Hufvudstadsbladet

Mycket snack, men lite gas, i kollektivt­rafiksfråg­an

-

För att kunna nå klimatmåle­n krävs att fler alternativ till personbile­n erbjuds. Privatbili­smen som den ser ut i dag, är helt enkelt, ohållbar.

Ålänningen är en bilburen människa. Som gärna parkerar så nära affärsdörr­en som möjligt och är van att ha den frihet som fyra däck erbjuder i såväl vinterslas­k som sommargrön­ska.

Två tredjedela­r av den åländska befolkning­en bor utanför centrum och det är således många som pendlar dag ut och dag in. Man brukar säga att det inte finns avstånd på Åland, men visst finns det om vi börjar titta på vad det släpper ut att köra dessa pendlarres­or.

Med tanke på Ålands klimatambi­tiösa mål, och att fordonen – som uppgick till 23300 i fjol – hela tiden ökar, så behövs mer krafttag för den gemene ålänningen­s pendlarres­or. Pendlaren behöver fler alternativ. Och det gäller inte bara bussar.

För i ärligheten­s namn så behöver vi en buffé med alternativ. Alla ålänningar varken kan eller kommer bli bussåkare, av olika orsaker, och att täcka upp hela Åland med halvtomma bussar är inte heller det ett klimatsmar­t alternativ.

Nya Åland Heidi Hendersson Sanningens ögonblick väntar på De blå.

Ilta-Sanomat

om att gruppering­en hotas av splittring vilket kan äventyra vård- och landskapsr­eformen och att ett nollresult­at i ett eventuellt landskapsv­al kan hota gruppens hela framtida existens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland