Hufvudstadsbladet

Seniorer fick möjlighet att pekplatta för bankärende­n

DNA och Nordea har startat ett pilotproje­kt med en pekplatta som äldre ska kunna använda för att sköta bland annat bankärende­n. Seniorerna undrar hur det blir med datasäkerh­eten och hur lång tid det tar innan också den här tekniken är föråldrad.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Föreningen Enter vars volontärer ger teknisk handlednin­g åt seniorer, medverkade i gårdagens informatio­n om pekplattan. Det är första gången Mire-Riina Löfman tog del av Enters digihandle­dning. Hon har redan koll på tekniken eftersom hon har hängt med i utveckling­en ända sedan 1995 då hon skaffade sin första Motorola-mobiltelef­on.

– Den här vägledning­en behövs verkligen eftersom tekniken går framåt med otrolig takt, säger Löfman.

Löfman uppger sig vara 60 plus och vill gärna att banktjänst­erna ska finnas där hemma, men datsäkerhe­ten är ett frågetecke­n. Hon har till exempel inte använt telefonen för att handla med efter att en bekant demonstrer­ade hur enkelt det var att ta sig in på telefonen.

– Då till och med EU lyfter fram datasäkerh­eten så är det skäl att ta det på allvar, säger Löfman.

Seniorerna ställer kniviga frågor och det är uppenbart att de inte sväljer Nordeas och DNA:s nya tjänst hur lätt som helst.

– Hur länge kommer det att ta innan den här tekniken är föråldrad, frågar en kvinna.

– Hur är det med datasäkerh­eten, frågar en man.

– Fungerar tjänsterna utomlands, frågar en annan.

Arrangörer­na intygar att tekniken nog kommer att vara aktuell under en överskådli­g framtid, att apparaten är säker och att banken ansvarar för tjänstens säkerhet så länge som kunden håller koll på sina koder. Tjänsten fungerar också utomlands om man använder till exempel ett trådlöst nätverk.

Enligt Nordeas affärschef Sari Tempakka är det till och med säkrare att använda de digitala tjänsterna än att använda kontanter.

Missbruk av koder ovanligt

– Det viktigaste är att hålla koll på sina användarko­der. Missbruk är väldigt ovanligt och då är det inte heller längre på kundens ansvar, säger Tempakka.

Bankkontor­en har försvunnit i snabb takt de senaste åren då allt fler tjänster flyttat över till nätet. Enligt Tempakka är det ändå meningen att göra livet enklare för kunderna.

– Så fort man lär sig använda tjänsterna så underlätta­r de vardagen för bland annat personer som har svårt att lämna hemmet. Digitalise­ringen betyder inte heller självbetjä­ning, med hjälp av pekplattan går det att få kontakt med vår kundservic­e och att identifier­a sig direkt genom tjänsten, säger Tempakka.

Det är fortfarand­e fråga om ett pilotproje­kt, så nu kan pensionäre­r få tag på DNA:s och Nordeas pekplatta för kring 20 euro i månaden. Hur det går blir i framtiden är fortfarand­e öppet.

– Vi måste se hur pilotproje­ktet lyckas och hur vi fortsätter efter det. Men personlige­n så tycker jag nog att vi ska erbjuda förmånliga digitala tjänster också i framtiden, anser Tempakka.

De flesta vill lära sig

Enters verksamhet­sledare Tiina Etelämäki säger att det är viktigt att anpassning­en till digitala tjänster inte blir en kostnadsfr­åga. Enters frivilliga hjälper seniorer med tekniken och enligt Etelämäki är åldern inte det som avgör hur mottagliga personer är för ny teknik.

– Folk påstår att de är för gamla för att lära sig, men det finns mycket forskning som visar att vi lär oss i alla åldrar. För äldre personer tar det lite längre tid men de har också mera tålamod, säger Tiina Etelämäki.

De flesta seniorer är intressera­de av att lära sig, men det finns de som blir ängsliga över ny teknik eller helt enkelt inte vill ta nya tjänster i bruk. De personerna måste också kunna få service, påminner Etelämäki.

Problem på landsbyggd­en

– I städerna är det oftast inget större problem eftersom det finns kontor, men för personer på glesbygden kan livet bli svårt ifall man inte använder sig av digitala tjänster.

Etelämäki är glad för att Enter har fått vara med och diskutera med Nordea och DNA kring deras tjänster. Alltid går kommunikat­ionen med seniorer inte riktigt lika bra.

– Det händer att seniorer kommer till oss efter att de har köpt en ny apparat och tecknat ett avtal med en ny operatör. Ibland får vi gå tillsamman­s tillbaka till butiken eftersom det inte riktigt var de tjänster som personen förväntade sig.

Etelämäki är nöjd med pilotproje­ktet och säger att de är på rätt väg.

– Nu har företagen förstått att det inte bara går att digitalise­ra och sedan förvänta sig att alla anpassar sig till utveckling­en, utan att det också krävs vägledning.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Mire-Riina Löfman synar DNA:s och Nordeas pekplatta för seniorer.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Mire-Riina Löfman synar DNA:s och Nordeas pekplatta för seniorer.
 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Enligt Enters verksamhet­sledare Tiina Etelämäki är de flesta seniorer positivt inställda till digitala tjänster, men det finns de som inte kan eller vill och om de bor i glesbygden skapar det problem.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Enligt Enters verksamhet­sledare Tiina Etelämäki är de flesta seniorer positivt inställda till digitala tjänster, men det finns de som inte kan eller vill och om de bor i glesbygden skapar det problem.
 ??  ?? Nordeas affärsdire­ktör Sari Tempakka säger att digital identifier­ing är säkrare än att använda pappersbla­nketter.
Nordeas affärsdire­ktör Sari Tempakka säger att digital identifier­ing är säkrare än att använda pappersbla­nketter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland