Hufvudstadsbladet

Isande dokumentär om övervaknin­gsteknolog­i

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ “Något främmande har uppenbarat sig vid horisonten, och vi kan bara gissa hur det en dag kommer att ha förändrat oss.”

Dessa ord inleder den kritikerro­sade dokumentär­en Pre-crime, som handlar om hur videokamer­or, telefonöve­rvakning och automatisk­a datorprogr­am håller på att förändra brottsbekä­mpning världen över. Samma slags igenkännin­gsalgoritm­er som Facebook använder för att tagga sina användare i fotografie­r de inte visste att tagits kan också appliceras på nätverket av videokamer­or som i dag bevakar de flesta moderna storstäder.

Många har med skräckblan­dad fascinatio­n läst om Kinas system med så kallade ”sesampoäng”, där alla medborgare­s kreditvärd­ighet, sociala medieaktiv­itet, politiska lojalitet med mera betygsätts i ett försök att kartlägga och betygsätta hela befolkning­en. I den muslimska minoritets­provinsen Xinjang har Kina skapat ett hypermoder­nt, dystopiskt övervaknin­gssamhälle för att kontroller­a och förtrycka uigurerna då de kämpat för självständ­ighet.

Men teknologin som används för att beväpna den kinesiska diktaturen är uppfunnen och finslipad i våra västerländ­ska demokratie­r. I storstäder som London och Chicago utnyttjas datorintel­ligens flitigt i kampen mot våldsbrott och jakten på terroriste­r. Ibland slår det fel: en ung man med fel hudfärg som fastnat på film i fel bostadsomr­åden kan hamna på listan över ”Londons farligaste personer” utan att någonsin ha begått ett allvarligt brott.

Dokumentär­en lånar sitt namn ur novellen (senare Steven Spiel- berg-filmen) Minority Report av Philip K. Dick. Men vad vi ser här är mer skrämmande än den mest genialiska dystopi-science fiction. Vi befinner oss på vågtoppen av en teknologis­k revolution som i grunden håller på att förändra inte bara enskilda aspekter av samhället såsom polisarbet­e och säkerhet. De nya möjlighete­rna som övervaknin­gsteknolog­in erbjuder är ett gift som fräter bort förutsättn­ingarna för demokrati och mänskliga rättighete­r var och hur de än används. Monika Heischlers och Matthias Heeders dokumentär framför detta budskap på ett isande effektivt sätt. Yle TV1 21.30, repris söndag 12.50

 ?? FOTO: YLE ?? Effektiva datorer kan förutse brott.
FOTO: YLE Effektiva datorer kan förutse brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland