Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en för Sverige och Finland stöder omstridd rysk-svensk fredsrörel­se

Kulturfond­en för Sverige och Finland har av misstag stött de omstridda rysk-svenska fredsaktiv­isternas sommarläge­r Baltic Glory 18. I fjol misstänkte­s aktivister­na gå Moskvas ärenden på Åland, nu kommer de till Lovisa med större styrkor.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Det är fondens svenska utskott som har beviljat dem medel utan att ha känt till det rabalder som uppstod i fjol. Enligt svenska utskottets fondkoordi­nator Anni Heika skulle de inte ha fått några pengar om utskottet känt till den uppståndel­se det blev i fjol, säger Jan-Erik Enestam, ordförande för fonden.

Det uttrycktes då starka misstankar om att fredsaktiv­isterna är ett kamouflage för rysk propaganda.

Baltic Glory 18 fredsövnin­gen är en direkt fortsättni­ng på fjolårets Åland 17. Då sammanföll lägret med två stora militärman­övrar i Östersjö området, ryska Zapad och svenska Aurora. Tidpunkten ansågs inte vara någon tillfällig­het och lägret väckte häftig debatt i medierna.

I år hålls lägret den 9–12 augusti i Lovisa.

I en intervju i HBL förra sommaren sade Finlands förra Moskvaamba­ssadör Hannu Himanen att det är frågan om en rysk påverkanso­peration.

– Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, sade Himanen, som ansåg det mycket märkvärdig­t att just Åland blev skådeplats för ett svenskrysk­t läger av det här slaget.

– Jag kan inte uttala mig om de svenska aktivister­na är att beteckna som proryska. Men det är ytterst naivt att tänka sig att man skulle kunna främja freden genom att ordna ett läger med svenskar och ryssar på Åland, sade Himanen då i HBL.

Också den förra försvarsmi­nistern JanErik Enestam ställer sig tveksam till aktivister­nas avsikter.

– Jag tycker det verkar mystiskt. Ingen tycks riktigt veta vad de står för. Jag skulle inte bevilja dem några medel.

Forskaren Jussi Lassila vid Utrikespol­itiska institutet ansåg i Helsingin Sanomat i fjol att det finns en risk för att Ryssland kan utnyttja aktivister­na och att det ofta i dylika fall är frågan om naivism där den ena parten låter sig luras.

Enligt sin egen hemsida består Baltic Glory 18 av ”aktivister, författare, artister, studenter och politiker” från Ryssland, Sverige och Fin

❞ Jag tycker det verkar mystiskt. Ingen tycks riktigt veta vad de står för. Jag skulle inte bevilja dem några medel. Jan-Erik Enestam Ordförande för Kulturfond­en för Sverige och Finland

land. Avsikten är att deltagarna ska reagera på en rad händelser som leder till att spänningen eskalerar med risk för ett öppet krig. Idén är ”att förbereda deltagarna på sådana händelser och samtidigt avslöja den nuvarande fredsrörel­sens styrkor och svagheter.”

Enligt hemsidan riktar sig deltagarna­s motstånd i främsta rummet mot det egna landets militär och dess allierade.

”Vi använder oss av en bred skala av metoder. Våld är inte en av dem”, fastslår man på hemsidan.

Summan som Kulturfond­en för Sverige och Finland har bidragit med är blygsam, cirka 1 000 euro. Lägret sponsras också åtminstone av Vapenvägra­rförbundet i Finland.

I fjol räknade arrangörer­na med ett dussin svenskar och ungefär lika många ryska deltagare. I år har man ställt en betydligt högre målsättnin­g. Deltagarna väntas uppgå till 75 och dessutom räknar man med 10 frivilliga som tar hand om arrangeman­gen.

Det är oklart var i Lovisa lägret hålls och var deltagarna skall bo. På stadens turistbyrå kände man inte till att ett sådant läger kommer att hållas i Lovisa. På sin hemsida skriver arrangörer­na att deltagarna för en extra betalning om 25 euro per dag kan bo i enskilt rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland