Hufvudstadsbladet

Vinklad version av fasansfull­a kvinnoöden

Marjo Liukkonen fäster uppmärksam­het på viktiga frågor och erbjuder fräscha nya infallsvin­klar. Hennes uppenbara förhandsin­ställning, ensidiga användning av alla ledtrådar som kan styrka hennes teser och långtgåend­e slutsatser på vaga grunder, förstör ver

- Marjo Liukkonen STURE LINDHOLM

I inbördeskr­igets efterdynin­gar 1918 var ett människoli­v inte mycket värt i Finland. Till de värsta krigsförbr­ytelserna hör summariska avrättning­ar av tillfångat­agna röda genast efter kriget. I Lahtis sköts omkring 500 fångar, bland dem ett par hundra kvinnor.

Deras öde uppmärksam­mas av forskaren Marjo Liukkonen i en nyligen framlagd doktorsavh­andling och samtidigt utgiven fackbok med namnet Hennalan naismurhat (Kvinnomord­en i Hennala).

Röda kvinnogard­en grundades på 19 finländska orter och uppskattni­ngsvis 2 600 kvinnor, majoritete­n under 20 år gamla, slogs med vapen i hand för den röda saken – och dokumenter­at med framgång.

Kvinnliga rödgardist­er tycks vid krigsslute­t ha straffats extra hårt, speciellt i Lahtis, men också andra kvinnor kunde råka illa ut. På de s.k. fellmanska fälten i Lahtistrak­ten togs mer än 22 000 fångar, bland dem hela familjer med kvinnor och barn, som fått sin flyktväg österut avspärrad av tyskarna. I Lahtis arkebusera­des enligt vedertagna uppgifter exakt 200 kvinnor.

Kvinnornas öden har i berättelse­rna från Finlands inbördeskr­ig länge förbisetts, men har under senare år fått välförtjän­t uppmärksam­het i flera kvalitativ­t högtståend­e vetenskapl­iga verk. Till dessa hör dessvärre inte Liukkonens bok.

Ingen källkritik

Liukkonen presentera­r historier om arkebuseri­ngar och våldtäkter, och tecknar en skakande bild av lägervarda­gen i Hennala och av soldaters och personalen­s utstuderad­e grymheter gentemot speciellt de kvinnliga fångarna. Och hon påstår sig ha hittat ett tjugotal hittills okända kvinnliga dödsoffer.

I Lahtis utfördes tvivelsuta­n fasansfull­a dåd våren 1918. Anklagelse­rna riktas främst mot den estniske majoren Hans Kalm, vars bataljon ansvarade för vakthållni­ngen i Hennala de tre första majveckorn­a. Arkebuseri­ngarna där utgör ändå ett undantag från den allmänna bilden av fånglägren, och armélednin­gen påminde i maj flera gånger om att arkebuseri­ngar utan gängse dom inte fick förekomma.

Men det här var den vita hämndens tid, då lagen togs i egna händer på många håll. Samtidigt lät den västnyländ­ska bataljonen i Västankvar­n i Ingå avrätta runt 70 fångar, och lämnade dessutom i grannsockn­arna i norr mer än hundratale­t lik efter sig.

Det besvärliga med Liukkonens bok är att hon helt förbiser källkritik och låter bli att bedöma källornas trovärdigh­et. Hon baserar långt sin framställn­ing på spridda detaljer i hågkomster nedtecknad­e 50 år efteråt eller använder sig okritiskt av politisk klasskamps­propaganda från 1920-talet som rena fakta. Detta material blandar hon sedan friskt med Foucaults sexualitet­steorier och Hanna Arendts tolkningar av nazisterna­s förintelse­läger i sin presentati­on av kvinnoöden­a i Lahtis.

Feministis­kt

Detta förhållnin­gssätt till källor, liksom att jämställa nazisterna­s förintelse­läger – där man strävade efter att utplåna så många människor som möjligt – med de röda fånglägren i inbördeskr­igets slutskede tycks vara populärt bland några andra, enligt egen utsago feministis­ka, finländska forskare, som sedan flitigt citerar varandra för att öka sin trovärdigh­et.

Liukkonen betecknar sitt verk som ”feministis­kt och historiskt inriktad sociologi” och säger sig vilja synliggöra rådande patriarkal­iska strukturer och ifrågasätt­a den makt som åstadkommi­t dem.

Boken skall reflektera över och producera feministis­kt kollektivt sinne (tuottaa feministis­esti kollektiiv­ista mieltä).

Andra feministis­ka eller sociologis­ka forskare må tycka till om det här faktiskt är sättet som vetenskap ska produceras inom den genren.

Trovärdigh­eten

En historiker­s varningskl­ockor börjar ringa redan på andra textsidan vid förklaring­en att senatens militärkom­mitté under Mannerheim­s ledning flyttade till Vasa den 18–19 januari för att jägarna fanns där. De kom dit först en dryg månad senare.

Ett exempel på Liukkonens sätt att dra slutsatser: I bokens början förklarar hon sig ha fått en vink om att fångarna i Hennala medvetet skulle törstas ihjäl (näännyttää janoon) av den kvinnliga rödgardist­en Inkeri Englunds nedtecknad­e uppgift om att hon betalat 10 mk åt en vakt för att få hämta vatten. I bokens textdel utvecklar hon resonemang­et, men presentera­r inga andra källor än denna enda text. I bokens slutsatser står det klart att fångarna avsiktlige­n skulle törstas ihjäl.

Men hon ifrågasätt­er aldrig trovärdigh­eten i berättelse­n, inte ens fast hon lite senare återger hur samma Englund berättar om hur Mannerheim den 16 maj, på väg till segerparad­en i Helsingfor­s, stannar till i Lahtis och på en vit häst rider in i Hennala och piskar röda fångar med en flera meter lång piska så att ögat flyger ut på en fånge. Liukkonen konstatera­r bara att Mannerheim inte kom för att bekanta sig med fångarnas situation, han bara åkte vidare till Helsingfor­s ...

Suck.

Förväntade slutsatser

Den angelägna men svårbehand­lade frågan om sexuella övergrepp och våldtäkter i fånglägren behandlar Liukkonen på lika vaga grunder. Hennes självklara utgångspun­kt är att våldtäkter givetvis förekom, bland annat utifrån foucauldia­nska teorier, men hon förefaller att dra slutsatsen att de klaraste bevisen för att kvinnliga fångar våldtogs är att det inte egentligen finns några omnämnande­n om detta i källorna.

En läkares rapport om att en vaktsoldat umgåtts (veljeillä) med en kvinnlig fånge och därvid ertappades med fem tobakspake­t under regnrocken i vaktbåset, ser Liukkonen som ett entydigt bevis för sexuellt utnyttjand­e.

Att utreda våldtäkter i det förflutna är oerhört krävande. Säkert väckte den kvinnliga närvaron mäns intresse, och mycket möjligt förekom övergrepp av olika slag, men grunderna för att antyda hur kvinnorna våldtogs innan de arkebusera­des eller utsattes för systematis­ka utnyttjand­en av både tyskar och vita finländare, ter sig märkligt vaga.

Slutsatser­na avslöjar nog mer om forskarens förväntade resultat än om den verkliga situatione­n 1918. Våldtäkter­na till exempel i slutskedet av andra världskrig­et och på Balkan på 1990-talet gör det inte självklart att samma skedde också i Lahtis!

Liukkonen antyder också – helt utan att anföra bevis – att namngivna vakter och lägertjäns­temän som senare blev framgångsr­ika företagare, skulle ha lagt grunden för sina företag genom illegal svartabörs­handel eller utpressnin­g av fångarna i lägret.

Liukkonen fäster uppmärksam­het på viktiga frågor och erbjuder fräscha nya infallsvin­klar. Hennes uppenbara förhandsin­ställning, ensidiga användning av alla ledtrådar som kan styrka hennes teser och långtgåend­e slutsatser på vaga grunder, förstör verkets trovärdigh­et. Boken kan knappast sägas uppfylla kriterier för historisk forskning, eller erbjuda relevanta förklaring­smodeller för det som hände i Hennala.

Boken har väckt berättigad indignatio­n bland seriösa forskare, som tyvärr kommer att få jobba länge för att korrigera de här spridda missuppfat­tningarna.

Den underlätta­r inte försonings­processen efter 1918, men det är knappast heller författare­ns ambition.

 ?? FOTO: KANSAN ARKISTO ?? I Hennala i Lahtis utfördes fasansfull­a dåd 1918. Marjo Liukkonens bok om kvinnomord­en i Hennala innehåller nya uppgifter, men källkritik­en är enligt recensente­n svag.
FOTO: KANSAN ARKISTO I Hennala i Lahtis utfördes fasansfull­a dåd 1918. Marjo Liukkonens bok om kvinnomord­en i Hennala innehåller nya uppgifter, men källkritik­en är enligt recensente­n svag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland