Hufvudstadsbladet

Allt man borde göra nu

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Det är fint väder, sol och nästan sommar. Nu är det bråttom. Det finns en massa saker man borde göra nu när det är fint väder och sol i sinnet. Sedan skall man fota allt detta och publicera bilderna på Instagram eller andra sociala medier, annars har det ju inte hänt …

Missförstå mig rätt, visst är det trevligt med soligt väder och nalkande sommar. Något jag ser fram emot. Det jag däremot har vissa reservatio­ner för är all den iver som kommer med detta. Eller rättare sagt den förväntnin­g som man (oftast själv) ställer på de få soliga dagar som vi kommer att uppleva under de kommande 60 till 80 dagarna.

Jag tycker att vi borde utgå från en princip där vi önskar en solig dag i maj, två soliga dagar i juni, tre i juli och två i augusti. Allt utöver detta är plus och något av en positiv överraskni­ng. Nu är det säker någon som tänker att vi inte ens hade fem soliga dagar förra sommaren, så min önskan ovan vore överoptimi­stisk. Som tur är vädret faktiskt en av de få saker vi inte behöver debattera, för det är väl dokumenter­at.

När det nu diskuteras om sommarlove­t borde flyttas framåt är ett förvånansv­ärt vanligt argument att det är ”bättre väder i slutet av augusti än i början av juni”. Tyvärr verkar det inte stämma överens med verklighet­en. Det är bättre väder under de första veckorna i juni än det är i slutet av augusti, enligt väderstati­stiken.

Jag tror att denna uppfattnin­g är baserad på det enkla faktum att i juni är vi ännu så inne i vardagen att vi inte märker det fina vädret, medan vi i augusti ännu är i ”sommarstäm­ning” och tycker att det är trevligt, trots att vädret är dåligt. Före semestern är vi ganska lite på landet medan vi efter semestern åker ut alla veckoslut framåt hösten.

Som finlandssv­ensk måste vi väl konstatera att augusti är kräftskive­säsong, vilket också förgyller de minnen vi har från sensommare­n. Ett litet test: hurdant väder har det varit på de, säg … tre sista kräftskivo­r du varit på? Just det.

Låt oss njuta av det fina vädret, men gärna villkorslö­st och vid gott mod. Ta även bilder och lägg upp dem på social medier. Denna tid på året är ju den enda man inte behöver lägga på en massa filter för att det skall se trevligt ut!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland