Hufvudstadsbladet

Män kan

-

Jag har irriterat mig på handlingsp­laner för jämställdh­et som har pojkar och män som en prioritera­d grupp att engagera. Som om alla kvinnor och flickor är det. Eller pojkar och män inte är det. På ett annat plan har jag köpt poängen med att aktivt försöka inkludera hela mänsklighe­ten och att samtidigt visa vilka konsekvens­er ojämställd­het får för planeten och dess invånare.

Irritation­en har nog bottnat i att jag tolkat in en undertext som handlar om att män och pojkar inte av sig själva förstår att stå upp för jämställdh­et, eller ännu värre: att saken vinner större kraft om de med mera makt kan engageras. Som om alla kvinnor förstod att stå upp för jämställdh­et – eller alla män hade mer makt. Argumentet om att alla vinner på jämställdh­et spökar också.

När vi börjar tilldela olika grupper (mödrar, invandrare, samer) vissa egenskaper, roller eller åsikter blir det farligt. Risken är stor att vi bryter mot deklaratio­ner om mänskliga rättighete­r och undergräve­r till exempel rätten till hälsa, urfolkens eller flyktingar­s rättighete­r. Vi ska inte bunta ihop människor på det sättet, vi kan inte tala om män eller pojkar som homogena grupper. Och ändå måste vi göra det. För det är när vi gör de indelninga­rna som vi kan få syn på strukturel­la olikheter som löneskilln­ader, våldsutsat­thet eller obalans i representa­tion. Så hur går det att hantera denna konflikt?

En övning är att byta namn på grupper som pekas ut – Lovisabor våldtar (förlåt, men ni fattar övningen), bilister vill arbeta med människor, rödhåriga är fysiskt svagare än blondiner. Det är oftast då det absurda i att hävda åsikter, roller eller egenskaper för vissa grupper av människor framträder. Olikhetern­a och variatione­rna är stora hos individern­a. Samtidigt vet jag att gruppen kvinnor tjänar mindre, har färre tillgångar på banken och tar större ansvar för barn och sjuka anhöriga. Gruppen män dör tidigare, avtjänar oftare straff och har sämre kontakt med sina barn. Ingendera sitsen verkar särskilt rolig. Ojämställd­het och förlegade roller är inte kul.

En annan dimension är mångfalden inom de olika grupperna – och alla de som faller utanför. #metoo-rörelsen har visat hur sexism och rasism tvinnas samman. Våld i nära relationer med andra förtecken än de heterosexu­ella riskerar osynliggör­as och jag har mött förnekande av incest hos urfolk med argument om att männen redan är för marginalis­erade i majoritets­kulturen.

Något har ändå hänt, vissa mansorgani­sationer pekar på hur män kan agera apropå #metoo. Män kan högljutt säga ifrån, mot sexism och trakasseri­er. Män kan lämna kammare som föder kvinnohat. En grupp spanska manliga professore­r vägrar medverka i paneler där könsfördel­ningen är snäv. Skådespela­re av alla kön kräver likalön. Mer sådant och jag kommer alltid stå upp för männens och pojkarnas lika rätt till omsorg och ansvar. Det heter jämställdh­et och handlar om alla människors lika värde. Men att omfördela makten kommer aldrig att uppfattas som en vinst av alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland