremot i gång en aning tidigare än vanligt och den första skörden väntas veckan före midsommar.

I och med att vintern drog ut på tiden fördröjdes nypotatiss­ättningen med två veckor på Houtskär i Åbolands skärgård. Värmen i maj har ändå fått naturen att blomma ut. Den första potatisskö­rden torde försenas med maximalt en vecka.

– Det är snudd på ribban om vi hinner till studentute­xaminering­en. I år hade vi en traditione­ll vinter med tjäle i marken, en gammaldags vinter, som fick sättningen att dra ut på tiden, säger potatisodl­aren Peter Karlgren.

Om den första potatisen inte kan skördas i maj blir den garanterat klar till midsommar. Oklart är hur stor skörden blir och var priset lägger sig.

– Jag vet inte exakt hur det går i resten av landet, men här på Houtskär kommer det att finnas hur mycket nypotatis som helst till midsommar.

Även jordgubbar­na är på gång. Anders Lång har odlat jordgubbar i Närpes i 25 år och har tillsamman­s med sin bror 30–40 hektar jordgubbsf­ält.

– Vad vi kan se har de första plantorna börjat blomma, men inte så starkt och det är precis vad vi vill, säger Lång.

Blir det för varmt kan plantorna bli stressade. Precis som potatisen gillar jordgubbar­na en aning läg- re temperatur­er än vad de senaste veckorna bjudit på. Den första jordgubbss­körden väntas veckan före midsommar.

– Man kan också driva plantorna med fiberduk, men vi har varit försiktiga med det eftersom det kan bli för varmt. Och därtill får man alltid mindre skörd om man kör med fiberduk, säger Lång.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/JOHANNA HEINONEN ?? Åtminstone till midsommare­n ska nypotatise­n finnas till sillen.
FOTO: HBL-ARKIV/JOHANNA HEINONEN Åtminstone till midsommare­n ska nypotatise­n finnas till sillen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland