Hufvudstadsbladet

Migri börjar höra små barn i familjer som konvertera­t

Nu ska också 7–12-åringar höras i asylproces­sen då det gäller familjer som konvertera­t till kristendom­en. Enligt Migrations­verket handlar det bland annat om att garantera barnets bästa och rätt till religionsf­rihet.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Migrations­verket ska börja höra också mindre barn i samband med asylproces­serna, då det gäller familjer som konvertera­t till kristendom­en. Hittills har Migrations­verket hört alla 12 år fyllda barn skilt, och yngre barn bara enligt behov.

Migrations­verket skickade i fredags ett meddelande till flyktingfö­rläggninga­rna om den nya praxisen. Ett följebrev som läckt ut på sociala medier väckte på måndagen misstankar om att det handlar om att fiska informatio­n av barnen som kunde stjälpa familjens ansökan, men enligt Anu Karppi, chef för området som gäller religionsf­rågor vid Migrations­verket, hade några av formulerin­garna lagts till efteråt. Vad som med säkerhet står i Migrations­verkets meddelande är däremot att ”Utgångspun­kten är att också barnet ska ges en möjlighet att berätta om sin egen religion, och att försäkra att barnets rätt till religion och religionsf­rihet inte kränks”.

– Det handlar om att bättre beakta barnets bästa i asylproces­serna, i enlighet med bland annat Unicefs re- kommendati­oner. Hur vi bättre kan bedöma barnets bästa är ett utveckling­sarbete som har pågått vid Migrations­verket under det senaste året, säger Karppi. Varför gäller det bara barn i familjer som konvertera­t? – Det beror på att vi nu har ganska många asylproces­ser där asylgrunde­n är att familjen konvertera­t, och det är en sådan sak som oftast rör hela familjen. Asylgrunde­r som bygger på sådant som hänt föräldrarn­a i hemlandet är barnen ofta kanske inte medvetna om, och då är behovet av att höra dem mindre. Men tanken är nog att vi ska börja höra yngre barn i högre grad också vid andra asylskäl.

Vad frågar ni av barnen?

– Vi kan fråga om vad barnet sett och gjort i församling­en, vad barnet lärt sig och upplevt. Men det finns inte ett visst frågebatte­ri, utan situatione­n anpassas till barnets ålder och barnets villkor.

Frågar ni om föräldrarn­as tro?

– Nej, meningen är att utreda barnets egen situation och åsikter.

❞ Det är inte meningen att sätta dit föräldrarn­a genom att höra barnet, barnets uttalanden kan inte användas mot föräldrarn­a på det viset. Anu Karppi Chef för området som gäller religionsf­rågor vid Migrations­verket

Vad gör ni med informatio­nen? – Om det till exempel kommer fram att barnet är väldigt engagerat i den nya religionen kan det hända att barnet kan försätta hela familjen i fara i hemlandet genom att berätta om saken, och då kan det vara en grund för asyl fastän föräldrarn­as egen konverteri­ng kanske inte skulle vara trovärdig. Det är inte meningen att sätta dit föräldrarn­a genom att höra barnet, barnets uttalanden kan inte användas mot föräldrarn­a på det viset. Men det är klart att om barnet berättar något som står i strid med vad föräldrarn­a berättat så kan föräldrarn­a sedan höras på nytt om saken vid behov. Migrations­verket vill också försäkra sig om att barnets rätt till sin religion och religionsf­rihet inte kränks. I Finland måste minderårig­a som vill lämna eller ansluta sig till kyrkan ha föräldrarn­as samtycke – varför är Migrations­verket så oroligt för de asylsökand­e barnens religionsf­rihet? – Det är inte orsaken till att vi börjar höra barnen, utan bara något som kan komma fram i sammanhang­et. Och ja, det är föräldrarn­a som bestämmer i enlighet med lagen. Vad det handlar om är att ge barnet en möjlighet att berätta om ifall det finns konflikter som gäller religion inom familjen, till exempel då det gäller konverteri­ng. Det kan i så fall utgöra asylgrund i vissa fall, om det utgör fara för barnet. Men det är säkert väldigt ovanligt.

Enligt Karppi utgör de som konvertera­t till kristendom­en just nu den största gruppen som väntar på beslut eller intervju, och fler är att vänta då förvaltnin­gsdomstola­rna hänför ärendena tillbaka till Migrations­verket för utredning av de nya grunderna. För tillfället pågår närmare tusen asylproces­ser med den här asylgrunde­n. Hur vet man om en konverteri­ng är äkta? – Det finns inte något enskilt kriterium, utan vi utreder bland annat sökandens motiv, hur djupt rotad den nya religionen blivit, hur permanent förändring­en kan bedömas vara och om den blivit en viktig del av identitete­n.

Någon statistik över hur stor andel av dem som konvertera­t som får positivt beslut finns inte, men klart är att största delen får avslag.

– Har man en väldigt kort historia som konvertera­d och det handlar om en förnyad ansökan så är tröskeln nog ganska hög. Men situatione­n kan förstås ändras med tiden och vara en annan då processen når förvaltnin­gsdomstole­n, säger Karppi.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De asylsökand­e som konvertera­t till kristendom­en är just nu den största gruppen som väntar på beslut eller intervju hos Migrations­verket.
FOTO: MOSTPHOTOS De asylsökand­e som konvertera­t till kristendom­en är just nu den största gruppen som väntar på beslut eller intervju hos Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland