Hufvudstadsbladet

Prästen som (nästan) stal showen på bröllopet är en jämlikhets­kämpe

Den afro-amerikansk­e ärkebiskop­en Michael Curry har lovordats efter bröllopet mellan prins Harry och Meghan.

- ANNIKA HäLLSTEN

Michael Currys energiska och vältaliga hyllning till kärleken är ett av de stora samtalsämn­ena efter lördagens prinsbröll­op i Windsor.

Den brittiska pressen är lyrisk och dagstidnin­gen The Independen­t utnämnde på söndagen Michael Curry till ”the stunning preach”. Michael Curry inledde och avslutade sitt tal med att citera människorä­ttskämpen Martin Luther King men ägnade största delen av sitt 14 minuter långa anförande åt att lovprisa kärleken.

”Kärleken är stark. Undervärde­ra den inte. Alla som har varit förälskade vet vad jag menar”, sade Curry och fortsatte:

”När kärleken visar vägen vet vi att Gud är vår källa och att vi är bröder och systrar”.

Michael Curry är det första afroamerik­anska överhuvude­t för den amerikansk­a episkopala (anglikansk­a) kyrkan. Han är känd som en förkämpe för samkönade äktenskap, för ekonomisk jämlikhet, för jämlikhet mellan folkslagen och för en human immigratio­nspolitik.

Curry utnämndes till ärkebiskop för USA:s anglikansk­a kyrkor 2015. Han är 53 år och utbildad vid topppunive­rsitetet Yale.

Bland dem som i offentligh­eten hyllat Curry finns Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury och en av dem som förrättade vigseln mellan prins Harry och Meghan Markle. När nyheten om att Curry skulle tala vid bröllopet kom lär Welby belåtet ha karaktäris­erat biskopen som ”briljant”.

Vid sidan av lovsången till kärleken drog Michael Curry i sitt tal parallelle­r till de afro-amerikansk­a slavarna. Efter honom uppträdde gospelköre­n The Kingdom Choir med Stand by me i nytt suggestivt arrangeman­g.

Kombinatio­nen av det afro-amerikansk­a arvet och den brittiska aristokrat­in blev inte alls så olycklig som många befarade. I stället bevisade mixen att också den stelbenta brittiska monarkin är redo att förnya sig även om flera av de kungliga gästerna verkade besvärade av talet.

Fest för 200

Lördagen blev en dag av fest och glädje för brudparet och deras närmaste men också för de drygt 100 000 britter som följde med festlighet­erna på plats och de drygt 13 miljoner tv-tittarna världen över.

Efter att brudparet vinkande och leende hade åkt i öppen kaross genom Windsor bjöds de 600 gästerna som deltagit i den kyrkliga ceremonin på en mottagning där prins Harrys farmor drottning Elizabeth II var värdinna.

Några timmar senare var det dags för bröllopsmi­ddag med prins Charles som värd. Prins Harry och hertiginna­n Meghan anlände till middagen i en öppen Jaguar, med Harry vid ratten. Paret hade bytt om – bruden bar en höghalsad, barärmad vit klänning i silke, designad av Stella McCartney, och Harry hade mörk kostym och svart fluga.

Hertiginna­n Meghan avvek åter en gång från de kungliga traditione­rna genom att hålla tal vid middagen.

Prins Harrys bröllopsgå­va till Meghan var en smaragdrin­g dekorerad även med akvamarine­r. Ringen har tillhört prinsens mamma, prinsessan Diana.

Nu vidtar vardagen för de nygifta. Hertigen och hertiginna­n av Sussex kommer inte att resa i väg på smekmånad, åtminstone inte än. De återvänder i stället till hemmet i Kensington Palace och fortsätter med sina kungliga åtaganden.

Det brittiska hovet har, via Twitter, tackat alla dem som engagerat sig i bröllopspa­ret och som önskar dem allt gott.

 ?? Foto: Lehtikuva/aFP/owen humPhreys ?? Biskop Michael Curry och hans vältalighe­t var en av det kungliga bröllopets sensatione­r.
Foto: Lehtikuva/aFP/owen humPhreys Biskop Michael Curry och hans vältalighe­t var en av det kungliga bröllopets sensatione­r.
 ?? Foto: Lehtikuva/aFP/
steve Parsons ?? Prins Harry och hans Meghan åkte till bröllopsmi­ddagen i en öppen Jaguar.
Foto: Lehtikuva/aFP/ steve Parsons Prins Harry och hans Meghan åkte till bröllopsmi­ddagen i en öppen Jaguar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland