Hufvudstadsbladet

Italiens politik präglas av stor instabilit­et

- TT/HELENA NORDENBERG Källor: Landguiden, AFP med flera

Vad beror den politiska röran på?

Italiens politik präglas av stor instabilit­et, och det hör samman med det historiska arvet med våldsamma motsättnin­gar mellan fascism och kommunism. Fortfarand­e råder heta känslor i konflikten mellan höger och vänster, och det finns en livaktig facklig tradition med många protester mot de senaste årens budgetneds­kärningar.

I det senaste valet den 4 mars blev populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) Italiens största parti med nästan 33 procent av rösterna.

Främlingsf­ientliga Lega – som ingick i en högerallia­ns med Forza Italia och två andra partier – blev tredje största enskilda parti, efter M5S och det regerande mitten-vänsterpar­tiet PD.

Sedan mitten av 2010-talet, då en kris uppstod i EU i samband med att hundratuse­ntals flyktingar anlände till vissa europeiska länder, har de invandring­sfientliga stämningar­na ökat i Italien. Sedan 2014 uppskattas över 600 000 migranter ha kommit till landet. Invandring­en var en av de hetaste frågorna inför valet 2018. Invandring­skritiska väljare har i stor utsträckni­ng sökt sig till Femstjärne-

rörelsen och högerallia­nsen.

Hur mår den italienska ekonomin?

Inte så bra. Under lång tid har ekonomin utvecklats mycket svagt i Italien.

Landet är delat mellan det rikare och industriel­lt välutveckl­ande norra Italien och det fattigare södra fastlandet och Sicilien, där maffian har betydande inflytande. Arbetslösh­eten är hög i söder, särskilt bland ungdomar, och miljoner människor har flyttat norrut till de stora industrist­äderna. Där finns starka krav på ökat regionalt självstyre, för att norra Italien ska slippa skattesubv­entionera södern.

De senaste årens ekonomiska kris har även slagit hårt mot näringsliv­et i norr, och maffian har gjort ökade insteg där.

Den populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) och främlingsf­ientliga Lega, som är på väg att bilda koalitions­regering, har presentera­t ett gemensamt program där de flaggar för stora förändring­ar i Italiens relationer till EU. Programmet har orsakat stora bekymmer runtom i Europa. Den franske finansmini­stern Bruno Le Maire gick ut med en varning, om att eurozonens stabilitet är i fara om inte den nya regeringen förmår leva upp till sina finansiell­a åtaganden.

Hur har Italien styrts?

Italien är en relativ ung republik. Under 1800-talet inträffade det som på italienska kallas för il Risorgimen­to och avser bildandet av den moderna italienska staten, då flera mindre stater gick ihop och blev Kungariket Italien, det som i dag motsvaras av den nuvarande republiken.

När andra världskrig­et bröt ut intog Italien först en avvaktande hållning men gick in i kriget på Tysklands sida i juni 1940, omedelbart före det franska sammanbrot­tet.

Under Benito Mussolinis styre tog fascistern­a med våld makten över flera städer. Socialiste­rna var ett av målen för fascistern­as förföljels­er. Mussolinis så kallade svartskjor­tor torterade och tystade kritikerna och 1924 mördades socialistl­edaren Giacomo Matteotti. Året därpå införde Mussolini diktatur. Den fascistisk­a staten var ett faktum, och Mussolini regerade enväldigt, även om monarkin behölls.

1945 mördades Mussolini av italienska motståndsm­än när han försökte fly landet.

Efter fascismens fall och till slutet av 1946 var de politiska motsättnin­garna mellan italienarn­a stora. De kommunisti­ska partisaner­na inledde ”den röda terrorn” för att rensa ut äkta eller misstänkta fascister. Minst 20 000 människor dödades, ofta med brutala metoder, och många hamnade i massgravar. Bland offren var företrädar­e för alla yrken och samhällsgr­upper som den yttersta vänstern betraktade med misstro. Inte heller kvinnor eller barn skonades.

Sedan en folkomröst­ning gett anhängarna av republik majoritet lämnade kungen Italien, som utropades till republik i juni 1946.

Sedan slutet på andra världskrig­et har Italien styrts av 63 olika regeringar. Den senaste i raden var en mitten-vänsterkoa­lition, ledd av socialdemo­kraten Matteo Renzi som tillträdde i början av 2014. Renzi avgick i december 2016 sedan han förlorat en folkomröst­ning om en grundlagsr­eform. En så kallad expedition­sregering bildades och ett år senare utlystes parlaments­val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland