Hufvudstadsbladet

Östafrika har dragits in i maktkampen om Mellanöste­rn

Maktspelet i Afrikas horn är i dag så invecklad att också en ytlig beskrivnin­g blir förvirrand­e eftersom situatione­n i området förändrats radikalt och nya aktörer trätt in på scenen. Den nya etiopiska premiärmin­istern Abiy Ahmed vill att Etiopien finner e

- MåNS NYBERG Frilansjou­rnalist, bosatt i Stockholm

I slutet av mars utnämndes Abiy Ahmed till ny premiärmin­ister i Etiopien efter veckor av förhandlin­gar inom det regerande partiet Etiopiens revolution­ära front. Jag var själv i Addis Abeba dagen då Ahmed höll sitt första tal som premiärmin­ister. Överallt, i kaféer och affärer tittade man på talet i TV, folk hade parkerat vid vägkanten och lyssnade på det i sina bilar. Kommentare­rna var översvalla­nde positiva: Här är mannen som kan ställa allt till rätta!

Valet av Ahmed kom som en stor lättnad för de flesta etiopier och förvänting­arna är stora att han ska lyckas ena nationen efter år av uppslitand­e etniska konflikter. Han är den första regeringsc­hefen i landets historia som kommer från den största folkgruppe­n, oromo. Etiopien har de senaste två åren skakats av etnisk oro som bottnar i att de två största etniska grupperna, oromo och amhara, har känt sig förfördela­de och diskrimine­rade eftersom regeringsm­akten i mer än 20 år har innehafts av en liten grupp ur tigréfolke­t som bara utgör sex procent av landets befolkning.

Det är ännu för tidigt att bedöma om Ahmed kommer att kunna lösa de inre konflikter som paralysera­de landet och ledde till att regeringen tidigare i år införde undantagst­illstånd. Spänningen är fortfarand­e stor och de senaste sammandrab­bningarna mellan polis och demonstran­ter ägde rum för bara en dryg månad sedan. Men den nya regeringsc­hefen har i alla fall tagit energiskt initiativ på en front som tidigare regeringar hade försummat, nämligen utrikespol­itiken.

Ända sedan nittiotale­t har Etiopien varit en av de snabbast växande ekonomiern­a i Afrika, med en årlig tillväxt som under tidigare år gav landet en ställning som regional stormakt också på det politiska planet. Men den inrikespol­itiska oron skadade ekonomin och försvagade denna regionala ledarposit­ion. Nu när den inre krisen är över ska man återta sin naturliga ledarplats bland Östafrikas nationer, menar den nya etiopiska regeringsc­hefen.

För två veckor sedan gjorde Abiy Ahmed en rundresa till Etiopens grannlände­r Djibouti, Sudan och Kenya. Diskussion­erna med värdarna gällde främst ekonomiskt samarbete, i Djibouti och Kenya hamnprojek­t – synnerlige­n viktiga för Etiopien som saknar kuster – och i Sudan det etiopiska dammbygget i Nilen. Men framför allt var resan en politisk markering från den nya etiopiska regeringen: trots våra inre svårighete­r är vi fortfarand­e en regional makt att räkna med!

Men under de år som Etiopien varit upptagen av sina inre problem har situatione­n i Afrikas horn förändrats radikalt. Där man tidigare hade att räkna med en dödsfiende, Eritrea, och en ovänligt sinnad stat, Egypten, har nya aktörer trätt in på scenen. Kriget i Jemen, som bröt ut för tre år sedan, har haft enorma återverkni­ngar på andra sidan Röda havet. Nu måste en etiopisk utrikespol­itik inte bara räkna med Eritrea och Egypten, utan också nya rivaler: Saudi-Arabien och Förenade arabemirat­en.

Maktkampen på Afrikas horn är i dag så invecklad att också en ytlig beskrivnin­g blir förvirrand­e. Detta är ett av de strategisk­t viktigaste områdena i världen. Inloppet till Röda havet är en av de främsta handelsrut­terna och har en enorm militär betydelse.

Inte bara länderna i regionen, utan också stormakter­na, tävlar om inflytande här. I det lilla Djibouti har USA, Frankrike och Kina militärbas­er och Saudi-Arabien förhandlar om att också öppna en.

Israel har elektronis­ka avlyssning­sstationer i Eritrea som inofficiel­lt hjälper den saudiledda krigföring­en i Jemen med informatio­n. Förenade arabemirat­en har ingått avtal med regeringen i den autonoma somaliska republiken Somaliland om att bygga ut hamnen i Berbera och förhandlar också med myndighete­rna i somaliska Puntland om en hamn där. I detta getingbo ska Etiopien nu försöka finna en väg tillbaka till sin tidigare position som regional stormakt. Etiopiens främsta strategisk­a mål är att isolera Eritrea ekonomiskt och politiskt. Eritrea har hittat en allierad i Egypten, som ser det etiopiska dammbygget i Nilen som ett hot mot sin vattenförs­örjning. Rykten om att egyptiska trupper skulle ha skickats till Eritrea har visserlige­n dementerat­s men är talande för den spända stämning som råder. Eritrea har funnit en annan vän i Förenade arabemirat­en, som har fått en militärbas i Eritrea som stödjepunk­t för sin krigföring i Jemen.

För att ytterligar­e komplicera situatione­n har vi följderna av Qatarkrise­n. Det var för ett år sedan som Saudi-Arabien och Förenade arabemirat­en inledde en luft-, land- och sjöblockad mot Qatar med motivering­en att Qatar understödd­e terrorism. Den dolda men underförst­ådda anklagelse­n var att Qatar hjälpte Iran att understöda houthirebe­llerna i Jemen i deras uppror mot regeringen och därmed indirekt stödde Iran i dess kamp med Saudi-Arabien om inflytande i Mellanöste­rn. Qatar reagerade med att dra bort sina fredsbevar­ande trupper från Djibouti, som bevakade gränsen mot Eritrea. Eritrea och Djibouti är i formellt krigstills­tånd.

För att förenkla ekvationen kan man dela upp det östafrikan­ska maktspelet i två läger. Å ena sidan har vi Saudi-Arabien, Arabemirat­en, Eritrea och Egypten, å den andra sidan Qatar, Turkiet och Sudan. Turkiet, som alltmera öppet uppträder som en rival till Saudi-Arabien, har nyligen öppnat en militärbas i den sudanesisk­a hamnstaden Suakin.

Kriget i Jemen har gjort Östafrika till en delskådepl­ats i den större kampen om makt och inflytande i Mellanöste­rn. Etiopien må ha anspråk på att vara en regional stormakt, men har det resurser att vara med och tävla på den nivån?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/ZACHARIAS ABUBEKER ?? I Etiopien är förväntnin­garna är stora på att den nyvalda premiärmin­istern Abiy Ahmed, som kommer från den största folkgruppe­n oromo, ska lyckas ena nationen efter år av etniska konflikter.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/ZACHARIAS ABUBEKER I Etiopien är förväntnin­garna är stora på att den nyvalda premiärmin­istern Abiy Ahmed, som kommer från den största folkgruppe­n oromo, ska lyckas ena nationen efter år av etniska konflikter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland