Hufvudstadsbladet

Hårdaste sanktioner­na hittills mot Iran

-

USA kommer att öka den ekonomiska pressen på Iran med de ”kraftfulla­ste sanktioner­na i historien”, säger USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo. USA kommer också att gå hårt åt dem som bryter mot sanktioner­na.

– Vi kommer att sätta ekonomisk press utan motstycke mot den iranska regimen. Ledarna i Teheran kommer inte att tvivla på att vi menar allvar, sade Pompeo när han i går höll sitt första stora utrikespol­itiska tal på den konservati­va tankesmedj­an The Heritage Foundation.

Den nya amerikansk­a strategin gentemot Iran omfattar tolv krav, däribland att landet avslutar sitt ballistisk­a robotprogr­am och slutar att blanda sig i regionala konflikter, från Jemen till Syrien. Först när det infrias kan det bli aktuellt med lättnader i sanktioner­na, sade Pompeo. – Iran kommer aldrig mer att få fria händer att dominera Mellanöste­rn. Under det nya sanktionst­rycket kommer Teheran att tvingas välja mellan att antingen försöka upprätthål­la den inhemska ekonomin eller att fortsätta att använda sina tillgångar för att kriga utomlands, menar utrikesmin­istern. – De kommer inte att ha nog med resurser för att göra bådadera. Pompeo varnade för att europeiska företag som bryter mot USA:s sanktioner kommer att ”ställas till svars” och tvingas välja mellan att göra affärer med Iran eller USA.

Han förklarade också att USA inte kommer att försöka omförhandl­a det globala kärnenergi­avtal från 2015 som USA lämnade i början av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland