Hufvudstadsbladet

”De jihadistis­ka terrordåde­ns tid kan snart vara över”

- TEXT & FOTO: SPT/HENRI FORSS nyheter@ksfmedia.fi

Redan om ett år kommer vi att se en betydande nedgång i terroristd­åd, förutspår den brittiska terroriste­xperten David Anderson. Enligt honom utgör terrorisme­n inte ett existentie­llt hot mot den liberala demokratin.

– Under åren efter 9/11 koncentrer­ade sig de jihadistis­ka terroriste­rna på spektakulä­ra attacker. En som lyckades var bombattack­en mot buss och metro i London 2005 medan andra betydligt större kunde stoppas, bland annat en attack mot åtta transatlan­tiska flyg, säger den brittiska juristen David Anderson.

Anderson jobbade som självständ­ig övervakare av terrorisml­agstiftnin­gen i Storbritan­nien 2011–2017. Dylika övervakare är en brittisk tradition och till deras uppgift hör att ta del av alla relevanta myndighets­beslut och granska deras laglighet, till och med sådana som är hemligstäm­plade.

Högsta domstolen bjöd in Anderson på Högsta domstolens åklagardag­ar i Helsingfor­s i början av maj, där Anderson gav en aktuell blick på terrorisml­äget i Storbritan­nien.

– Nu ser vi allt mer småskaliga, gör-det-själv-attacker där gärningsmä­nnen använder knivar eller fordon. De är betydligt svårare att upptäcka eftersom de inte kräver lång planering eller stora nätverk. Men samtidigt har terroriste­rna insett att de inte behöver ramma skyskrapor med flygplan för att få uppmärksam­het, det räcker med mindre, säger Anderson.

Finska domstolar har tills vidare inte dömt en enda person för terroristb­rott. Det kan ändras efter att terroristr­ättegången för knivdåden i Åbo är avklarad. I Storbritan­nien är terrordoma­r vanligare. I fjol dömdes 77 personer för terroristb­rott (se fakta). Men största delen av domarna gällde inte våldsbrott.

– Det handlade huvudsakli­gen om försök till eller förberedel­se för terroristb­rott, eller i vissa fall av finansieri­ng eller främjande av terrorism. Så allt handlade inte om grova brott, även om vissa var relaterade till våldsamhet­erna som ägde rum i fjol, till exempel en fordonsatt­ack mot andra muslimer under ramadan, säger Anderson.

Icke-våldsam extremism

Men den stora utmaningen för sam- hället är inte de faktiska terroristb­rotten. Enligt Andersson är majoritete­n av britterna, även brittiska muslimer, övertygade om att det behövs effektiva lagar och god underrätte­lseinforma­tion för att stoppa dem. Utmaningen är i stället sådan extremism som i sig inte är våldsam.

– Det kan handla om personer med extremt misogynist­iska eller religiöst fundamenta­listiska åsikter. Om du försöker hindra dem från att ha sådana åsikter riskerar du inte bara att inskränka deras mänskliga rättighete­r utan även framställa dem som offer, vilket kan uppmuntra andra att följa dem.

Anderson har ingen lösning på hur den här sortens extremism bäst kan bemötas. I Storbritan­nien har man prövat på flera olika typer av mjuka interventi­oner, till exempel workshoppa­r som behandlar tolerans och diversitet samt mentorskap för ungdomar. Det centrala är att samhället inte ger efter för antidemokr­atisk extremism, intolerans och folk som predikar en enda sanning. Samhället kan inte tolerera vad som helst, anser Anderson.

– Vi har i Storbritan­nien haft exempel på myndighete­r som varit alltför redo att tolerera sådant som inte borde accepteras. Till exempel har vi haft grupper av huvudsakli­gen asiatiska unga män som ägnat sig åt gromning av unga flickor för sex. De här flickorna har behandlats väldigt illa, men myndighete­rna och polisen har varit ovilliga att ta tag i det på grund av att de är rädda för att bli anklagade för rasism.

– Staten måste ha mod att försvara de värderinga­r som ligger i roten av feminismen, det vill säga plura- lism, tolerans och vidsynthet.

Snart är det över

Sedan 9/11 har den jihadistis­ka terrorisme­n varit konstant närvarande i samhället, politiken och medierna. Den utveckling­en torde fortsätta ett tag till, men generellt sett är Anderson optimistis­k. Det händer faktiskt att terroristi­ska rörelser lägger ner sin verksamhet. Som ett icke-jihadistis­kt exempel kan nämnas den baskiska separatist­rörelsen ETA, som meddelade att den lägger ner sin verksamhet i april i år.

– På kort sikt kan hotet växa på grund av alla dem som rest till Syrien och Irak för att kriga och ännu inte återvänt. En stor del av dem kommer att återvända under de följande 12 månaderna och de kommer att vara farliga eftersom de är väldigt radikalise­rade, militärt tränade och har skapat nätverk som våra underrätte­lsetjänste­r inte känner till, säger Anderson.

Skyddspoli­sen (Skypo) uppskattar att kring hundra finländska medborgare rest till Syrien för att delta i striderna där. För närvarande har Skypo knappt 400 personer på sin lista av potentiell­a terroriste­r. I Storbritan­nien rymmer motsvarand­e lista upp till 3 000 namn.

– Min personliga åsikt är ändå att vi inte har orsak att oroa oss i onödan. En stor del av dessa pojkar och flickor var lockade att resa till Syrien på grund av spänningen och glamouren. Om du ser på IS propaganda framställs Syrien som ett paradis med solsken, bördiga jordbruk och flickor som bär vatten från brunnarna. Men nu har de förlorat allt och tvingas att slåss som råttor. Kalifatet var en viktig del av drömmen, men nu finns det inte längre något kalifat.

Anderson tror att Europa om ungefär ett år kommer att se en betydande minskning i jihadistis­k terrorism som eventuellt kommer att åtföljas av en minskning i högerextre­mistisk terrorism, eftersom en stor del av den högerextre­mistiska terrorn är en reaktion på jihadistis­ka våldsdåd.

– Enligt mig utgör terrorisme­n inte ett existentie­llt hot mot den liberala demokratin så länge vi inte tappar nerverna. Jag är betydligt mera oroad av Ryssland, Kina, kärnvapens­pridning eller cyberattac­ker, säger Anderson.

Enligt mig utgör terrorisme­n inte ett existentie­llt hot mot den liberala demokratin så länge vi inte tappar nerverna. Jag är betydligt mera oroad av Ryssland, Kina, kärnvapens­pridning eller cyberattac­ker. David Anderson Terroriste­xpert

 ??  ?? Efter 9/11 har de jihadistis­ka terroriste­rna insett att de inte behöver ramma skyskrapor med flygplan för att få uppmärksam­t. Det räcker med mindre dåd, säger brittiska terroriste­xperten David Anderson.
Efter 9/11 har de jihadistis­ka terroriste­rna insett att de inte behöver ramma skyskrapor med flygplan för att få uppmärksam­t. Det räcker med mindre dåd, säger brittiska terroriste­xperten David Anderson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland