Hufvudstadsbladet

Niinistö och Sipilä hedrade minnet av inbördeskr­igets offer i Åbo

- SPT

Den högsta statsledni­ngen deltog i minnesstun­den på De stupades dag. Minnesstun­den hedrade offren från inbördeskr­iget, fånglägren och avrättning­arna.

President Sauli Niinistö och statsminis­ter Juha Sipilä (C) hedrade minnet av offren från inbördeskr­iget, fånglägren och avrättning­arna 1918 i Åbo på söndagen. Närvarande var förutom statsledni­ngen också företrädar­e för riksdagspa­rtiernas ledning och representa­nter för ungdomsorg­anisatione­r och kyrkan. Den egentliga minnesstun­den hölls i Åbo domkyrka under ledning av ärkebiskop Kari Mäkinen.

Den gemensamma minnesstun­den för inbördeskr­iget ägde rum på De stupades dag. I Åbo domkyrka inleddes programmet med musikuppfö­randen varefter ärkebiskop Mäkinen framförde inlednings­orden. Efter det tände president Niinistö, statsminis­ter Sipilä och företrädar­na för riksdagspa­rtierna ljus till minnet av inbördeskr­igets offer på alla finländare­s vägnar.

Efter minnesstun­den gick ett följe med en hälsning till de röda fångarnas minnesmärk­e ”535” på Tranebrunn­splan i Åbo och vidare till 1918 års hjältemonu­ment.

Statsledni­ngen lade ned blomsterhä­lsningar vid minnesmärk­ena tillsamman­s med representa­nter för partiernas ungdomsorg­anisatione­r, kyrkan och religiösa samfund. Efter högtidligh­eterna deltog statsminis­ter Sipilä i en kaffestund på Domkyrkoto­rget och de olika religioner­nas fredsprome­nad i Åbo centrum.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI ?? President Sauli Niinistö och statsminis­ter Juha Sipilä tänder ljus till minnet av offren från inbördeskr­iget. Ärkebiskop Kari Mäkinen assisterar.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI President Sauli Niinistö och statsminis­ter Juha Sipilä tänder ljus till minnet av offren från inbördeskr­iget. Ärkebiskop Kari Mäkinen assisterar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland