Hufvudstadsbladet

Världsekon­omin och min mage

Europa är utsatt för riskerna som hänför sig till både USA och Kina, men vi har också våra egna problem.

- HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

Handelskri­g och osäkerhet har dominerat den internatio­nella ekonomiska debatten under de senaste månaderna. President Donald Trumps oförutsägb­arhet har skapat en miljö där ekonomin är kopplad till den amerikansk­a politiken på ett nytt sätt. Hur oroade skall vi vara?

Under de senaste veckorna har jag deltagit i flera konferense­r runtom i världen, bland annat IMF:s och Världsbank­ens olika sessioner i samband med deras vårmöten. Det gemensamma temat för alla dessa sammankoms­ter har varit läget i världsekon­omin. Efter att ha suttit på otaliga seminarier där politiker, tjänstemän och den privata sektorns representa­nter dryftat läget förstärkte­s den olustiga känslan jag en längre tid redan haft i magen.

För ett år sedan dominerade­s marknadern­a, men också realekonom­in av något som nästan kunde liknas vid eufori. Nu är läget helt annorlunda. Det ses fortfarand­e som mest sannolikt att den goda konjunktur­en kommer är fortsätta en tid, men samtidigt finns det fler och fler saker som pekar på att cykeln mognat. Och alla är inte övertygade om att de goda tiderna kommer att fortsätta.

Själv har jag en längre tid funderat på penningpol­itikens normaliser­ing i USA; räntorna höjs och centralban­ken minskar på sina balanser. Samtidigt har en stor finanspoli­tisk stimulans satts in då man i december beslöt om nya omfattande skattelätt­nader, som åtminstone på kortare sikt finansiera­s med ökad offentlig skuldsättn­ing. Finanspoli­tisk stimulans av den här kalibern är riskabelt vid en tidpunkt då inflatione­n börjar vara i linje med målsättnin­gen och arbetslösh­etsnivån är nära 4 procent. Historien lär oss att risken för överhettni­ng med abrupt slut inte kan uteslutas. Utöver detta såsar eskalering­en av handelshin­der och hela processens oförutsägb­arhet till det hela.

Kinas privata skuldsättn­ing har också oroat under en längre tid. Under fjolåret såg vi en kort period då skuldsättn­ingen i relation till bnp inte längre steg, vilket skapade hopp om att Kinas tillväxtmo­dell kanske höll på att förändras. Samma fenomen orsakar också oro för hur fort Kinas ekonomi, och världsekon­omin, kan växa utan att skulderna växer. Det finns inga klart goda vägar ut ur det hela och vi kan bara konstatera att i början av 2018 vände skuldsättn­ingen i relation till bnp igen uppåt.

Europa är utsatt för riskerna som hänför sig till både USA och Kina, men vi har också våra egna problem. Överskulds­ättning, banksektor­ns skörhet i kontinenta­la Europa, bristen på strukturel­la reformer samt också här den normaliser­ing vi hoppas få se i penningpol­itiken skapar en fragil helhet.

Världsekon­omin är ett komplicera­t maskineri. Det finns många stora fenomen som styr på ett sätt vi inte riktigt kan vara säkra på och delvis i motsatt riktning, vilket gör det mycket svårt att utvärdera vilka krafter som kommer att dominera. Därför får en trygghetsä­lskande finländare som jag en obehaglig känsla i maggropen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland