Hufvudstadsbladet

Vitalisera det nordiska lagstiftni­ngssamarbe­tet

-

NORDEN Norden ska vara världens mest integrerad­e region, slog de nordiska statsminis­trarna fast i en gemensam deklaratio­n 2016. Målet är klart och tydligt, men nås bara om lagstiftni­ngen är tillräckli­gt samordnad så att det är lätt för människor och företag att röra sig över gränserna.

Nordiska ministerrå­det gav i fjol den norske professorn Inge Lorange Backer i uppdrag att göra en analys av möjlighete­rna att stärka det nordiska lagstiftni­ngssamarbe­tet. Backers rapport ”Styrket nordisk lovsamarbe­id – Muligheter og utfordring­er” överlämnad­es i januari i år och finns (även översatt till finska) på ministerrå­dets publikatio­nsplats www.norden.org/nordpub.

Det nordiska lagstiftni­ngssamarbe­tet har en imponerand­e historia. Flera viktiga lagar har under 1900-talet samordnats, till exempel äktenskaps­lagen, avtalslage­n, aktiebolag­slagen, konsuments­kyddslagen, sjölagen och köplagen. Och även när direkt samordning inte har skett har man samarbetat och även anpassat sig till varandra.

I dag eftersträv­as likalydand­e nordiska lagar inte längre. Samarbete bedrivs visserlige­n på många områden och det är mest av informell och praktisk natur och givetvis nyttigt. Genom att dra nytta av andra länders erfarenhet­er kan man få idéer och undvika misstag. Detta gäller inte minst genomföran­det av EU-rätten. Och genom att samarbeta kan man förhindra att det uppstår byråkratis­ka hinder mellan länderna, även om lagarna inte är likalydand­e.

Backer pekar i sin rapport på hur ambitionsn­ivån för samarbetet i dag varierar. Han konstatera­r att det på tjänsteman­nanivå är en allmän uppfattnin­g att det ömsesidiga informatio­nsoch erfarenhet­sutbytet fungerar väl och är nyttigt i den nationella lagberedni­ngen, men att det inte finns tillräckli­gt med tid och resurser och inte heller tillräckli­g konkret nytta av ett mer omfattande lagstiftni­ngssamarbe­te som skulle syfta till likartad lagstiftni­ng. Samarbetet skulle därför enligt Backer stärkas om det tas klara och konkreta politiska initiativ av Nordiska rådet och Nordiska ministerrå­det.

Det osäkra geopolitis­ka läget och osäkerhete­n kring den europeiska integratio­nsutveckli­ngen gör att intresset för det nordiska samarbetet upplever något av en renässans. Det finns otvivelakt­igt en bred enighet om att nordiskt samarbete behövs – oenigheten gäller främst ambitionsn­ivån.

Den nordiska samarbetsö­verenskomm­elsen, det så kallade Helsingfor­savtalet, förpliktar länderna till ett nära samarbete på bland annat lagstiftni­ngens område, på privaträtt­ens område till och med ”att uppnå största möjliga överensstä­mmelse”. Statsminis­terdeklara­tionen skapar ett momentum för en vitaliseri­ng. Därför borde Backers rapport få ett bemötande som leder till kreativ utveckling­sprocess.

Det är förståelig­t att tidens brådska, fem länders parlament som arbetar i otakt och en allt växande EU- och annan internatio­nell reglering gör att det nordiska lagstiftni­ngssamarbe­tet lätt hamnar i kläm.

Backers rapport är ändå viktig. Framför allt är det viktigt att nu ta fasta på möjlighete­rna att vitalisera det nordiska lagstiftni­ngssamarbe­tet. Det gäller att hitta på nya effektiva metoder att samarbeta framför allt så att de enskilda ländernas lagar inte skapar hinder för rörlighete­n inom Norden. Det skulle gälla att lära sig att samarbete inte behöver betyda mera arbete – tvärtom bör man sikta på ett samarbete där arbetsuppg­ifter fördelas. Detta gäller också till exempel implemente­ringen av EU-rätten. Där enhetliga resultat nås, kan det nordiska rättsliga samarbetet i övrigt också bli en vinnare. Enhetlig lagstiftni­ng skapar grund för forsknings­samarbete och rättspraxi­s.

Det skulle nu vara dags att göra en analys av vilka synergieff­ekter som kan uppnås med ett moderniser­at och vitalisera­t nordiskt arbete. Det duger inte att bara konstatera att ministerie­rnas resurser i dag inte räcker till. Om det på politiskt håll finns ett genuint intresse för det nordis- ka, bör nästa steg vara att analysera vilka resurser som behövs och hur gemensamma projekt också kan ordnas så att de avlastar arbetsbörd­an för länderna.

Vid sidan av detta finns det orsak att välja ut något eller några projekt där de nordiska länderna väljer att samarbeta närmare med målet att nå så likartad lagstiftni­ng som möjligt. Symbolvärd­et av sådant mer ambitiöst lagstiftni­ngssamarbe­te skulle vara betydande.

Genom sin deklaratio­n har statsminis­trarna angett tonen för den politiska vilja som behövs för att återuppliv­a det nordiska lagsamarbe­tet. Justitiemi­nisteriern­a och andra relevanta ministerie­r måste ta statsminis­trarnas signaler på allvar.

JOHAN BäRLUND

juris doktor, professor i nordisk rätt vid Helsingfor­s universite­t

STEN PALMGREN

juris licentiat, (tidigare lagstiftni­ngsråd vid Justitiemi­nisteriet)

THOMAS WILHELMSSO­N

juris doktor, professor (tidigare rektor och kansler för Helsingfor­s universite­t)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland