Hufvudstadsbladet

Råd för massmedia och offentlig debatt

-

●●I boken har Mari K. Niemi samlat några principer för hur dels populism, dels invandring­sfrågor, kan hanteras i massmedia.

●●Niemi anser att partierna ska behandlas som vilka partier som helst, men att de kritiska infall som görs ska vara riktade på sakfrågor, så exakt hållna som möjligt och underbyggd­a. ”Kritik som utgår från att de som kritiseras är moraliskt lägre stående vänds alltid till populistpa­rtiets fördel”.

●●Frågor kring invandring anser Niemi att inte ska sopas under mattan, utan de ska tas upp på ett sakligt och öppet sätt så att människor respektera­s. När rasism förekommer, lönar det sig att ta i det och varje gång bena ut exakt vad rasism är och varför, menar hon.

●●Ett annat råd är att, precis som med andra partier, bevaka det inifrån, förstå vad människorn­a i rörelsen vill och skaffa så mycket kontakter som möjligt. Och så gäller det att ha is i magen – populism handlar om att pocka på känslor, men man måste undvika att förföras men också att provoceras och demonisera populistpa­rtierna, menar Niemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland