Hufvudstadsbladet

Älskade Någon, vart försvann du?

Vårt arbete har blivit mångsidiga­re. Så kan man också se det. När administra­törernas, hjälpredor­nas, jobb har försvunnit. I dag ropar många organisati­oner efter fixaren Någon. Är svaret roboten?

- MARITA GRANROTH

Jo, vi nickar alla instämmand­e. Det här problemet måste åtgärdas. Det blir tyst en stund kring mötesborde­t tills en av oss säger de förlösande orden och vi kan gå vidare: Någon måste ta hand om och föra det här vidare.

Vad var problemet? Det spelar ingen roll. Fast egentligen var det fråga om att sköta ett par rutinärend­en. Men tror ni att det fick en lösning? Nej. För Någon gäckar oss hela tiden och sköter inte sitt.

Någon har försvunnit från våra arbetsplat­ser. Läkaren hade en gång Någon vid sin sida som skötte rutinärend­en som rapporter och sjukjourna­ler. Jag jobbade många somrar under studietide­n på sjukhus och minns hur det på varje avdelning fanns en läkarsekre­terare. Läkaren ägnade sig åt patientern­a. I dag får läkaren kanske ta emot några patienter färre per dag då hen också ska göra Någons uppgifter. Sekreterar­en, assistente­n, biträdet – kärt barn har många namn – har försvunnit. Administra­törerna. Alltså Någon.

Samma visa hörs från många andra branscher. Polisväsen­det är en, utbildning­sväsendet en annan. Mediebrans­chen, som jag känner bäst, är en. Tänker jag medan jag pillar in siffror i ett digitalt kalkylblad.

Borde inte polisen jaga skummisar och bovar, lärarna undervisa och läkaren bota patienter? Och journalist­en ägna sig åt journalist­ik?

När doktorn ska på konferens ska hen boka flygbiljet­ter och hotell själv, när universite­tsprofesso­rn kläcker idén att samla några utländska kolleger till brainstorm­ing ska hen själv kanske ordna konferensu­trymme, lunch och tilltugg till kaffet. Gärna förstås också något kulturellt till kvällen.

Det här sägs vara digitalise­ringens fel. Jyty, den offentliga och privata sektorns funktionär­sförbund, gjorde 2015 en rätt omfattande enkät bland sina medlemmar. 2 718 anställda med sekreterar­uppgifter och administra­tiva uppgifter besvarade enkäten. 96 procent av dessa var kvinnor. De som svarade ansåg att många andra inom organisati­onerna har åtagit sig uppgifter som sekreterar­na tidigare skötte. Många hade dessutom den erfarenhet­en att digitalise­ringen gjort att sekreterar­e och annan administra­tiv personal har sagts upp.

Någon skötte tidigare sina uppgifter, sådana som sanerarna inte såg eller brydde sig om. Någons arbetsuppg­ifter var ofta av det osynligare slaget – en marktjänst. Som sköttes av kvinnor. Någon skrev rapporter, dokumenter­ade, arkiverade. Kanske monotona jobb, men inte onödiga.

Så Någon försvann. Och sen blev det tyst. Debatten tog aldrig fart i Finland. Som vanligt går snacket livligare i Sverige.

Forskaren Louise Bringseliu­s vid Lunds universite­t har i ett debattinlä­gg sammanfatt­at problemati­ken så här: ”Samtidigt som vi behöver fler enkla arbeten i samhället, har vi organisati­oner där antalet sekreterar­e har decimerats kraftigt under de gångna decenniern­a. I stället har det administra­tiva arbetet lagts över på andra medarbetar­e, inte minst på de grupper som kallas profession­er, till exempel lärare, läkare, poliser. Offentliga sektorn kan här vara en föregångar­e genom att uppmuntra återinföra­nde av dessa funktioner och på så vis kan man erkänna det viktiga arbete som administra­törerna gör. Samtidigt som man också låter profession­erna göra det som de är anställda för.”

Någon kommer knappast tillbaka, men vi har kanske banat väg för robotiken. Kanske är det digitalise­ringens uppgift att se till att de som har en specifik profession inte ska behöva utföra Någons jobb?

Men roboten är fortfarand­e för dyr och inlärnings­förmågan för dålig. Roboten Sophia åker omkring på teknikmäss­or och berättar vad hon tror att hon kan bli. När vi egentligen vet vad hon borde bli. Någon.

Borde inte polisen jaga skummisar och bovar, lärarna undervisa och läkaren bota patienter? Och journalist­en ägna sig åt journalist­ik?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland