Hufvudstadsbladet

Ari Huusela ska segla jorden runt utan ett enda stopp

Om två år ska Ari Huusela tampas med väder, vind och sömnbrist i kappseglin­gen Vendée Globe. Till sällskap har han bara isberg. Det låter helt galet, men det är precis tvärtom, säger han.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Reglerna för ”havens Mount Everest” är simpla: segla jorden runt utan att stanna. Inga hjälpmedel eller reservdela­r är tillåtna. Själva utförandet är däremot mycket svårare – bara 71 personer har klarat av kappseglin­gen Vendée Globe sedan 1989.

Hittills har ingen nordbo korsat mållinjen – men snart kan det bli ändring på det. Då nästa upplaga av tävlingen ordnas 2020 ställer sig Ari Huusela på startstrec­ket i franska Les Sables-d’Olonne – om allt går som planerat.

Flygkapten­en Huuselas satsning är enorm, trots att han ogärna talar om ekonomi. Båten – en 60-fotare – köptes begagnad, men kostade fyra miljoner som ny. Budgeten för det fyra år långa projektet är också i miljonklas­sen. Många sponsorer är ett måste.

SPT fick vara med då en stort leende Huusela i går vant navigerade utanför Drumsö i Helsingfor­s. Då och då ropade han ut instruktio­ner till besättning­en och journalist­erna på plats i det strålande solskenet.

– Akta er, snart gungar båten till på allvar! A ship is passing!

Det är lätt att se att Huusela brinner för det han gör.

– Det vore oerhört stort för mig att vara en av det fåtal som tagit sig i mål i Vendée Globe. Jag tror att jag har goda chanser, säger han.

”Havets ödemark” väntar

Huuselas seglingsin­tresse väcktes till liv för lite över 30 år sedan. Efter att Hjallis Harkimo blev den första finländare­n att ensam kappsegla jorden runt började Huusela fantisera om att göra detsamma. Hur skiljer sig Vendée Globe från Harkimos världsomse­gling? – Hjallis stannade fyra gånger och det var en etapptävli­ng. Båtarna skiljer sig också åt, Vendée Globe är en helt annan tävling. Vi får ingen hjälp om någonting går snett.

Harkimo seglade runt världen på 168 dagar. Huusela siktar på att korsa mållinjen efter 90 dagar i svåra förhålland­en och kyliga temperatur­er. Han beskriver målsättnin­gen som tuff. Största delen av tiden befinner sig deltagarna på det södra halvklotet.

– Det är en otroligt rå tävling. Man måste lösa alla problem själv och brottas med en massa bekymmer. Förhålland­ena nära Antarktis är tuffa. Det finns ingen båttrafik eller

människor i närheten och det kan finnas isberg. Havstemper­aturen är fem grader och det är inte mycket varmare i luften, säger Huusela.

Huusela oroar sig inte för att hantera ensamheten: han har redan genomfört tre ensamsegli­ngar över Atlanten. År 2014 blev han den första nordbon att genomföra klassikern Route de Rhum, som seglas från Frankrike till Guadeloupe.

Sömnbrist och torrskaffn­ing

De två följande åren blir intensiva för Huusela, som bollar med jobbet

Det här är alla kappseglin­gars moder och det vore en framgång att bara få delta. Ari Huusela

som flygkapten och seglandet. Han måste delta i många tävlingar för att samla ihop tillräckli­gt med poäng som berättigar för deltagande i Vendée Globe. I år står bland annat Gotland runt och Rhoute de Rhum på schemat.

Ett hundratal seglingsda­gar och asketiskt leverne är att vänta. Huusela har en hink som toalett och livnär sig på torrfoder, proteinstä­nger och choklad. Då det är dags för Vendée Globe blir det inte heller mycket sömn – en kvart här och en kvart där. Vid riktigt goda förhålland­en kan Huusela, som är sin egen kock, läkare och sömmerska, unna sig en tupplur på 1,5 timmar. Måste man inte vara lite galen för att göra det här? Huusela skrattar.

– Om man är galen kommer man inte långt. Det krävs väldigt stor disciplin och noggranna förberedel­ser. Det här är alla kappseglin­gars moder och det vore en framgång att bara få delta. Att ta sig i mål skulle vara en enorm bonus.

 ?? Foto: spt/sebastiaN backMaN ??
Foto: spt/sebastiaN backMaN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Eftersom Ari Huusela är ensam i båten finns inte mycket tid för vila. Om man sover är det svårt att navigera och se till att seglen fungerar rätt.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA Eftersom Ari Huusela är ensam i båten finns inte mycket tid för vila. Om man sover är det svårt att navigera och se till att seglen fungerar rätt.
 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? Båten Aviva anlände till Helsingfor­s i början av maj. Ari Huusela säger att han redan känner sig bekväm med henne.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT Båten Aviva anlände till Helsingfor­s i början av maj. Ari Huusela säger att han redan känner sig bekväm med henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland