Hufvudstadsbladet

Blå framtid? – nej, knappast

Blå framtid försöker förtydliga sin politiska profil, men utan framgång.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Det har snart gått ett år sedan Sannfinlän­darnas omtumlande partikongr­ess i Jyväskylä. Den resulterad­e som bekant i att partiet sprack och en ny grupp uppstod som fortsatte i Sipiläs regering. Gruppen som först kallade sig Nytt alternativ bytte senare namn till Blå framtid som också blev det nya partiets namn.

Men någon klar profil har partiet inte lyckats skapa. De ledande blå politikern­a kan inte beskyllas för att inte försöka, men resultatet är klent.

Partiordfö­rande Sampo Terho och partiets vice ordförande Tiina Elovaara lyckades i alla fall skapa ett stort pressuppbå­d, tack vare marknadsfö­ring om att något stort skulle avslöjas, då partiet förra veckan presentera­de sin logo och sin identitet.

Terho slog då fast att Blå framtid är en reformvänl­ig konservati­v rörelse. Kombinatio­nen av de två orden skorrar illa och beskrivnin­gen lämnar fler frågor än svar. En konservati­v vill bevara och uppskattar det bestående men är mot snabba förändring­ar och reformer.

Terho förklarar det med att man vill hålla fast vid de traditione­lla värdena, som individen och familjen, men att samhällsst­rukturerna bör förnyas.

De mål han samtidigt presentera­de är väldigt ensidiga, de innebär alla tilläggsko­stnader. Bland annat vill partiet sänka inkomstska­tten, ge alla inkomstrel­aterat arbetslösh­etsstöd , minska skattebörd­an för bilister, höja de låga arbetsoch folkpensio­nerna och höja hemvårdsst­ödet. Hur det hela ska finansiera­s framgår inte.

Blå framtids problem att skapa en egen trovärdig politisk profil består.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistös förslag för några dagar sedan om att inga kvinnliga beväringar skulle tas emot på en tid för att spara några miljoner euro väckte främst förundran, förargelse och fördömande­n ur jämställdh­etssynpunk­t. På basen av alla negativa reaktioner gav det Niinistö och hans parti i huvudsak minuspoäng .

Niinistös och Terhos försök i stadsfullm­äktige i Helsingfor­s att byta namn på Leninparke­n till Ukko-Pekkas park gick också helt i stöpet förra veckan. Bara som exempel.

Opinionsmä­tningarna talar sitt tydliga och för Blå framtid dystra språk. Partiet väcker inget intresse hos väljarna. Stödet ligger fast förankrat vid ungefär en och en halv procent. Oberoende av vad partiet och dess politiker hittar på. Fortsatt regeringsm­edverkan med fem ministrar tycks inte ha imponerat på väljarna.

Medlemsant­alet ligger också under 1 000 och bara ungefär 50 av de gamla Sannfinlän­darnas nästan 800 fullmäktig­eledamöter har gått över till Blå framtid.

Uppståndel­sen som riksdagsle­damot Kaj Turunens avhopp från de blå till Samlingspa­rtiet skapade vill Sampo Terho knappast uppleva på nytt. Men han kan inte vara säker på att Turunen är den sista som lämnar gruppen.

Flera riksdagsle­damöter i den blå gruppen tänker förutom på partiet också på sin egen sits och då det egna partiet inte verkar gå hem hos väljarna kanske de ser en större chans till inval i ett annat parti. Många blå riksdagsle­damöter ligger ideologisk­t mycket nära SDP och även Saml, så skuttet behöver inte kännas långt.

Blå framtid har precis som alla övriga partier tre val framför sig inom ett år. Landskapsv­alet som är planerat till oktober blir det första testet och en utmaning inte bara för de blå utan också för alla andra partier. Det är första gången det hålls och oklarheten kring vad det nya organet, landskapsf­ullmäktige, egentligen ska göra är utbredd.

Riksdagsva­let hålls i april och det kan bli avgörande för Terho & co. Om valresulta­tet stannar vid opinionsmä­tningarnas siffror just nu så hamnar partiet helt i marginalen med på sin höjd två-tre riksdagsma­ndat. Även det kan bli svårt utan lyckade valförbund.

Det hjälper knappast heller så mycket även om Timo Soini, som Terho vagt antytt, kandiderar i Europaparl­amentsvale­t nästa sommar och på gamla meriter samlar så mycket röster att det räcker för ett mandat. Det är storleken i riksdagen som avgör framtiden för Blå Framtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland