Hufvudstadsbladet

Rajoy kräver nytt förslag på regering för Katalonien

-

Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy uppmanar Katalonien­s nye ledare Quim Torra att komma med ett nytt, genomförba­rt förslag på regionrege­ring. Annars hotar fortsatt direktstyr­e från Madrid.

– Jag hoppas att det snart kan finnas en regering på plats... som följer lagarna och som inleder dialog med oss, säger Rajoy i sitt första uttalande sedan Torra i lördags presentera­de 13 namn till sin regionrege­ring.

Själv hade Torra i går varit vid fängelset Estremera utanför Madrid. Där besökte han de två tidigare katalanska ministrarn­a Jordi Turull och Josep Rull, som han vill ha i sin regering.

– I inget annat land i EU skulle dessa fångar hållas frihetsber­övade för de brott de anklagas för, sade Torra efter besöket.

Förutom utnämninga­rna av Turull och Rull stör sig Madrid på att Torra nominerat Toni Comin och Lluis Puig, som befinner sig i exil i Belgien. Misstankar­na mot de fyra politikern­a rör den tidigare regionrege­ringens försök att göra Katalonien självständ­igt.

Den spanska regeringen erkände i dag officiellt Torra som ny regionpres­ident, men inte hans ministär. Det innebär att Madrid tills vidare fortsätter att behålla kontrollen över Katalonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland