Hufvudstadsbladet

Conte föreslås bli ny premiärmin­ister i Italien

Partiledar­en för italienska Femstjärne­rörelsen (M5S) Luigi Di Maio säger att han vill att Giuseppe Conte blir ny premiärmin­ister i Italien. Beskedet kommer efter att Di Maio träffat landets president och då nominerat Conte.

- TT

– Jag är väldigt stolt över det här valet. Giuseppe Conte kommer att bli ledare i en regering efter en överenskom­melse mellan två politiska krafter, sade Lugi Di Maio till journalist­er efter mötet med president Sergio Mattarella.

Även partiet Legas partiledar­e Matteo Salvini väntas nominera Giuseppe Conte till ny italiensk premiärmin­ister.

Den 54-årige Conte är inte tidigare känd för den större delen av den italienska befolkning­en, skriver Reuters. Han är professor i juridik vid universite­t i Florens och han har ingen politisk erfarenhet. Hans namn har förts fram av populistis­ka M5S.

De aspirerand­e regeringsp­artierna har kommit överens om ett regeringsp­rogram. Där uppfylls till stor del M5S vallöfte om medborgarl­ön och Legas löfte om skattesänk­ningar. Dessutom utlovas ett generösare pensionssy­stem.

Men den nya koalitions­regeringen väntas bli presentera­d först i dag. Den nya regeringen ställs inför en omröstning i parlamente­t som kan komma att hållas senare i veckan.

Salvini och Di Maio väntas tilldela sig själva ministerpo­ster i sin regering.

 ?? FOTO: TT-AP-ANSA/ANGELO CARCONI ?? Giuseppe Conte är en kompromiss­lösning till premiärmin­ister för att Italien ska få en ny regering.
FOTO: TT-AP-ANSA/ANGELO CARCONI Giuseppe Conte är en kompromiss­lösning till premiärmin­ister för att Italien ska få en ny regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland